Vil stikke flere

900 personer dør årlig i Norge på grunn av influensa. Likevel sliter Kristiansand kommune med å få flere til å gjøre som Jacob.

Klokken er 10 onsdag morgen. Venterommet til vaksinasjonskontoret i Kristiansand er fullt. Med vinterens influensasesong like om hjørnet er det også tid for årets influensavaksinasjoner. De fleste av de oppmøtte er her imidlertid for reisevaksiner. Et unntak er Jacob Handegard (20).

- Jeg har tatt vaksinen de tre siste årene. Influensa er veldig lite praktisk. Det er slitsomt, og helt unødvendig når man enkelt kan unngå det, sier UiA-studenten.

Etter en times ventetid blir han med spesialsykepleier Aslaug Emanuelsen inn på kontoret. Dette skal gå fort, forsikrer hun.

Tror folk er redd

For de fleste er influensa en ufarlig infeksjon, men for enkelte utsatte grupper kan det føre til alvorlig sykdom, i verste fall død.

- På mange måter er det rart at ikke flere tar vaksinen. Jeg tror folk er redde for å vaksinere seg etter svineinfluensavaksinen, sier Handegard og bretter opp genseren.

900 dør årlig

Arendalitten er kronisk diabetiker. Dermed er han i risikogruppen som anbefales å ta vaksinen. Kun én av fem følger rådet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå, presentert av Folkehelseinstituttet (FHI).

- Det har kommet færre folk her de siste årene, det merker vi. Over hele landet tar færre influensavaksinen etter svineinfluensaepidemien, forteller sykepleier Emanuelsen, mens hun gjør klar en sprøyte med Vaxigrip til Handegard.

900 personer dør i gjennomsnitt hvert år på grunn av influensaviruset, ifølge FHI. Rundt en halv million mennesker er i risikogruppen for komplikasjoner i forbindelse med influensa. Emanuelsen skulle gjerne sett at flere fulgte rådene fra de medisinske ekspertene.

- Vi prøver å være stadig mer tilgjengelige. Blant annet besøker vi nå eldresentre, men likevel er det ikke nok. Vi burde ha en nasjonal kampanje om det skal virke, mener hun.

- Får jo influensa uansett

Bare én av fem eldre vi møte i Posebyen tar vaksinen. De oppgir prisen og redsel for bi-effekter som hovedgrunnene til det. Ingen av dem ønsker å stille med navn og bilde i avisen, men det gjør gjerne Ina Charlotte Ursvik (23). Hun er nybakt mor, og burde derfor ha latt seg vaksinere under graviditeten, ifølge ekspertene.

- Legene nevnte ikke at jeg burde ta vaksine før helt på slutten av graviditeten, og da var det for sent, forteller hun.

Ursvik er på trilletur med lille Leah (1 uke) og Leahs pappa Lukas Lindgren (25). Ingen av foreldrene har stor tro på gevinsten av influensavaksinen.

- Vi får jo influensa uansett. Dessuten liker jeg ikke sprøyter, så jeg ville aldri ha tatt den så lenge det er fritt valg, sier den småbarnsmoren fra Kristiansand.

- Folk må tenke litt selv

EU har siden 2009 hatt som mål at minst 75 prosent av de som er i risikogruppene skal vaksineres årlig i EU- og EØS-landene. Det er Norge, som de fleste andre medlemsstatene, milevis unna å oppnå. Dagfinn Haar er kommuneoverlege i Kristiansand kommune. Han bekymrer seg over tendensen.

- Målet er at vi skal øke antall vaksinerte i Kristiansand, men det har vi ikke klart. Vi har annonser, kampanjer, og fastlegene anbefaler til de som trenger det. Folk må imidlertid tenke litt selv også. Det har jeg sagt lenge, sier Haar.

Influensavaksinen som brukes i disse dager er ikke av samme type som utskjelte Pandemrix, som var i bruk under svineinfluensa-pandemien i 2009 og 2010. Haarr mener at den harde kjernen vaksinerer seg hvert år, men at de usikre lar seg styre av mediene.

- Det er skumle oppslag om død og fordervelse som får folk til å ta vaksiner. Jeg husker nyttårstid 2013. Jeg var ny i jobben, og det var voldsomme mediaoppslag. Da satt jeg selv og vaksinerte nonstop på vaksinekontoret, minnes kommuneoverlegen.

Spesielt eldre over 65 år dropper den anbefalte vaksinen, mener han.

- En del blir eldre uten å være klar over at de blir gamle. Folk over 65 som fremdeles føler seg unge og spreke dropper gjerne å vaksinere seg. Jeg kan røpe at jeg selv er 63 år, men har tatt influensavaksine, også i år.

- Det gjorde ikke vondt

Tilbake på vaksinasjonskontoret har Jacob Handegard fått sin årlige dose og plaster på stikksåret. Det hele var over etter fem minutter og 250 kroner. Nå venter han de obligatoriske ti minuttene på gangen, før han er klar til å gå årets influensaepidemi ubekymret i møte.

- Det er veldig lurt å ta vaksinen, og det gjorde jo faktisk ikke vondt i det hele tatt.