Året som gikk så fort

Nå er 2017 snart slutt

Det aller største som skjedde i år var naturligvis at vår datter Mari giftet seg i Lyngen med Elin.

Bryllupet  stod i Lyngen på den vigslede gamle kirketomta.

Det var knyttet stor spenning til selve arrangementet. Jentene ville ha ute-bryllup og den gamle kirketomta i Lyngen ble valgt. I dag er det ett jorde, men tross alt vigslet grunn. Det hadde aldri vært bryllup mellom likekjønnede i kirkelig regi i Lyngen, og det vekket betydelig oppmerksomhet rundt dette i den lille bygda som er preget av lestaniansk religiøsitet. Været er viktig nordpå, og ikke minst når man er pyntet til fest. Brudeparet ville at alle gjestene skulle til fjells dagen før selve bryllupet, og slik ble det. Vi gikk over tåka og sola skinte på de to som hadde tatt med brudekjolene for fotografering. Da presten opplevde at tåka på himmelen åpnet seg, sa han at dette var et tegn fra oven. Tegnet ble ytterligere understreket da regnbuen kom over flagget på kvelden under festen.

Før dette:

Reinflytting minutt for minutt:
 Det er kalt vårens vakreste eventyr. Kanskje skulle det vært vårens dristigste eventyr. NRK Sapmi hadde forberedt seg godt for å vise verden Tv-sendingen Reinflytting minutt for minutt. Det skulle bli en sending som skulle gå på Tv 10-12 dager kontinuerlig med kamera som fulgte reinflokken til Aslak Ante Sara og familien over vidda og til Kvaløya hvor sommerbeite er.

Foto: Gunnar Grønlund
Jeg skulle være med for å lage opptak til sosiale medier, men også opptak til bakomfilmen. Som dokumentarist er jeg opptatt av motstand, og det ble det nok av... ..allerede i begynnelsen, ble vi flere dager forsinket. Det var for kaldt og dermed for mye og for hardpakket snø.
NRK måtte skaffe til veie og ikke minst kjøre ut kraftfor langs ruten, før vi kom i vei. De svakeste dyra blei lastet opp i trailere og kjørt til sommerbeitet. Ikke alt av utstyret til NRK virket i den strenge kulda.
Dronefoto: Espen Willandrer
Foto Gunnar Grønlund

Mitt kontor var i en såkalt Gompi, eller liten campingvogn-slede. Der redigerte jeg bilder og video under turen. Mange ganger ble vogna koblet fra og jeg ble forlatt. Når fotografene frøys som verst, kom de å lette etter vogna fordi det var i den de kunne varme seg. Noen ganger disponerte jeg egen snøskuter slik at jeg kunne følge med på turen. Jeg trengte ofte også snøskuteren for å få levert stoffet mitt. 4g dekning manglet stadig der vi var, og jeg måtte kjøre ut å lete, f.eks. til en fjelltopp. 
Vi kom ikke til havet. NRK´s og min ferd endte på Sennalandet, i et kapell. Det var blåst opp til liten kuling og sikten var minimal. Det var for farlig å fortsette og pengene var vel også brukt opp til dette prosjektet.

Foto: Edmund Grønmo
Her  ble beslutningen tatt om å avslutte prosjektet. Med Jesus hengende på korset og det norske flagg på alterringen  i bakgrunnen
Sommertoget
8 uker på omtrent alt som finnes av jernbanestrekninger i Norge 

Nok en gang fikk jeg være med å lage innhold til sosiale medie.
I 14 dager levde jeg på toget og arbeidet omtrent hele tiden mens jeg var våken... Men hva annet skal en drive med når det er historier og begeistrede folk over alt? 

Her er oppslag med regler for  arbeidet med #nrksommer

Jobben bestod i å vinke Vi hadde en TV-skjerm foran i den vogna som utgjorde redaksjonen. Skjermen viste bildet fra et kamera som var montert foran på toget. Når vi så folk som hadde møtt fram for å vinke, hadde vi god tid til å finne fram flagget, løpe til vinduet og å rope til dem. Andre uka var det jeg som lærte opp de andre kollegaene og gjestene i hva som var den viktigste jobben:
"Vi takker fordi vi får lov å komme på besøk".
Frammøte var nesten ikke til å tro. På et sted med 150 fastboende kunne det møte opp 500 folk.

Året for øvrig:

...bestod av kursing og utvikling innen mobiljournalistikk. Jeg fikk anledning, så vidt det var, etter forsinkelsen med Reinflytting, til å besøke Mojocon i Galway. Etter hvert er det blitt en fast kjerne innenfor nettverket og Facebook gruppa Mojocon. Der var om lag 550 folk til stede. På bildet under er jeg sammen med mine svenske kollegaer (SVT).
Fra min mobil på avslutnings-festen i Galway

Godt nytt år i 2018

Foto Gunnar Grønlund