Valgte sterilisering

Etter femten år på sykehusapotek ville May Elin prøve noe nytt.

Da apotektekniker May Elin Fredriksen fikk lyst til å skifte beite, tenkte hun utradisjonelt. Valget falt på sterilsentralen ved Martina Hansens hospital i Bærum

Tekst og foto: Vetle Daler

– Dette er smittevern og pasientsikkerhet i praksis. Kirurgene våre kan ikke gjøre en bra operasjonsjobb uten at utstyret er i orden, og det kan få store konsekvenser hvis det ikke er sterilt. Jeg føler virkelig at jeg gjør en viktig jobb, sier May Helen Fredriksen (46). Hun er apotektekniker, har lang fartstid i apotek, og arbeider nå ved sterilsentralen på Martina Hansens hospital i Bærum – Norges nest største sykehus for revmatologi.

Håndverkere

Ved Martina Hansens hospital utføres mellom 25 og 30 operasjoner daglig.

– Kirurgene her er egentlig håndverkere. Man kan høres saging og drilling på operasjonsstuene, og det lukter brent hud i gangen, forteller May Elin Fredriksen.

– Når utstyret kommer fra operasjonsstuene er det ofte fullt av blod, kjøttrester og bein. Det er en ganske spesiell lukt her inne til tider, og det er nok ikke alle som kunne gjort denne jobben. Mannen kunne ikke besøkt meg her, han hadde svimt av, smiler hun.

Det brukte operasjonsutstyret blir vasket i store vaskemaskiner, før det hentes ut og inspiseres nøye.

Tid for endring

May Elin Fredriksen har jobbet i apotek siden 1988, først i privat apotek som etter hvert ble kjedeapotek, og deretter femten år ved sykehusapoteket ved Bærum sykehus. For et år siden følte hun tiden var inne for en endring.

– Jeg tenkte at hvis jeg skulle gjøre noe annet relatert til yrket mitt, måtte jeg gjøre det nå, forteller hun. Valget falt på sterilsentralen ved Martina Hansens hospital, et privat sykehus som ligger rett ved siden av hennes tidligere arbeidsplass.

– Jeg ville bruke det jeg kunne på noe annet, men fortsatt innen helse. På samme måte som apotekjobben, gagner dette også pasienten. Det er på mange måter beslektet, sier May Helen Fredriksen.

Logistikk og system

Sterilsentralen er tredelt – en uren sone, der det brukte operasjonsutstyret kommer inn. Det blir vasket i store vaskemaskiner, før det hentes ut og inspiseres nøye. Deretter steriliseres utstyret i såkalte autoklaver, hvor høyt trykk og høy temperatur fjerner alt av bakterier. I det tredje rommet hentes så de ferdige utstyrspakkene ut av autoklavene og er klare til nytt bruk.

I likhet med apoteket er logistikk et stikkord for jobben som gjøres på sterilsentralen.

– Apotekbakgrunnen min er en stor fordel i denne jobben. Det handler om logistikk og system, og der føler jeg at jeg kan bidra med mye, sier May Elin Fredriksen, som har fått ansvaret for å gjennomgå prosedyrene på sterilsentralen. 

– Selv om jeg av og til savner både kundekontakten og produksjonen ved sykehusapoteket, føler jeg at jeg er heldig. Jeg har fått mange muligheter her, og det er veldig givende å se at ting etter hvert sklir litt lettere når det gjelder system og prosedyrer.

Vil ansette flere

Avdelingsleder Kari Langmoen Båtsø nikker samtykkende.
– May Elin tenker logistikk, og det er tydelig at hun er vant til prosedyrer. Det har vi veldig stor nytte av, sier hun, og forteller at hun ønsker å ansette flere apotekteknikere.
– Apotekteknikere har gjerne den nøyaktighet og erfaringen med systemer og prosedyrer som er viktig på en sterilsentral, sier hun.
– Å jobbe på en sterilsentral er absolutt noe jeg kan anbefale for andre med samme bakgrunn som meg selv, sier May Elin Fredriksen.

Til tross for at hun har skiftet beite, er hun fortsatt apotektekniker i blodet. 
– Det har faktisk hendt at jeg har ropt «kontroll» etter å ha inspisert utstyr, sier hun med en latter.

Fakta:

Martina Hansens Hospital AS eies av Stiftelsen Martina Hansens Hospital, og er et spesialsykehus i ortopedisk kirurgi, revmatologi og revmakirurgi.

Ved sykehusets ortopediske avdeling opereres mer enn 4500 pasienter årlig. Her utføres blant annet hofteproteser, kneproteser, skulderproteser, ryggoperasjoner, fotoperasjoner og revmakirurgi tillegg til mange andre typer inngrep.

Hospitalet har ca. 330 ansatte fordelt på 256 stillinger.