Memòria d'activitats 2016

Tot el que hem aconseguit en un any gràcies a vosaltres!!!

Carta de la presidenta

Com cada any, em complau presentar-vos l'Informe Anual del nostre comitè i poder-vos donar-vos a conèixer la nostra tasca així com els resultats aconseguits, tant a Andorra com als països on treballem –actual­ment el Camerun i la República del Congo i a la República centre Africana. 

Aquest any 2016 es va celebrar el 70è aniversari d'UNICEF. Durant tots aquests anys, UNICEF ha treballat de la mà de socis i col·laboradors, pera aconseguir que els infants de tot el món tinguin una infància millor garantint els seus drets. Aquesta commemoració ens ha servit per donar-nos compte de com amb petits i senzills detalls, com l'accés a les vacunes o a rentar-se les mans, s’han salvat i segueixen salvant milions de vides. Però també per recordar-nos tota la feina que tenim encara per endavant: portar ajuda humanitària, donar suport i portar esperança a milions d’infants la vida i el futur dels quals es veu amenaçada pels conflictes, la pobresa extrema i també els efectes del canvi climàtic. El millor regal d’aniversari que podem rebre són els somriures dels nens i nenes que, com l’Alí, la Firdau, el Mustapha o la Sara, han aconseguit, gràcies a la vostra ajuda, una vida sana, una educació i protecció. 

Tanquem 2016 amb un treball molt intens en el nostre treball de sensibilització a Andorra. El nostre comitè treballa per aconseguir un model de país amic de la infància a través dels projectes, entre d’altres, de les Parròquies Amigues de la Infància, l’Observatori de la Infància a Andorra i Vers un pacte per a la Infància. 

El que trobareu tot seguit és només una petita mostra de la tasca que durant l’any 2016 hem realitzat gràcies a tots i cadascun dels que feu possible que això sigui una realitat. Ha estat un any estimulant. 

Tenim la certesa que amb la vostra col·laboració aconseguirem canviar la vida de milions de nens i nenes. És per això, que des del nostre comitè no deixarem de treballar per aconseguir arribar a tots els infants estiguin on estiguin i mirar cap als futur amb esperança. 

Des d’aquí, vull transmetre el més sincer agraïment a totes les persones, empreses i institucions que, com a socis, donants i voluntaris, aporten el seu granet de sorra i col·laboren amb nosaltres, ens fan confiança i els trasllado el nostre compromís a continuar treballant en favor de la infància. 

Blanca Palau Mallol

Presidenta del Comitè Nacional d’Andorra per l’UNICEF

Junta del Comitè Nacional d'Andorra per l'Unicef al 31 de desembre de 2016

Manela Mora - Presidenta honorífica

Blanca Palau - Presidenta

M. Rosa Babot - Vicepresidenta

Laura Alvárez, Marianela Aristot, Rosa Castellón, Elisa Fité, Joan Rafael Micó, Christianne Pablo, Cinta Pallé, Anna Sala i Clara Sanmartí - Vocals

Marta Alberch - Secretària

Destacats 2016

Premi Unicef 2016

L'objectiu d’aquest guardó, creat el 2012, respon al desig de reconèixer la feina que persones, de manera voluntària i molt sovint anònima, duen a terme a favor dels infants, a Andorra i arreu del món. Vetllar perquè cap nen ni nena vegin vulnerats els drets que els emparen és la missió que Unicef té encomanada. Per això Unicef treballa perquè gaudeixin d’una vida digna, que inclou l’accés a una nutrició saludable, a l’educació, a la sanitat… i protegir-los contra tota mena de discriminació per raó de sexe, raça o discapacitat. 

Aquest 2016, el premi va recaure en la Fundació Ibo per la seva una llarga trajectòria en millorar la infància menys afavorida i vulnerable de la illa d’Ibo a Moçambic. També destaca per la implicació dels mateixos infants i joves i pels resultats aconseguits, especialment en la millora de la situació nutricional dels infants. 

A Simple Aid, projecte que va quedar finalista, promogut per una nena de 8 anys i liderat per 3 esportistes durant l’any passat, va culminar la seva tasca amb el repartiment del material escolar recollit a escoles indígenes de Costa Rica, harmonitzant l’esport i la solidaritat a favor dels infants més desfavorits.

Històries Diminutes

Durant la setmana del 20 de novembre el 2016 i per commemorar el 70à aniversari d'UNICEF, més de 200 prominents escriptors, entre ells novel·listes, dramaturgs i poetes, es van unir a una campanya literària mundial, i van escriure "Històries Diminutes" d'unes set línies cadascuna per posar de relleu el Dia Universal de l’Infant i la injustícia que molts dels nens més pobres i més desfavorits del món han de confrontar encara. La sèrie de contes va iniciar els actes de celebració dels 70 anys que UNICEF porta treballant per portar ajuda i esperança a tots els nens i nenes. El grup d'escriptors, que abastaven gèneres des dels contes de fades fins a la ficció, incloïa una de les autores publicades més jove del món, Michelle Nkamankeng, de 7 anys, de Sud-àfrica. Escrites en més de 10 idiomes i amb diferents estils, totes les històries il·lustraven el descuit que pateixen els drets de molts nens.

Andorra també hi participa

Set dels nostres escriptors més cèlebres es van afegir a aquesta iniciativa global i durant tota aquella setmana van publicar la seva "història diminuta" a les seves xarxes socials. Els autors andorrans participants (per ordre alfabètic) van ser la Teresa Colom, el Josep Dallerès, l'Ester Fenoll, l’Alexandra Gebrennikova, el Joan Peruga, l’Iñaki Rubio i l’Albert Salvadó.

Llegeix totes les històries aquí.

Què fa UNICEF?

Aconseguim canvis reals en la vida dels infants a tot arreu. Als països en desenvolupament, a través dels Programes de Cooperació i l'acció en Emergències. A Andorra, promovem polítiques i aliances per la infància.

Per millorar les condicions de vida dels infants i garantir que els drets de la infància es compleixen, centrem les nostres estratègies, programes i accions en quatre àrees clau:

Supervivència:

16.000 infants moren cada dia abans d'arribar al seu cinquè aniversari, la majoria d'ells per causes que es poden prevenir. 

Millorar la nutrició i la salut, assegurar l'accés a aigua potable i sanejament, i promoure hàbits saludables aconsegueixen prevenir i tractar les principals causes de mortalitat infantil, que inclouen la pneumònia, la diarrea i la malària, oferint a tots els infants l'oportunitat de créixer sans i desenvolupar-se plenament. 

"Arròs blanc per a tots els nens": 

Així és com a Djibouti es desitja salut i prosperitat. Ho diu la Saada, una mare jove que està al centre de recuperació nutricional recolzat per UNICEF. El seu nadó d'un any, el Guirreh, patia desnutrició aguda severa i ara s'està recuperant gràcies al tractament. La Saada va estar durant hores caminant per arribar al centre i va arribar a pensar que la vida del seu fill se li escapava en els seus propis braços. Ara, amb el seu fill fora de perill, la Saada no té més que paraules d'agraïment al personal que l'està atenent. El seu desig és que tots els nens i nenes del seu país creixin amb salut.

Algunes dades: 

· 5,9 milions de nens i nenes moren cada any abans de celebrar el seu cinquè aniversari,per causes que majoritàriament es poden prevenir. La major part d'aquestes morts tenen lloc a l'Àfrica Subsahariana i a l'Àsia Meridional. 

· 36 milions de nadons van arribar al món sense l'ajuda de personal especialitzat de salut. L'atenció de personal qualificat en el moment del part és clau per reduir el risc de mortalitat neonatal i materna. 

· 159 milions de nenes i nens menors de 5 anys pateixen desnutrició crònica al món limitant de manera irreversible el seu desenvolupament físic i intel·lectual, i 50 milions més pateixen desnutrició aguda, amb risc per a la seva vida. 

· 663 milions de persones no tenen accés a aigua potable i 2.370 milions no disposen d'instal·lacions adequades de sanejament.


Protecció i inclusió social:

En protegir els infants més vulnerables d'avui -donant-los una oportunitat justa en la vida – estem ajudant a trencar les cadenes de la pobresa extrema de demà. 

Molts nens i nenes a tot el món estan exposats a diferents formes d'explotació, abús, violència o exclusió i necessiten protecció. 

"Als nens cal cuidar-los" 

La Marie viu a Bangui,capital de la República Centre Africana, un país en conflicte armat. Té 9 fills, i des de fa gairebé un any és, a més a més, mare d'acollida d'un noi de 14 anys que encara no sap on és la seva família. La va perdre la pista quan va ser reclutat per un grup armat. El noi va ser alliberat i ara es troba en un programa de formació professional recolzat per UNICEF. També proporcionem ajuda a la família perquè pugui assumir la seva manutenció. La Marie és una dona que desprèn una extraordinària força interior. Es sorprèn de la pregunta de per què acull un nen alliberat d'un grup armat, i respon amb una resposta que li sembla molt òbvia: "Perquè és un nen. Hi hagi estat on hagi estat, tots els nens són el mateix, són nens. Als nens cal cuidar-los, i jo puc fer-ho, així que ho faig. "

Algunes dades: 

· 230 milions de nenes i nens no han estat registrats en néixer. Això els impedeix tenir un nom, una nacionalitat i l'accés als serveis de salut, educació o protecció. 

· Més de 200 milions de dones i nenes s'han vist sotmeses a la pràctica de la mutilació genital femenina. 16 milions de noies d'entre 15 i 19 anys donen a llum cada any. 

· 6 de cada 10 nens i nenes entre 2 i 14 anys pateixen regularment càstigs físics dels seus cuidadors directes. 1 de cada 10 nenes i joves (120 milions) ha patit violència sexual en algun moment de les seves vides. 

· Avui en dia,168 milions de nenes i nens en el món treballen. El treball infantil existeix com a resultat de la pobresa i la vulnerabilitat. Els nens que treballen perden el dret a l'educació i estan exposats a situacions perilloses.

Educació:

Rebre una educació gratuïta i de qualitat és un dret per a tots els infants. 

Cada dia, més de 1.000 milions de nens i nenes de tot el món van a l'escola. Tant si les classes s'imparteixen en escoles, en tendes de campanya o sota un arbre, totes les nenes i nens han de tenir l'oportunitat d'aprendre i desenvolupar el seu potencial. L'educació és un dret, no hauria de ser només un somni. 

"Mai vaig tenir l'oportunitat d'anar al'escola abans. Sóc molt feliç d'aprendre coses noves cada dia. M'encanten les matemàtiques. " 

L'Aysha és nigeriana, té quinze anys i viu refugiada al Txad. Va ser obligada a casar-se quan tenia 13 anys. Ara està divorciada i té un nadó. Gràcies a que UNICEF està defensant els seus drets, l’Aysha, per primera vegada a la vida, està complint el seu somni: anar a l'escola.

Algunes dades: 

· 61 milions de nenes i nens en edat escolar primària (6 a 11 anys) i 60 milions a secundària(12 a 14 anys) estan fora de l'escola. Més de la meitat són nenes. 

· 250 milions d'infants, tot i anar a l'escola, surten sense coneixements bàsics en matemàtiques i lectura. Escoles en bones condicions, material escolar i professors ben formats, la clau per a una educació de qualitat. 

· En molts països, les nenes s'enfronten barreres socials i culturals que els impedeixen anar i romandre a l'escola, limitant el seu ple desenvolupament. Les nenes que completen l'educació secundària són sis vegades menys vulnerables al matrimoni infantil. 

· 75 milions de nenes i nens han vist interrompuda la seva educació a causa d'emergències humanitàries o crisi cròniques.

Acció en emergències:

Els infants són els més vulnerables en situacions d'emergència. 

Tant en desastres naturals com en conflictes o en crisis sanitàries volem atendre tots els infants estiguin on estiguin. El nostre objectiu en emergències és salvar vides, alleujar el sofriment i protegir els drets dels nens i nenes que s'han vist afectats per un desastre natural o un conflicte armat. Malgrat els escassos recursos, l'accés humanitari insuficient, la inseguretat i els difícils entorns de treball, el 2016 vam aconseguir protegir milions de nens. En tots els casos,tant si estan en les portades dels diaris com si estan ocultes a la vista, i tant en crisi emergents com en les cròniques, UNICEF ha respost.

Algunes dades: 

· Cada dia 535 milions de nens i nenes pateixen les conseqüències de desastres o conflictes,això és un de cada quatre nens al món. 

· Més de 28 milions d'infants han hagut de fugir de casa a causa de la violència. 

· El 2017, 81 milions de persones - de les que 48 milions són nenes i nens - necessitaran ajuda d'emergència a 48 països.

Què fem des d'Unicef Andorra?

Supervivència:


· Col·laborem amb el programa d'emergència a Nigèria on s’estima que 2,5 milions d’infants es troben en risc de patir desnutrició severa aguda. Durant el 2016, prop de 244.000 nens dels 12 estats més afectats van rebre tractament contra la desnutrició.

· A través del programa Inspired Gifts, Regals que salven vides, durant el 2016 es van poder subministrar dosis de vacunes contra el xarampió, la poliomielitis i el tètanus. En total, 1.645 dosis que es van enviar a 20 països on més falta feia.

· A Camerun s’ha aconseguit que el 99% dels bebès de mares seropositives neixin lliures del VIH. A més, joves i adolescents reben informació i es poden fer gratuïtament el test del VIH. Si el resultat és positiu reben suport i el tractament que necessiten per aconseguir una generació lliure de la sida.

Protecció i inclusió social:

· A la República Centre Africana, col·laborem en un programa d'atenció a 1.300 infants abans associats amb grups armats. Aquests infants reben aliments, atenció en salut i suport psicosocial i també reben ajuda econòmica i educativa per a la seva reintegració.

· Advoquem per a que la legislació andorrana es modifiqui i no permeti casar-se abans del 18 anys com s’estableix a la Convenció dels Drets de l’Infant, ratificada pel nostre país.

· A la República del Congo, hi ha zones on el 71% dels infants no estan registrats. Des d’Unicef, es fan campanyes de registre que han permès identificar, registrar i donar l’acta de naixement a milers d’infants autòctons.

Educació:

· A la República del Congo, milers d'infants autòctons estan escolaritzats a les escoles ORA, pas previ per passar a l’escola oficial, i reben material escolar a l’hora que poden menjar a la cantina i assegurar un àpat calent.

· Al Bhutan, hem començat a col·laborar en un nou programa de millora de l’accès al’educació per infants amb discapacitat. Alguns dels objectius d’aquest projecte són dotar a les escoles amb serveis adaptats com ara rampes i banys i dur a terme programes de formació específica als docents així com treballar per canviar les normes socials negatives i l'estigma relacionat amb els nens, nenes i les persones amb discapacitat.

Acció en emergències:

Des d'Andorra s’ha donat resposta, gràcies als fons rebuts de la Plataforma d’ONG d’Andorra i campanyes com Ara No Podem Parar, a les emergències pel refugiats pel conflicte de Síria,als afectats pel terratrèmol a Equador i a la campanya d’emergència a Nigèria causada per la violència de Boko Haram i la desnutrició. 

· Als Balcans, Grècia i Turquia, 127.000 infants han rebut subministraments per protegir-se del fred i cuidar la seva higiene.

· 96.000 infants als Balcans i Grècia van rebre suport psicosocial a través d’Espais Amics de la Infància i centres per a famílies.

· A l’Equador, s’ha repartit material escolar per més de 34.500 infants. Després del terratrèmol, es va subministrar aigua potable per a 77.000 persones.

· A Nigèria, es van vacunar prop de 350.000 infants i adolescents contra el xarampió.

· Prop de 153.000 infants desplaçats al Camerun pel conflicte de Nigèria van rebre tractament contra la desnutrició.

La nostra acció a Andorra

Col·laboracions pels drets de la infància

El Comitè d'Unicef a Andorra treballa en col·laboració amb persones i entitats per a realitzar la seva tasca de defensa i promoció dels drets de la infància. Empreses, particulars, clubs esportius, mitjans de comunicació i ambaixadors, entre d’altres, són alguns dels aliats clau. 

Aquestes són algunes de les iniciatives dels sector empresarial, esportius, associatiu, ... del país en col·laboració amb el nostres comitè. 

2a Campanya Anual Ara No Podem Parar

Durant aquest mesos, s'han dut a terme accions i col·laboracions amb l'objectiu de recaptar fons per a la lluita contra la desnutrició. Com per exemple aquestes. 

Inspired Gifts, Regals que salven vides

Els Inspired Gifts són regals que salven vides, que no són res més que subministraments reals com vacunes, tractament contra la desnutrició, kits educatius, kits per facilitar l'accés a l’aigua potable,... que s’envien als països i territoris on més falta fa. Els Inspired Gifts són especialment importants en campanyes de vacunació (es pot comprar des de vacunes a les neveres per transportar-les sense que es trenqui la cadena del fred a les bicicletes que utilitzen els treballadors de salut per arribar a les comunitats més remotes i no deixar cap infant sense l’accés a les vacunes) i també en situacions d’emergència (les famílies poden rebre roba d’abric, es pot muntar una escola o espais lúdics o es pot tractar els infants que pateixen desnutrició). I aquests en són només alguns exemples. Des d'Andorra hem subministrat tots aquests regals que han salvat vides.

Promoció dels drets de la infància a Andorra

UNICEF també treballa als països desenvolupats, promovent la vigència dels drets de la infància, incidint en el desenvolupament de legislacions i pràctiques que garanteixin la seva protecció enfront de canvis socials i econòmics, a més de recaptant fons per a finançar els programes que es duen a terme arreu del món. 

A Andorra, treballem per a que la societat conegui els problemes que afecten als infants, per a promoure el coneixement dels seus drets i de la Convenció dels Drets de l'Infant i per a que els mateixos infants, adolescents i joves els coneguin i els puguin aplicar.

Des del nostre comitè treballen en l'Observatori de la Infància, les Parròquies Amigues de la Infància o els Consells Infantils. Aquí teniu tots els nostres programes. 

I això ha estat gràcies a molts particulars i també empreses i institucions d'Andorra.

Informació financera

Ingressos:

Els recursos d'Unicef Andorra provenen de les contribucions voluntàries, tant de ciutadans com del sector privat i administracions públiques.

L'any 2016 han estat de 612.350,58 €, distribuïts en un 93,47% procedent del sector privat (donants, socis, organitzacions i empreses) i el 7,75% restant de l’aportació del Govern.

Destí dels ingressos:

Programes de l'UNICEF

Inclouen les inversions en tots els programes que l’Unicef duu a terme en el món i a Andorra, així com els programes de l’Unicef Andorra al Congo, al Camerun i a la República Centre africana.

Recaptació i presència social:

Suposa el cost de les activitats de recaptació, gestió i fidelització de socis i donants. També el de les iniciatives orientades a divulgar el treball de l’Unicef.

Gestió i administració:

Són les despeses relacionades amb l’auditoria, el suport administratiu i altres despeses de funcionament.

Programes de l'UNICEF:

Programes de cooperació internacional

Representen els fons de l'Unicef Andorra destinats al finançament de projectes i programes de cooperació, a més dels fons del comitè i de la Plataforma d’ONG d’Andorra per emergències en països en via de desenvolupament , seguint les prioritats temàtiques de Unicef.

Programes de sensibilització i comunicació a Andorra

Inclouen les accions de promoció dels drets de la infància i de sensibilització de l’opinió pública andorrana en relació amb la situació de la infància al món i la importància d’avançar en els seus drets.

Informe d'Auditoria


Moltes gràcies