Memòria d'Activitats 2017

Carta de la presidenta


Aquesta memòria és un recull de tot els assoliments d'aquest 2017 i en vull destacar dos: d’una banda, Andorra és el primer País Amic de la Infància gràcies a la tasca i al compromís dels set comuns que han estat certificats com a Parròquies Amigues de la Infància. Ha estat un camí llarg però molt satisfactori i que no és un final, sinó la porta per treballar conjuntament per garantir els drets de tots els nens i nenes del Principat. El segon són les bones notícies que arriben del Camerun: després de 12 anys de col·laboració amb l’oficina d’Unicef al país, s’ha pogut aconseguir que el 99% dels bebès de mares seropositives neixin lliures del VIH i puguin tenir l’esperança d’arribar a la seva vida adulta lliures de la Sida. Un gran pas en la lluita contra aquesta epidèmia que no ha de fer, però, que baixem la nostra guàrdia.

Tots aquests resultats positius els hem aconseguit gràcies a tu que, amb el teu suport fas que els infants d’arreu del món, tinguin un millor present i un futur ple d’esperança.

A tots els socis i donants, empreses, fundacions, clubs i associacions, govern i comuns, ambaixadors, amics i col·laboradors, mitjans de comunicació, voluntaris, seguidors, ..., us transmeto el meu més sincer agraïment per haver contribuït un any més a canviar la vida de milions d'infants.

Malgrat que els temps que vivim són complicats, amb milions de nens i nenes i famílies que pateixen les conseqüències de conflictes armats com a Síria o al Iemen, de desastres naturals com al Carib o a Mèxic, de desplaçaments forçats com a Bangla Desh o del creixement de les desigualtats als països desenvolupats com el nostre, tenim la certesa que, amb companys de viatge com tu, aconseguirem per a cada infant, una oportunitat justa.

Gràcies per la vostra confiança i suport! Per part nostra, ens comprometem a continuar treballant en favor de la infància.

Laura Álvarez Mora (Presidenta del Comitè Nacional d'Andorra per l'Unicef)

Destacats del 2017

Parròquies Amigues de la Infància

Des del passat mes de novembre, els set comuns estan certificats com a Parròquies Amigues de la Infància, convertint així a Andorra en el primer País Amic de la Infància. En el marc de l'"Andorra Meeting Point", en col·laboració de l’Hble. Comú de Sant Julià de Lòria, es van dur a terme diferents actes. El primer, un taller dedicat als tècnics d’infància dels set comuns, amb la presència de la Marta Arias, especialista en polítiques d'infància i sensibilització d'Unicef on es va debatre sobre els consells infantils, pressupostos per a la infància, de com integrar els seus drets en les polítiques públiques, programes i decisions i de convertir la Convenció dels Drets de l'Infant i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, en resultats tangibles, rellevants i mesurables per les nenes i els nens. La segona jornada es va centrar en el tema 'Consells infantils com a vehicle per a construir parròquies amigues de la infància' i la Marta Arias, va parlar sobre 'La importància de les ciutats amigues de la infància per a un món millor' i l'Hèctor Encuentra, responsable de sensibilització d'Unicef Andorra, de 'Com hem arribat fins aquí?'. Després de les ponències es va passar a lliurar els certificats als set comuns que s’han compromés a continuar treballant pels drets de la infància a la seva parròquia.

Setmana de la Infància: Infants en un món digital




Amb motiu del Dia Internacional de la Infància es va celebrar la tercera edició de la Setmana de la Infància amb la col·laboració de RTVA i de l'Escola Andorrana d’Encamp. Durant tota la setmana els programes de producció pròpia de televisió i ràdio van analitzar i parlar sobre el tema central de l’informe L'Estat Mundial de la Infància 2017: Infants en un món digital centrant-nos en els adolescents i els joves d’Andorra. Com a punt fort d’aquesta setmana temàtica el programa la Rotonda es va emetre en directe des de l’escola andorrana d’Encamp amb la participació d’una psicòloga, d’un policia i d’un youtuber. També en aquesta tercera edició, una de les emissions de ràdio va comptar amb la participació en directe, via telèfon, de la Maria José Ravelli, responsable de comunicació d’Unicef Argentina i co-autora de la publicació Kids Online.

Aquest 2017 hem fet grans coses

Supervivència

15.000 infants moren cada dia abans d'arribar al seu cinquè aniversari, la majoria d'ells per causes que es poden prevenir.



Millorar la nutrició i la salut, assegurar l'accés a aigua potable i sanejament, i promoure hàbits saludables aconsegueixen prevenir i tractar les principals causes de mortalitat infantil, que inclouen la pneumònia, la diarrea i la malària, oferint a tots els infants l'oportunitat de créixer sans i desenvolupar-se plenament.


Hem subministrat prop de 2.440 milions de dosis de vacunes, arribant al 45% de tots els infants del món.


Hem tractat 4 milions d'infants menors de 5 anys contra la desnutrició.


Més de 45 milions de persones han tingut accés a l’aigua potable i 22 milions a instal·lacions adequades de sanejament

Protecció i inclusió social

En protegir els infants més vulnerables d'avui - donant-los una oportunitat justa en la vida – estem ajudant a trencar les cadenes de la pobresa extrema de demà.



Molts nens i nenes a tot el món estan exposats a diferents formes d'explotació, abús, violència o exclusió i necessiten protecció.


Vam facilitar el registre de naixement de 16 milions d’infants a 58 països


7,6 milions d’infants involucrats en treball infantil van rebre educació i protecció.

Dret a l'educació

Rebre una educació gratuïta i de qualitat és un dret per a tots els infants.


Cada dia, més de 1.000 milions de nens i nenes de tot el món van a l'escola. Tant si les classes s'imparteixen en escoles, en tendes de campanya o sota un arbre, totes les nenes i nens han de tenir l'oportunitat d'aprendre i desenvolupar el seu potencial. L'educació és un dret, no hauria de ser només un somni.


Vam subministrar material escolar a més de 250.000 aules arribant a 12,5 milions d'infants.


Es va aconseguir incrementar la taxa d’assistència a l’escola primària fins el 79%.


Vam proporcionar educació, formal i informal, a 8,8 milions de nens i nenes en situación d’emergència.

Acció en Emergències

Els infants són els més vulnerables en situacions d'emergència.


Tant en desastres naturals com en conflictes o en crisis sanitàries volem atendre tots els infants estiguin on estiguin. El nostre objectiu en emergències és salvar vides, alleujar el sofriment i protegir els drets dels nens i nenes que s'han vist afectats per un desastre natural o un conflicte armat. Malgrat els escassos recursos, l'accés humanitari insuficient, la inseguretat i els difícils entorns de treball, el 2017 vam aconseguir protegir milions de nens. En tots els casos, tant si estan en les portades dels diaris com si estan ocultes a la vista, i tant en crisi emergents com en les cròniques, UNICEF ha respost.


Vam respondre a 337 emergències a 102 països.


Es va fer arribar aigua potable a 33 milions de persones que vivien en campaments d'emergència


Es va facilitar suport psicosocial a 1,6 milions d’infants i dones que han patit o estaven en risc de patir alguna situació de violència sexual durant una situació d’emergència.

Què hem fet des d'Unicef Andorra?

A través del programa Inspired Gifts, Regals que salven vides, durant el 2017 es van poder subministrar dosis de vacunes contra el xarampió i el tètanus. En total, 11.770 dosis que es van enviar a 12 països on més falta feia.

A la República Centre Africana, 3.026 infants associats amb grups armats (incloent 865 noies) es van alliberar i reintegrar. Aquests infants van tenir accés a serveis de salut, de suport psicosocial i de reintegració amb les seves famílies i comunitats.


A la República del Congo, estan operatius 17 comitès de protecció a l'infant. Són un mecanisme comunitari d’alerta i de detecció precoç i permeten trobar solucions davant el risc de vulnerabilitat de l’infant. Durant el 2017, han ajudat a identificar més de 1.450 casos i 650 han rebut suport (infants no declarats al registre civil, nadons abandonats, víctimes de violència sexual)

Advoquem per a que la legislació andorrana es modifiqui i no permeti casar-se abans del 18 anys com s'estableix a la Convenció dels Drets de l’Infant, ratificada pel nostre país.


A la República del Congo, s’han inscrits 1.152 alumnes autòctons (654 noies) aquest 2017. Abans de l’inici del programa el 2013, a Sibiti només hi havia 69 infants autòctons inscrits.

Al Bhutan, hem començat a col·laborar en un nou programa de millora de l'accés a l’educació per infants amb discapacitat. Alguns dels objectius d’aquest projecte són dotar a les escoles amb serveis adaptats com ara rampes i banys i dur a terme programes de formació específica als docents així com treballar per canviar les normes socials negatives i l'estigma relacionat amb els nens, nenes i les persones amb discapacitat.


Des d’Andorra s’ha donat resposta, gràcies als fons rebuts de la Plataforma d’ONG d’Andorra i campanyes com #TancaUNICEF, a les emergències pels refugiats pel conflicte de Síria, per a Haití per la reconstrucció després de l’huracà Matthews i a la campanya d’emergència a l’est d’Ucraïna per a la protecció de les mines antipersona.

La nostra acció a Andorra

Col·laboracions pels drets de la infància

El Comitè d'Unicef a Andorra treballa en col·laboració amb persones i entitats per a realitzar la seva tasca de defensa i promoció dels drets de la infància. Empreses, particulars, clubs esportius, mitjans de comunicació i ambaixadors, entre d’altres, són alguns dels aliats clau.

El sector empresarial del país continua col·laborant de diferents maneres amb la tasca del nostre comitè. D’una banda, el sector de la restauració continua la iniciativa "Moltes gràcies" amb la qual els clients poden incloure voluntàriament un donatiu de 0,30 € en la seva factura. D’altra banda, el sector hoteler participa amb la campanya “One Chance for Children” per la que els clients poden col·laborar amb 1 € a la seva factura.


Altres iniciatives són les Targetes Solidàries de Mora Banc i la Targeta Visa Unicef, el mercat dels Encants amb la venda d’articles donats per particulars o comerços del país i també els Encants Vintage oferint només roba i complements, el Programa Aigua de Caldea i Inuu que fa un donatiu de 0,50 € per cada entrada venuda i Andorra Telecom col·labora amb les nostres campanyes amb el telèfon solidari 120 i el SMS solidari 606.


El sector esportiu ha estat representat, entre d’altres, pel MoraBanc Basquet Club Andorra que llueix el logotip d’Unicef a les samarretes d’entrenament i organitza el partit Champions per Unicef o edita el llibre "El joc que estimem", entre altres accions durant la temporada.

Campanya Anual #TancaUNICEF


Durant l'any 2017, es va engegar la campanya #TancaUNICEF amb un doble objectiu: demostrar que es pot aconseguir un món millor per a la infància i aconseguir els màxims donatius possibles per destinar-los als projectes d’Unicef. Alguns dels actes que es van dur a terme són:

Setmanes temàtiques i cessió d’espais publicitaris a RTVA, Diari d’Andorra, BonDia, el Periòdic d’Andorra i VSA Comunicació.

Més de 80 persones van participar al Taller – Dinar "Dolça Solidaritat" que va tenir lloc a l’Hotel Roc Blanc i en col·laboració amb la Despensa de l’Emelin, la Bloguera Maria Cosbel i la dietista Marta Pons i els proveïdors col·laboradors.

1.400 visites solidàries al Museu de l’electricitat i al Camí Hidroelèctric d’Engolasters: FEDA donava 2 € per cada visitant al Museu i al Camí durant els mesos d’agost i setembre .

A més també vam comptar amb la presència dels nostres ambaixadors, Gerard Claret i Albert Llovera així com d’altres personalitats del món de l’esport, periodístic, etc. que han participat en diferent accions com la gravació d’un vídeo afegint-se a la campanya #TancaUNICEF.


Els prop de 13.000 euros recaptats, es van destinar al programa d’emergència a Ucraïna per protegir als milers d’infants que viuen, juguen i van i venen de l’escola per zones plenes de mines terrestres i altres restes d’explosius del conflicte que es viu a l’est d’aquest país.

Inspired Gifts, regals que salven vides

Durant l'any 2017 el Comitè Nacional d’Andorra per l’UNICEF ha aconseguit recaptar fons amb diferents accions que s’han destinat a la compra d’Inspired Gifts, regals que salven vides, que no són res més que subministraments reals com vacunes, tractament contra la desnutrició, kits educatius, kits per facilitar l’accés a l’aigua potable,... que s’envien als països i territoris on més falta fa.

Els Inspired Gifts són especialment importants en campanyes de vacunació (es pot comprar des de vacunes a les neveres per transportar-les sense que es trenqui la cadena del fred, a les bicicletes que utilitzen els treballadors de salut per arribar a les comunitats més remotes i no deixar cap infant sense l’accés a les vacunes) i també en situacions d’emergència (les famílies poden rebre roba d’abric, es pot muntar una escola o espais lúdics o es pot tractar els infants que pateixen desnutrició). I aquest en són només alguns exemples.

Aquestes són les accions que s’han fet durant aquest any 2017:

Andorran Banking: l’associació ha fet un donatiu de 6.000 € per destinar a la compra de IG.

Els teus estalvis no havien arribat mai tant lluny: acció amb el patrocini d’Andorran Banking a través de la qual es van repartir prop de 30.000 guardioles el 2016 i que durant el 2017 ha aconseguit recaptar 73,90 € tot i que encara es van rebent guardioles.

Mima Cosmètics: ha fet un donatiu per a la compra de pastilles potabilitzadores d'aigua i de vacunes contra el xarampió.

VIPSA: va fer un donatiu de vacunes contra el tètanus per cada Mini-Bomber venut.


Amb aquestes donacions, des d’Andorra s’ha col·laborat al subministrament de vacunes, pastilles potabilitzadores d’aigua, mantes, tractaments contra la desnutrició, kits de primers auxilis i escoles en una maleta a més de 50 països.

Promoció dels drets de la infància a Andorra

UNICEF també treballa als països desenvolupats, promovent els drets de la infància, incidint en el desenvolupament de legislacions i pràctiques que garanteixin la seva protecció enfront de canvis socials i econòmics.

A Andorra, treballem per a que la societat conegui els problemes que afecten als infants, per a promoure el coneixement dels seus drets i de la Convenció dels Drets de l'Infant i per a que els mateixos infants, adolescents i joves els coneguin i els puguin aplicar.

Partint del projecte internacional, Ciutats Amigues de la Infància, aquest 2017 els set comuns van assolir la certificació de Parròquia Amiga de la Infància i s’ha assolit el compromís de constituir un Consell d’Infants a totes les parròquies.


En col·laboració amb el Centre de Recerca Sociològica, s'ha presentat el tercer informe de l’Observatori de la Infància amb dades actualitzades sobre pobresa infantil i violència vers els infants. L’objectiu del projecte és recollir tota la informació que sobre la infància hi ha al Principat, amb especial importància als indicadors de benestar infantil que utilitza Unicef a escala internacional.


Aquest 2017 i per primera vegada, Unicef a nivell global ha organitzat actes en motiu del Dia Internacional de la Infància que se celebra cada 20 de novembre. El leifmotiv d’aquest any era #KidsTakeOver, els infants prenen el poder. Des d’Andorra, s’hi van afegir el Basquet Club Andorra, Caldea, Andorra Telecom, Radio i Televisió d’Andorra, a més d’escoles i biblioteques, que han organitzat diferents actes per donar el protagonisme als infants.

Es va celebrar la tercera edició de la Setmana de la Infància amb la col·laboració de RTVA. Durant tota la setmana els programes de producció pròpia de televisió i ràdio van analitzar i parlar sobre la infància en l'era digital, tema central d’aquest any. Com a punt fort d’aquesta setmana temàtica, el programa "la Rotonda" es va emetre en directe des de l’escola andorrana d’Encamp i els seus alumnes van entrevistar una psicòloga, un policia i un youtuber. També, una de les emissions de ràdio ha comptat amb la participació en directe, via telèfon, de l’autora de l’estudi Kids on Line, M. Jose Ravalli d’Unicef Argentina.


Després de diferents reunions amb els grups parlamentaris i el ministeri d’Interior i Benestar, ja han començat els treballs dels experts per a la futura Llei dels Drets de la Infancia i l’Adolescència d’Andorra. Des del nostre comitè, hem participat en reunions amb aquests experts per exposar el nostre punt de vista de com hauria de ser aquesta nova llei i de quines són les nostres prioritats.

En col·laboració amb l'Ambaixada de França a Andorra i de l’Institut Nacional Andorrà dels Drets Humans, es va organitzar la projecció del documental « Votez pour moi » de Weijun Chen, el 15 de setembre en motiu del Dia Internacional de la Democràcia. Aquest curtmetratge mostra, de manera divertida, a través de l’experiència viscuda per nens i nenes xinesos per escollir el seu delegat de classe, com s’aprenen els valors democràtics. Prop de 300 adolescents i joves van assistir a la projecció, així com un centenar de persones a la projecció pública.

Durant aquest 2017, es va iniciar una prova pilot en col·laboració del Ministeri d’Educació i en el marc del programa La lliçó més gran del món que lideren UNESCO i UNICEF, d’una formació específica en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Aquesta primera formació es va centrar en l’ODS 1- reduir la fam al món.

Unicef Andorra també ha estat membre de la Taula Transversal de Treball del Llibre Blanc de la Igualtat i de la Comissió de Participació de les Entitats cíviques (COPEC).

Informació financera

Ingressos

Els recursos d'Unicef Andorra provenen de les contribucions voluntàries, tant de ciutadans com del sector privat i administracions públiques.

L'any 2017 han estat de 599.061,66 €, distribuïts en un 93,32% procedent del sector privat (donants, socis, organitzacions i empreses) i el 6,68 % restant de l’aportació de Govern.

Destí dels ingressos

Programes de l'UNICEF

Inclouen les inversions en tots els programes que l’Unicef duu a terme en el món i a Andorra, així com els programes de l’Unicef Andorra al Bhutan, al Congo i a la República Centre africana.

Recaptació i presència social

Suposa el cost de les activitats de recaptació, gestió i fidelització de socis i donants. També el de les iniciatives orientades a divulgar el treball de l'Unicef.

Gestió i administració

Són les despeses relacionades amb l’auditoria, el suport administratiu i altres despeses de funcionament.

Programes de l'UNICEF

Programes de cooperació internacional

Representen els fons de l'Unicef Andorra destinats al finançament de projectes i programes de cooperació, a més dels fons del comitè i de la Plataforma d’ONG d’Andorra per emergències en països en via de desenvolupament , seguint les prioritats temàtiques d'Unicef.

Programes de sensibilització i comunicació a Andorra

Inclouen les accions de promoció dels drets de la infància i de sensibilització de l'opinió pública andorrana en relació amb la situació de la infància al món i la importància d’avançar en els seus drets.

Empreses i institucions col·laboradores



Moltes gràcies per fer-ho possible!