Verdensledende 
på sikkerhet

De ansatte i verdens største klassifikasjonsselskap har ansvar for sikkerhet til sjøs – og jobber både 
til lands og til vanns.

Tekst og foto: Vetle Daler

Etter at Det Norske Veritas slo seg sammen med tyske Germanischer Lloyd og ble DNV GL er selskapet nå verdens største innen klassifisering av skip og oljeinstallasjoner. Parats underorganisasjon VEFF organiserer mer enn 1000 av de ansatte i DNV GL – ansatte som både sitter på kontor og er ute "i felten".

Fantastisk arbeidsplass

Eirik Edland Pedersen leder avdelingen for “fleet management” innenfor offshore klasse, og holder til på Veritas-senteret på Høvik utenfor Oslo.

– DNV GL er en fantastisk arbeidsplass – vi er et stort internasjonalt selskap med gode muligheter til å flytte seg rundt, prøve andre ting, sier Pedersen, som har vært i selskapet i hele 14 år.

 – Det føles ikke sånn i det hele tatt. Lojaliteten til selskapet sitter dypt i de fleste. Det vi gjør har betydning langt utover bare å generere penger, det handler på mange måter om å gjøre en forskjell. Vi er en kunnskapstung bedrift, og det må vi være. Produktet vårt er kunnskap – vi selger kunnskap og tillit, ikke fysiske varer, sier Eirik Edland Pedersen. 

Internasjonale krav

Kravene til sikkerheten på skip og maritime installasjoner, som alle er forpliktet til å oppfylle, settes av FN-organet International Maritime Organization (IMO). I tillegg kommer nasjonale og regionale krav. De fleste skip og installasjoner er pålagt å ha "klasse", som utføres av et klasseselskap. Eieren står fritt til å velge hvilket selskap man skal benytte.

Merker nedturen

– Det er morsomt at DNV GL, med 150 års historie, nå er markedsleder globalt. Vi er til stede over hele verden, og jeg har selv vært stasjonert i utlandet i perioder. Det er interessant å se hvordan den norske modellen med flat struktur og lite hierarki blir verdsatt rundt omkring, sier Pedersen. Han forteller at også DNV GL merker nedturen i oljebransjen på kroppen.

– Vi har vært gjennom noen runder med personaljusteringer for å tilpasse oss den nye hverdagen. Bygging av skip og rigger har stupt, og mange av riggene ligger i opplag. Vi er imidlertid optimister og tror at vi skal opp igjen, sier Pedersen. 

COSL Pioneer er en rigg som driver leteboring og komplettering, det vil si at den både leter etter olje og gass, så vel som å sette opp brønner for produksjon. Riggen flytter seg for egen maskin fra leteområde til leteområde. Den holder også sin posisjon ved hjelp av maskinkraft når den er tilknyttet brønnen.

Varm rigg

Ved Coast Center Base i Ågotnes på Sotra utenfor Bergen ligger flere av disse riggene i opplag. Noen venter på nye oppdrag, andre har kanskje ankret opp for godt. Her ligger boreriggen COSL Pioneer, en av riggene DNV GL har klasse-ansvaret for. Riggen har ligget i opplag siden høsten 2014.

Eirik Edland Pedersens kollega Ernst A. Meyer er om bord. Det er også direktør Lage Nordby i COSL – selskapet som eier og driver riggen. Nordby forteller at riggen holdes "varm" slik at den er klar til nye oppdrag på kort varsel.

– Derfor er det til enhver tid seks ansatte her som holder systemene i gang og gjør vedlikehold, i tillegg til et ambulerende vedlikeholdscrew, forteller han. Når riggen er i drift kan det være opptil 120 arbeidere om bord. COSL har for tiden en tilsvarende rigg i drift, COSL Promoter, på Trollfeltet i Nordsjøen på oppdrag for Statoil. Resten av riggene ligger i opplag.

– Riggene i opplag skal være klare for operasjon. Alle forbedringer som utføres i driften på COSL Promoter, utføres derfor også på riggene i opplag, forklarer Lage Nordby.

Sikkerhet i fokus

Når DNV GL sertifiserer en rigg som dette, er det sikkerheten om bord som står i fokus. Klasseselskapet er med i hele prosessen, fra design til bygging og drift.

– Vi undersøker hele riggen, men konsentrerer oss mest om det som har potensial for store hendelser. Det vil for eksempel si situasjoner der det oppstår brann eller at det må foretas evakuering. Sikring av rømningsveier er blant det vi undersøker grundig, forteller Ernst A. Meyer, som er DNV GLs direktør for offshore klasse. 

– Vi undersøker hele riggen, men konsentrerer oss mest om det som har potensial for store hendelser. Det vil for eksempel si situasjoner der det oppstår brann eller at det må foretas evakuering.  forteller Ernst A. Meyer 

Handler om tillit

Nordby og Meyer er skjønt enige om at samarbeidet mellom riggselskapet og DNV GL er godt.

– Vi har et forhold der vi er helt åpne med hverandre. Det er viktig at DNV GL er strenge, men samtidig lyttende. Vi har et fantastisk samarbeid, og de fungerer også som en viktig rådgiver for oss, sier Lage Nordby.

– Det handler om å skape tillit. Derfor må vi ikke bli for firkantet og rigide, slik at kundene ikke begynner å skjule ting for oss. Men vi må heller ikke fire på kravene, sier Ernst A. Meyer. Han forteller at rigger som er i drift har ett fast tilsyn i året, i tillegg til ad hoc-tilkallinger hvis noe oppstår. Hvert femte år gjennomføres "hovedklasse" med mer grundig kontroll.

Gode sikkerhetsrutiner

– Med det trykket vi har på effektivitet i vår bransje, må også sikkerheten være på plass. Gode sikkerhetsrutiner gjør at vi jobber bedre og at operasjonene våre blir mer forutsigbare, sier Lage Nordby.

– Tilnærmingen til sikkerhet har endret seg i positiv retning de siste årene, til tross for at arbeidsklimaet har endret seg som følge av tøffere konkurranse og større press på de ansatte, sier Nordby, og legger til:
– Sannsynligheten for å skade seg på rigg er liten, men konsekvensen av en skade kan bli stor.   

Forskjellig kultur

Totalt finnes det om lag 1000 flytende produksjonsenheter for olje og gass i verden, og DNV GL har klasse-ansvaret for 350 av dem. Ernst A. Meyer har det overordnede ansvaret for disse. Ved hjelp av verktøy på pc og telefon har han til enhver tid full oversikt over hvilke pålegg DNV GL har gitt de ulike installasjonene.

– Hvis de ikke etterfølger våre pålegg, kan vi i ytterste konsekvens suspendere en rigg. Dette skjer meget sjelden med våre kunder, som holder høy standard jevnt over. Suspensjon av klasse er også svært beklemt med store økonomiske konsekvenser for operatøren, sier Meyer. Han forteller at det er stor forskjell når det gjelder sikkerhetskultur forskjellige steder i verden.

 – Det finnes nok kunder som ikke tar sikkerheten alvorlig og ønsker lett behandling av sitt klasseselskap. Med slike kunder kan vi ikke oppnå det partnerskapet vi ønsker oss. Vi er til for å gjøre riggselskapene gode, sier han.

Ved Coast Base Center på Ågotnes ved Bergen ligger flere rigger i opplag.

Fakta: DNV GL

- Det Norske Veritas (DNV) ble opprettet i 1864 som en forening hvor gjensidige sjøforsikringsforeninger var medlemmer, for å drive felles skipsklassifikasjon.

- DNV Fusjonerte med Germanischer Lloyd og ble til DNV GL i 2013

 - DNV GL er verdens største skipsklassifikasjonsselskap målt i markedsandeler og i antall ansatte. Selskapet driver også omfattende virksomhet innen sertifisering, testing, rådgivning og forskning rettet mot andre industrier enn den maritime sektoren. Selskapet ufører også en rekke oppgaver på vegne av offentlige myndigheter. (snl.no)

- Ca 13 500 ansatte, hvorav 31 % kvinner, i over 100 land 

- Omsatte i 2015 for over 23 milliarder kroner

- 2250 ansatte i Norge

- 87 % av de ansatte har høyere utdanning

VEFF-huset på Veritas-senteret på Høvik ved Oslo.

– VEFF er et samlingspunkt

Veritas funksjonærforening (VEFF) er den største fagforeningen i DNV GL, og holder til i et eget hus i parken på Veritas-senteret.

– VEFF er en institusjon her, alle er klar over hva vi er, sier Eirik Edland Pedersen, som også sitter i styret for VEFF, som er en underorganisasjon i Parat.

 – VEFF er et samlingspunkt. Magasinet vårt leses av de fleste ansatte, også ledelsen. Vi har en viktig rolle i fredstid, men mange har sett nytten av å være fagorganisert i de prosessene vi har vært gjennom, sier han.

 – VEFF er en av de beste sparringspartnerne ledelsen har. Det som er bra for de ansatte er bra for butikken, sier Nina Ivarsen, som leder foreningen. Hun bekrefter at det har vært utfordringer knyttet til nedbemanninger de siste par årene.

 – Ingen har blitt sagt opp, men vi kan vel kalle det "frivillige oppsigelser" – med gode sluttpakker. Mange av de som slutter opplever sorg, de har stor lojalitet til Veritas, sier Ivarsen, som forteller at VEFF hjalp 116 medlemmer i fjor.
– Noen har også fått god juridisk bistand fra Parat, legger hun til.

Fakta: VEFF

- Underorganisasjon i Parat
- Har eksistert i 45 år.
- Ca 1100 medlemmer
- Ledes av Nina Ivarsen