Verdens viktigste rom

Bli med inn i Svalbard 
globale frøhvelv 

«Verdens viktigste rom» er det blitt kalt, Svalbard globale frøhvelv. – Et fascinerende sted, også for oss som bor her, sier Anita Utsi – Parat-medlem og ansatt i Longyearbyen lokalstyre.

Tekst og foto: Vetle Daler

Ved foten av Platåfjellet, i nærheten av Svalbard lufthavn, troner inngangen til Svalbard globale frøhvelv høyt oppe i fjellsiden. Inne i fjellet, 70 meter over havet, ligger 881 000 nytteplantefrø fra over 200 land lagret, i det som i engelskspråklige og særlig amerikanske medier gjerne omtales som «the doomsday vault». Da Parat-bladet besøkte hvelvet, var flere utenlandske kamerateam på plass for å dokumentere den spennende historien om hvelvet.

Liten risiko

God tilgjengelighet, konstant permafrost og liten risiko for naturkatastrofer gjør Svalbard til et ideelt sted for lageret, som er plassert oppe i fjellsiden for å ta høyde for store klimaendringer med en antatt havnivåheving på 70 meter. Dette tilsvarer samtidig nedsmelting av all is i Antarktis, Arktis og på Grønland.

Det aller helligste

Etter å ha passert den kunstutsmykkede inngangsportalen, fører en lang tunnel oss 120 meter inn i fjellet. Her ligger tre store haller, «det aller helligste», hvor frøene ligger lagret. Svalbards permafrost gjør at det alltid er 5-6 kuldegrader inne i fjellet, mens selve frøhvelvet kjøles ytterligere ned til -18 – med andre ord en gigantisk fryseboks. Foreløpig er det bare den ene hallen som er i bruk. Rundt 40 prosent av verdens plantegenetiske ressurser er nå bevart på Svalbard, men det er altså plass til mer.

Uttak for første gang

Det er ingen som har sitt daglige arbeid i frøhvelvet – det åpnes nemlig bare noen få ganger i året når det skal gjøres «innskudd» av frø i banken.
– I år har vi åpnet hele fem ganger, senest for noen uker siden da det for første gang ble gjort et uttak av frø, forteller Åsmund Asdal, som er koordinator for NordGen, det nordiske genressurssenteret som har ansvaret for driften av frølageret. Han viser fram de tomme hyllene der en del av Syrias frø tidligere var plassert. I september ble nemlig 128 kasser med totalt 38 000 frøslag fra ICARDA, den internasjonale genbanken i Syria, returnert fra frøhvelvet. Frøene skal nå såes i genbankens forskningsstasjoner i Libanon og Marokko.

Glad for oppmerksomhet

Svalbard globale frøhvelv er bygget av Statsbygg og åpnet i 2008. Frøhvelvet er et samarbeid mellom den norske regjeringen, The Global Crop Diversity Trust og NordGen, og er finansiert av den norske staten. Bill Gates betalte de første transportene av frø hit. Frøhvelvet fungerer som en «back up» for genbanker over hele verden.
– Alle frøsorter som ligger her finnes i genbanker rundt omkring i verden. Det er bare dem som setter frø inn som kan ta dem ut, forteller Asdal, som er glad for at frøhvelvet får så stor oppmerksomhet.
– We want the world to know about this wonderful place, sier han til journalistene som er til stede i hvelvet sammen med Parat-bladet.

Internasjonal forbrødring

Mens verden på utsiden er preget av konflikter, hersker fred og fordragelighet i Svalbard globale frøhvelv. Her ligger frø fra Russland og Ukraina side om side, og amerikanske pappkasser står stablet ved siden av røde trekasser fra Nord-Korea. 
– Her er det virkelig internasjonal forbrødring, sier Åsmund Asdal.

Omgitt av mystikk

– Vi er litt stolte av frøhvelvet her oppe, sier Anita Utsi fra Porsanger, som arbeider for Longyearbyen lokalstyre, «kommunen» på Svalbard. Hun har ikke vært her inne tidligere, og beskriver hvelvet som et lukket sted, omgitt av mystikk.
– Vi som bor her vet ikke så mye om hvordan det er inne i hvelvet, og vi kommer heller ikke inn i hvelvet uten spesielle avtaler. I fjor ble det arrangert en loddtrekning blant innbyggerne i Longyearbyen, hvor 30 heldige vinnere fikk omvisning, men jeg var dessverre ikke blant dem, forteller Anita Utsi.
– Den spesielle inngangsportalen er blitt en attraksjon, et «må se» og «må fotografere»-sted hvor vi gjerne tar med oss tilreisende gjester, forteller Anita Utsi.

Stilig opplevelse

Hun innrømmer at der er litt kult å ha vært inne i frøhvelvet.
– Det er spennende å gjøre noe som ikke alle har muligheten til. Dette var en stilig opplevelse, sier hun etter å ha kommet ut i dagslys igjen.
– Noe av det som er fascinerende, er at det ikke er politikk i dette, slik det kunne blitt hvis hvelvet var plassert i andre deler av verden, mener Anita Utsi.
Frøhvelv-koordinator Asdal formulerer det slik:
– Her er hele menneskeheten sammen om å ta vare på genressurs-arven.

Sagt om Svalbard Globale frøhvelv:

«Dette blir en frossen edens hage. Et sted der livet kan bevares for all fremtid uansett hva som skjer rundt om i verden».
José Manuel Barosso, tidligere president for Europakommisjonen.

Fakta: Svalbard globale frøhvelv

· Formålet med frøhvelvet er å bevare verdens plantegenetiske ressurser for mat og landbruk ved å tilby kostnadsfri sikkerhetslagring av frø fra frøbanker verden rundt. 

· Mange av disse samlingene finnes i utviklingsland. Dersom frø går tapt, for eksempel som følge av naturkatastrofer, krig eller simpelthen ressursmangel, vil frøsamlingene reetableres med frø fra Svalbard. 

· Svalbard er både fjerntliggende og enkelt tilgjengelig på samme tid, og er et perfekt sted for et slikt sikkerhetslager.

· Frøhvelvet består av tre fjellhaller sprengt ut i sandsteinsfjellet Platåfjellet utenfor Longyearbyen. 120 meter dypt inne I fjellet lagres frøene i -18 C.

· Eies og administreres av Landbruks- og matdepartementet (LMD).· LMD samarbeider med Global Crop Diversity Trust og Nordisk genresurssenter (NordGen) som er en nordisk institusjon under Nordisk ministerråd, om driften av frøhvelvet.

· Mer enn 40 % av de plantegenetiske ressursene innen landbruket er nå bevart på Svalbard.

· Flere verdensledere og offisielle representanter har besøkt frøhvelvet, deriblant FNs generalsekretær Ban Ki-Moon.

· Frøhvelvet ble i 2008 kåret til verdens 6. beste oppfinnelse av Times Magazine.

Kilder: nordgen.org, regjeringen.no og vg.no