WE ARE INTROVERT

Introverte journalisten in een extraverte wereld

I AM INTROVERT

Na een drukke dag ben ik het liefst helemaal alleen, om even op te laden. Op mijn opleiding, journalistiek, schrik ik elke keer weer als de telefoon gaat en moet ik me echt even over een grens heen zetten om op te nemen. Ik blijf liever even kijken, op de achtergrond, voordat ik me ergens in stort. Met een groepsgesprek maak je mij niet blij, ik heb liever een gesprekje één op één. Dat ik introvert ben, is mij al heel lang duidelijk. 

Toen raakte ik in gesprek met een aankomend student journalistiek. "Ik ben bang dat ik te stil ben. Ik denk niet dat ik geschikt ben voor dit beroep, want weet je, ik ben introvert. Te introvert", zei ze. Dat zette mij aan het denken. Kan dat? Te introvert zijn? Ik keek naar mijzelf, iemand die ontzettend gegroeid is in het extraverte gedrag. Ik kan me best extraverter gedragen, maar dan voel ik me wat ongemakkelijk. Is een succesvolle journalist iemand met een extraverte persoonlijkheid?

WE ARE INTROVERT 

Deze productie gaat over de introverte journalist in een extravert werkveld. Ik duik in de terminologie, een stukje wetenschap, ik praat met expert Marlies Bouwmeester van De Succesvolle Introvert en ik spreek af met een journalist. Daarnaast leg ik mijn vragen voor aan een psy. Uiteindelijk volgt er een conclusie. 

"WE ARE INTROVERTS" is geschreven door Maartje Groenen, derdejaars student aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. De productie is onderdeel van het project Vrije Ruimte.

Even over de feiten...

flickr.com

Ik begin mijn zoektocht met mijn neus in een boek. Niet zomaar een boek, maar het boek van Susan Cain, getiteld Stil. Zij schrijft over de kracht van de introvert en richt zich op onze 'onderdrukking'. Vooral de Amerikaanse samenleving gaat uit van snelle, luide en erg aanwezige mensen, schrijft ze. Als je dat niet bent, betekent dat niet dat je iets verkeerd doet. 

Carl Jung was de eerste die de twee termen 'extravert' en 'introvert' introduceerde, in zijn Theory of Introvert and Extravert personalities.

'Extraverte mensen voelen zich aangetrokken tot het externe leven van mensen en activiteiten. Ze storten zich op gebeurtenissen en laten het over zich heen komen.' - Susan Cain, Stil.
'Introverte mensen voelen zich aangetrokken tot de innerlijke wereld van gedachten en gevoelens. Ze concentreren zich op zingeving van een gebeurtenis.' - Susan Cain, Stil.


De vergeten term: ambivert

Dit is het veel minder bekende persoonlijkheidstype dat precies tussen introvert en extravert in ligt. Bij een ambivert is er geen dominant persoonlijkheidstype. Dit zijn mensen die in zichzelf gekeerd kunnen zijn maar ook goed van een avondje uit kunnen genieten. Carl Jung beschreef de ambivert als 'de grote middengroep die niet geschaard kan worden onder de uitersten van de introvert-extravertschaal'. De term zelf is bedacht door Hans Eysenck. In The Ambivert Advantage stelt onderzoeker Adam M. Grant dat je beter ambivert kunt zijn als je bijvoorbeeld in de rol van verkoper kruipt. Verkopers zijn niet per definitie extravert, volgens hem. 

In het brein


Wanneer ben je introvert?

Er wordt nog heel veel onderzoek gedaan naar de verschillende persoonlijkheden. Daarom is er nog niet één test die uitwijst of iemand introvert of extravert is. Wel wordt in de wetenschap vaak uitgegaan van de Myers-Briggs Type Indicator. Uit deze test komt een persoonlijkheidstype wat bestaat uit vier letters. Iedere letter staat voor een ander onderdeel van je persoonlijkheid.

E/I: Extraversie of introversie
S/N: Observatie (Sensing) of Intuïtie (iNtuïtion)
T/F: Denken (Thinking) of voelen (Feeling)
J/P: Oordelen (Judging) en waarnemen (Percieving)

Veel experts gebruiken zelf checklists om aan de hand van kenmerken een onderscheid te maken. Een voorbeeld daarvan vind je hier.

De succesvolle introvert: Marloes Bouwmeester

Om goed te weten wat introvert en extravert van elkaar scheidt, maak ik een afspraak met Nederlands introvert-expert: Marloes Bouwmeester.

"De samenleving was erg ingesteld op risico's nemen, maar sinds de crisis in 2008 lijkt hier verandering in te komen. Waar we eerst in een extraverte, luide samenleving leefden, zijn we nu meer op de persoon gericht", zegt Marloes Bouwmeester. Langzaam is het de beurt aan de introvert.

Een introverte persoonlijkheid kun je op zeven dimensies herkennen. De belangrijkste drie zijn denken, communiceren en besluiten. "Introverte mensen zijn gevoeliger voor prikkels en daardoor sneller overprikkeld. Ze kijken eerst naar de situatie en overwegen alles goed voordat ze een beslissing nemen." Bij een extravert persoon zit dit anders, vertelt Bouwmeester. "Een extravert persoon heeft constant prikkels nodig, anders verliezen ze hun aandacht. Die prikkels kun je halen uit spreken voor een groep of 'gevaarlijke', avontuurlijke activiteiten. Een beslissing maakt een extravert graag snel, want dat geeft energie."

Persoonlijkheidstest

Als je op zoek gaat naar een test om uit te vinden of je introvert of extravert bent, kom je niet bij één vaste test uit. "Er is vrij weinig onderzoek gedaan naar de definitie van introvert en extravert. Daarom is het lastig om één voorbeeld te volgen. In de wetenschap maken onderzoekers zelf vaak een vragenlijst naar aanleiding van de informatie die ze hebben gevonden." Voorbeelden van persoonlijkheidstesten zijn The Big Five, Myers Briggs en een enneagram. 

"Elke persoonlijkheidstest heeft zijn eigen invulling."

Extraverte samenleving

"Toen ik begon, in 2008, was dat zeker zo. We waren een actieve samenleving en we hielden van risico's nemen. Tijdens de crisis bleek dat dit niet werkte. We moesten een aantal stappen terug nemen en de situatie van onze samenleving rustig bekijken. Vanaf dat moment is er een kanteling ontstaan. We zijn zorgvuldiger nu."

Stigma

Na het lezen van een aantal pittige statements en tegenstellingen van onder andere Susan Cain, lijkt het bijna alsof extraversie de voorkeur krijgt. Waar komt dat vandaan? "Je ziet dit wel terug in de financiële wereld. Aan de top zitten vaak extraverte mensen. Ook in de verkoopwereld is dit vaker zo. Dat zijn banen die 'leidend' zijn en daar komt dat stigma vandaan. De een is natuurlijk niet beter dan de ander."

"In jouw geval, als journalist, is introversie juist fijn. Introverte mensen zijn vaak goede luisteraars die goed kunnen observeren. Als journalist heb je een duidelijke rol, wat het voor jou makkelijker maakt om vragen te stellen. "Introverte mensen zijn minder goed in luchtige gesprekken, volgens Bouwmeester. "Ze zijn vaker opzoek naar diepgang. Introverte mensen gaan liever de dialoog aan en niet de discussie. Koetjes en kalfjes zijn lastig voor een introvert persoon."

"Introverte mensen kiezen vaker voor de dialoog in plaats van de discussie."

Er is volgens Bouwmeester geen onderscheid te maken tussen welke beroepen meer geschikt zijn voor de introvert. "Je kiest iets wat bij je past en daarbinnen vorm je jouw persoonlijkheid. Introverte mensen hebben wel een natuurlijke voorsprong als het gaat om luisteren, maar extraverte mensen zijn juist wat actiever. Docentschap past bijvoorbeeld goed bij een introvert, maar ook bij een extravert. Dit geldt ook voor journalistiek, mits je dit zelf mag invullen."

Misverstanden

Natuurlijk zijn er ook wat misverstanden over introversie. Hieronder staan ze op een rijtje. 

Van introvert naar extravert: kan dat? 

foto: wikimedia

Een van de vragen die op het web de ronde doet is: kan je als introvert ook extravert worden? Een simpel antwoord daarop is 'nee'. Je kunt niet van persoonlijkheid veranderen, volgens Mens en Samenleving. Toch zijn er wel veel tips te vinden, om je voor te doen als extravert. Er is zelfs een WikiHow pagina voor in het leven geroepen.

Je kunt wel oefenen met extraverte activiteiten, schrijft Robert Haringsma van De Psycholoog. Een baan als callcentermedewerker of straatverkoper kan een eerste stap zijn. Daar wil ik wel eens meer van weten, dus ik bel naar De Psycholoog. "Introverte mensen die veel moeite hebben met sociale situaties, kunnen best wat leren van de extravert. Mensen kunnen trainen op het gebied van houding, het verwerken van informatie en minder nadenken in sociale situaties." Introverte mensen voelen vaker angst of druk in sociale situaties, vertelt Haringsma. "Er zijn dan teveel prikkels." Zelf is hij ook introvert. "Ik heb vroeger een tijd lang improvisatietheater gevolgd. Daar merkte ik al snel dat ik wat aan mijn introversie moest doen. Er werd mij vertelt minder na te denken voordat ik iets doe. Dat is daarom ook een van de tips die ik mee zou geven."

Volgens Haringsma is het mogelijk om extraverter te worden, maar je zult nooit helemaal hetzelfde zijn. "Het heeft met oefening in sociale situaties te maken. Als je dat lang en vaak doet, zul je wel degelijk resultaat zien. Dan kan het zijn dat iemand helemaal niet meer introvert lijkt, ook al is hij dat wel."

De introverte journalist in de media

flickr.com

Rick Morton, journalist bij The Australian, schrijft in zijn artikel voor Talking Points Memo over zijn ervaringen als introverte journalist. "Introvert zijn en als journalist werken, voelt alsof je onder water rent. Het kan wel, maar het is vermoeiend", schrijft hij. Morton schrijft dat hij vaak moeite heeft met grote evenementen. Daarom probeert hij die situaties te vermijden, nu hij een vaste baan en zekerheid in zijn werk heeft. 

In Caring for your introvert, schrijft Jonathan Rauch over verschillende soorten introversie. "Ik heb goed ontwikkelde sociale vaardigheden. Ik houd van lange gesprekken. Verlegen ben ik ook niet. Toch ben ik wel introvert, maar niet bang voor gesprekken." 

Jen Retter zet zich juist over haar sterke neiging om 'sociale' evenementen te vermeiden heen: "mijn introversie helpt mij om een verhaal te vinden in de chaos van informatie", schrijft ze in een blogpost (eerst gepost op NinjaJournalism) op Quietrev.

"Niemand is helemaal introvert of helemaal extravert. Als je dat wel bent, moet je naar een gesloten inrichting" - Carl Jung
commons.wiki.com

'Het gaat om het verhaal'

Interview met journalist Mark van Seggelen

Voor een gesprek met iemand die er net zo over denkt als ik, reis ik af naar het Limburgse Obbicht, dicht bij de Belgische grens. Daar heb ik afgesproken met Mark van Seggelen (53), journalist bij Comesta, en voorheen bij onder andere De Limburger. Hij herkent het extraverte gedrag van journalisten heel goed. "Ik heb journalistiek gestudeerd in Tilburg en al op de opleiding merkte ik dat het 'haantje de voorste' gedrag vaak gestimuleerd werd." Dat is helemaal niet nodig, vertelt hij. "Het is niet zo dat je een beter verhaal schrijft als je harder schreeuwt of meer op de voorgrond verschijnt. Dat maakt je niet meteen een goede journalist."

"Het is niet zo dat je een beter verhaal schrijft als je harder schreeuwt of constant op de voorgrond bent"

Extraverte scoop

Volgens Van Seggelen maakt het uit waar je als journalist voor werkt. "Ik heb voor dagbladen gewerkt, als eindredacteur. De dagbladjournalistiek is wat harder en gaat wat meer voor de waarheid ten opzichte van de week- en vakbladen." Er zit ook verschil in de benadering van mensen. "Ik denk dat als je bij kranten werkt, dat je iets extraverter moet zijn, of je in ieder geval zo moet gedragen. Bij vakbladen is dat veel minder het geval. Hier heb je meer tijd en gaat het niet zo over wie de harde feiten snel uitzoekt." Je moet zelf je eigen technieken ontwikkelen. Er is niet één manier van interviewen, zegt hij. "Vooral journalisten in de dagbladsector houden zich vast aan één techniek die ze op de opleiding meegekregen hebben."

"Tussen journalisten is het denk ik belangrijker om de scoop te hebben dan voor de lezer. Of de Volkskrant iets eerder dan bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad een verslag maakt van een gebeurtenis, maakt voor de lezer weinig uit." Leggen wij, journalisten, onszelf dan die druk op? "Ja, dat denk ik wel."

Groepsinterviews horen erbij

Van Seggelen studeerde aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg. "Het ging tijdens de lessen vaak over het doorvragen. Ik merkte dat ik heel graag snel de waarheid boven tafel wilde krijgen, maar eigenlijk lag mij dat niet echt. Destijds leek het voor de opleiding belangrijker om je vragen te stellen dan dat je met een mooi verhaal terugkwam. Ik had liever wat meer tijd." Dat betekent niet dat je bepaalde situaties uit de weg moet gaan, volgens hem. "We gingen regelmatig naar een persconferentie. Dat was lastig, maar wel iets wat je moet leren. In een groep vragen stellen is onderdeel van de journalistiek en ik denk niet dat je dat moet vermijden, ook al ligt het je niet." Heeft de setting van een persconferentie een negatieve invloed op je verhaal? "Nee, je hebt toch je eigen stijl en bij binnenkomst merk je wel hoe de sfeer is en wat je kan vragen."

Creativiteit is niet persoonlijkheidsgebonden

"Ik heb vroeger veel gestotterd, tot mijn zeventiende was het heel heftig en ik praatte heel weinig. Ik luisterde liever en ik leerde toen ook goed observeren. Daar begon ik ook creatiever te worden. Ik denk daarom dat je creativiteit niet kunt linken aan introvert of extravert." 

Hier en daar ziet hij toch wel verschillen in het werkveld. "Toen ik bij Nieuwe Koeien werkte, een tekstbureau in de agrarische sector, deed zich daar een interessante situatie voor, waar ik veel van geleerd heb. Op de redactie besloten we om één persoon met zes verschillende journalisten te interviewen. Ieder zou een eigen versie van het interview inleveren. Wat blijkt, iedereen heeft een totaal ander verhaal. Er waren wel overeenkomsten, maar de insteek was bij iedereen anders. Ik denk dat dit ook wel te maken heeft met de twee persoonlijkheden. Je moet creatief zijn en ik denk dat je daar wel lef voor nodig hebt. Een extraverte journalist zou dit misschien op een andere plek zoeken dan een introverte journalist, maar de een is niet beter dan de ander." Toch lijkt zijn aanpak een introverte insteek te hebben, als ik naar Van Seggelen luister. "Ik kies mijn verhaal en stel de vragen die ik nodig heb. Ik luister wel naar de anderen, maar ik neem dat niet mee. Ik focus op mijn verhaal en de details die ik nodig heb."

Journalistiek, een extravert beroep?

"Ja, ik denk het wel, of in ieder geval bepaalde delen van de journalistiek. Vooral de dagbladjournalistiek. Bij De Limburger merkte ik wel dat collega's echt kickten op de scoop, terwijl ik dacht: is dat nou echt zo belangrijk?" Zelf is Van Seggelen meer van het een-op-een gesprek. "Dat werkt voor mij prettiger, dan heb ik rust om te werken."

"Iedereen kan iedereen interviewen."

De woordvoerders van nu

"Tegenwoordig zijn er veel meer woordvoerders dan vroeger. Zij zijn achterdochtiger en willen vaak dingen op papier zien voordat je ze interviewt. Ik denk dat dit een zekere instelling van je vraagt." Die instelling lijkt beter te passen bij de extravert. Toch gaat een haantje-de-voorste-houding niet op voor iedere situatie, volgens Van Seggelen. "Ik denk dat als jij mij zo zou interviewen, ik minder zou vertellen. In een interview als dit kan dit juist averechts werken." Dus daar komt de introvert van pas.

Uiteindelijk blijft Van Seggelen bij zijn punt: "Het maakt niet uit hoe je een verhaal verkrijgt als je naar de vraagstelling kijkt. Die kan je wel helpen, want je moet je kunnen aanpassen aan een persoon. Iedereen kan iedereen interviewen, ook al is het voor de een misschien lastiger dan voor de ander."

Introvert of niet, je bent journalist

commons.wikimedia

Journalist ben je, introvert of niet. Ja, je moet soms op mensen afstappen en vragen stellen die je je moeder niet eens durft te stellen. Dat doe je op jouw manier, de introverte, extraverte of ambiverte aanpak. In sommige situaties kan de een wat handiger zijn dan de ander (de introvert in dialoog, de extravert op een persconferentie), maar het gaat om het verhaal.

Je leert door de jaren heen om je vaardigheden te trainen. Als introvert in extraverte situaties, zodat je ook daar als journalist succesvol verslag van kan doen. Om die uitdaging, om het zo te noemen, aan te gaan, train je jezelf om je meer op je gemak te voelen.

Er is in deze productie heel wat voorbij gekomen. Een volledig antwoord op mijn vraag 'Is een succesvolle journalist iemand met een extraverte persoonlijkheid?' heb ik niet. Ik heb geprobeerd redacties van verschillende Nederlandse mediabedrijven te bereiken met de vraag of tijdens sollicitaties de extravert een streepje voor heeft. Het antwoord hierop bleef uit: die informatie mag niet verspreid worden. 

Dat prikkelt mij wel om te zeggen dat deze productie nog niet af is. Er is nog veel meer aan te vullen en er zijn nog veel lopende onderzoeken naar, onder andere, de precieze definitie van introvert. 

Dan volgt hier toch mijn conclusie voor deze productie tot nu toe. 

Een introvert is niet beter dan een extravert, een extravert is niet beter dan een introvert. Dat de samenleving het een beter vindt dan het ander lijkt misschien zo, maar dat is uiteindelijk niet het geval. Lieve introverte journalist, zie je persoonlijkheid als je kracht en niet je 'probleem'. Dat doe ik nu ook.