013 doet sociaal

Een middag vol ideeën

Wat gebeurt er als je een paar honderd mensen in een grote hal zet en ze los laat op thema's als: armoede, werk voor iedereen en veiligheid. Dan krijg je de Burgertop: een fenomeen wat steeds populairder wordt in Nederland. Het is een middag voor de burgers om hun stem te laten horen. Naast een moment om gehoord te worden was het ook een kans om te zien wie je stadsgenoten zijn en te ontdekken wat er in Tilburg speelt.

Na Amsterdam en Groningen is het nu de beurt aan Tilburg. In de Koepelhal verzamelen meer dan vierhonderd mensen met allerlei verschillende achtergronden zich op zaterdag 23 april. Samen gaan zij, verdeeld in groepjes, nadenken over verbeteringen en projecten waarvan zij denken dat Tilburg die écht nodig heeft. Nadat de deelnemers hun naamkaartje in ontvangst hebben genomen mag iedereen voor zich een thema kiezen waar ze zich de middag mee bezig gaan houden.

Daar zitten ze dan, de burgers van Tilburg. In aantallen gaan ze aan de slag met hun onderwerp en door de dag heen krijgen de nieuwe ideeën vorm. Het was de bedoeling dat er per tafel één idee naar voren zou komen, maar door het enthousiasme van sommige deelnemers neemt niet elke groep genoegen met één definitief idee.

Een middag voor de burgers

De Burgertop Sociaal 013 in Tilburg, georganiseerd door de Sociale Raad Tilburg en Zorgbelang Brabant, is niet de grootste in zijn soort, maar wel de meeste diverse in Nederland. Er zijn deelnemers van allerlei leeftijden: van basisschoolleeftijd tot senioren. Er is een tafel met Arabisch sprekende burgers en ook een groep van Amarant is aanwezig. De diversiteit van Tilburg is mooi terug te zien bij dit evenement.

Naast de grote diversiteit onderscheidt de Burgertop 013 Sociaal 013 zich ook van andere burgertoppen door de wervingsstrategie. De organistatie noemt het 'een socialere en persoonlijke aanpak'. In plaats van afstandelijk werven door niet persoonlijk contact te zoeken, gingen de vrijwilligers vanuit de organisatie de wijken in. Van deur tot deur, zo hoopte men de mensen meer aan te spreken en meer publiek te trekken.

Het is een hoop geregel om zo veel mensen in goede banen te leiden, toch krijgt de organisatie dit aardig voor elkaar. De verschillende groepjes hebben halverwege de dag allemaal hun ideeën op tafel liggen. Als de initiatieven zo goed als uitgewerkt zijn, worden de projecten aan de muur gehangen en krijgt iedereen de tijd om elkaars ideeën te gaan bekijken. Mocht je een project zien waar je graag verder aan mee wil werken, of ken je iemand die hier een toevoegende rol in kan spelen? Schrijf je in! Dit wordt dan ook massaal gedaan, waardoor er eigen burgerinitiatieven (hopelijk) doorgevoerd zullen worden. Aan het einde van alle rondes wordt een bundeling van de ruim 50 projectvoorstellen onder de noemer 'Alle 13 goed!' kort gepresenteerd. Deze dertien projectvoorstellen worden aan de gemeente voorgelegd zo dat zij, samen met de burgers, deze kunnen gaan uitwerken.

De grote hoeveelheid mensen die is komen opdagen en het enthousiasme dat ze tonen laat zien dat er een groep is die verandering wil en daar ook daadwerkelijk moeite in wil steken. Toch zijn er ook aanwezigen die aan het einde van de dag niet tevreden zijn. "Er zijn alleen projecten uitgekozen die al bestaan!", wordt er door een man geroepen die duidelijk gefrustreerd uit de Koepelhal komt. “Heel mooi allemaal, maar eerst zien en dan geloven”, zegt een vrouwelijke deelnemer. Ondanks de massa die tevreden het gebouw verlaat zijn er ook nog mensen die het niet met alles eens zijn. Maar ondanks de negatieve kant die door een aantal deelnemers wordt belicht, is het toch een mooie kans om in contact en dichterbij de mensen in jouw omgeving te komen. 

De volgende stap is heel belangrijk in het tevreden stellen van de meeste critici: doorzetten. Een aantal deelnemers was bang dat het nu stil valt. Mooie ideeën op papier zetten en er geen uitvoeren. Hier zal de gemeente actie moeten nemen. De burgers hebben hun steentje bijgedragen en nu is het aan het bestuur om te luisteren en daar daadwerkelijk iets mee te doen. Als er niet opgevolgd wordt dan zullen er deelnemers gedemotiveerd worden. Zoals een van de deelnemers, Harrie de Loos, zei: “Als er nu niet doorgezet wordt, dan gaan we van Burgertop naar burgerflop.”

Door: Maartje Cooijman, Jacco Eikenaar & Rhianne Janssen