Parat for reisende

Når du reiser med fly, sørger Parat-medlemmer for at du får en god reise – fra du kjøper billetten til du sitter trygt i flysetet.

Parat organiserer ansatte i alle deler av flybransjen, og når du skal ut og reise med fly, er du nesten alltid i kontakt med ett eller flere Parat-medlemmer underveis – fra du kjøper billetten til du sitter trygt om bord i flyet.

Tekst og foto: Vetle Daler

På Norges hovedflyplass har Parat rundt 1200 medlemmer i en rekke forskjellige selskaper, med egne klubber. Disse klubbene samarbeider, gjennom «hovedflyplassutvalget» som Parat etablerte i fjor høst. Elin Rise er koordinator for hovedflyplassutvalget.

Skaper samhold

– Tanken er å skape samhold blant alle ansatte på flyplassen. Parat binder oss sammen selv om vi jobber i forskjellige bedrifter og på forskjellige fagområder, forteller hun.

– Vi har mange av de samme utfordringene, og når vi stå sammen, har vi større muligheter til å lykkes. Å være koordinator for dette samarbeidet er utrolig lærerikt, og man blir kjent både på det personlige plan og profesjonelt. Man får kontakter og nettverk, og det er veldig givende, sier Elin Rise.

Kurser ansatte

Elin Rise er tillitsvalgt i SAS Ground Handling (SGH), et selskap som tar seg av en rekke servicefunksjoner på flyplassen, som billettsalg, innsjekking og stuing av bagasje. Selv jobber hun for tiden som Instruktør/kursdesigner i SAS Ground Training, som er SGHs skoleavdeling. Her kurser hun både nyansatte og gir påfyll til andre ansatte, noe hun trives godt med.

– Etter 20 år i terminalen var det fint å komme hit, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Noen av Parat-medlemmene som jobber for at du skal få en god flyreise:

Billettselgeren
Michelle Madsen (39)
Seniorkonsulent billettkontoret, ansvarlig for å selge billetter

– Vi fungerer også som et servicesenter – passasjerene har veldig mange spørsmål, og folk tror vi kan svare på alt, forteller hun.

– Det beste med å jobbe her er at ingen dager er like. Tida går fort, fordi det alltid er action her. Jeg slutter aldri å lære noe nytt. Jeg har prøvd å jobbe andre steder, men det går bare ikke, smiler Michelle. Hun har mye erfaring med stressede passasjerer.

– De fleste er hyggelige, en del er stresset. Vi har gått på kurs hvordan takle spesielle passasjerer, men det er klart at man blir stressa av å ha denne stillingen. Det er en del av jobben, hvis jeg ikke blir stressa blir det kjedelig. Det er det som gjør jobben spennende, mener hun.

Hennes viktigste råd til passasjerene er å ta seg god tid.

– Vær tidlig ute, uansett om det er høysesong eller lavsesong. Ting kan skje. Slapp av, du skal på ferie, råder hun.

Innsjekkingsmedarbeideren
Jon Emil Lindhjem (19)
Lærling på trafikkavdelingen i SGH.

– Som lærling i SGH så skal vi innom alle de forskjellige avdelingene på trafikkavdelingen innenfor SGH. Dette innebærer å sitte på innsjekkingsskranker, sende fly avgårde ute på gate, være til hjelp for passasjerer på ankomstservice, og sist men ikke minst være på billettkontoret, forteller Jon Emil, som også mener det beste med jobben er at ingen dag er lik.

– En dag kan alt gå på skinner, mens neste dag så kan det være stikk motsatt. En annen ting som er bra med jobben er kollegaene mine. Alle er så utrolig hyggelige og støttende, og de kan gjøre en dårlig dag om til en bra dag, sier Emil. Han er også fornøyd med de fleste av passasjerene han betjener.

– De aller fleste passasjerene er utrolig hyggelige, og jeg liker spesielt godt de man kan tulle litt med. Det kommer noen som kan være litt vanskelige innimellom, men man skal absolutt ikke la dem ødelegge.

Til alle som skal ut å fly i sommer har Emil følgende melding:

– Køer kan fort oppstå, så møt opp tidsnok!

Sikkerhetskontrolløren
Madeleine (23)
Vaktleder i sentral sikkerhetskontroll, ansvar for å påse at alt som utføres av sikkerhetskontrollører er i henhold til regelverket.

– Det beste med jobben min er å få møte mange forskjellige mennesker hver dag. Jeg har en viktig jobb, og det er gøy å se at man kan få passasjerer til å føle seg trygge før de skal ombord i fly, sier Madeleine.

– Det finnes mange forskjellige passasjerer, fra reisevante som reiser hver dag til dem som reiser en gang i året eller som aldri har reist med fly før. Jeg ser på alle som mine kunder og vil att alle skal føle seg trygge når de har passert sikkerhetskontrollen, sier hun, og har følgende råd til flypassasjerene:

– Planlegge reisen, slik at man har god tid på flyplassen. Nå i sommer er det mange som skal ut å reise, så litt ekstra tid er bare fint. Vær forberedt til sikkerhetskontrollen om hva som er tillatt å ha med i håndbagasjen, da vil det gå raskere for deg og alle andre passasjerer.

Fueleren
Jon Ekkeren (45)
Ansvar for å fuele (fylle drivstoff) på alle slags typer fly.

– Det beste med jobben er miljøet blant de ansatte, og at vi har gode rutiner på alt vi driver med. Vi har dessuten fine skift og en helt grei lønn, sier Jon, som oppfordrer alle til å fly mer.

– Fly er det tryggeste fremkomstmiddelet som er, sier han.

Stueren
Lise Pettersen (19)
Ansvar for å laste og losse bagasje og cargo.

– Jeg triver veldig godt – miljøet er bra, men jobben kan være tung. Det trives jeg med, fordi jeg liker det fysiske ved jobben, forteller Lise, som også er lærling.

– SGH er en god lærlingbedrift. Et godt sted å være før jeg eventuelt går inn i forsvaret, forteller hun.

Catering-medarbeideren
Wojciech Lubasinski (35)
Feeder, ansvar for mottak av varer, registrerer og distribuerer videre til de som produserer.

– Det beste med jobben i Gate Gourmet er å vite at man er en del av et stort selskap, og at man lærer mye om mat, treffer kolleger fra hele verden, og lærer om andre kulturer. Spesielt hva slags mat de spiser, forteller Wojciech. Han håper han er med på å gjøre reisen bedre for passasjerene.

– Jeg ønsker.at den harde jobben vi gjør her får passasjerene til å smile når de spiser maten vår, sier han.

Gate-medarbeideren
Morten Rynning (61)
Seniorkonsulent, ansvar for at flyet går i rute, innenfor alt som heter sikkerhetsmarginer, og at alt er på plass: Catering, fuel, stuere.

– Dette er en koordineringsjobb. Det er hyggelig å snakke med folk, og jeg liker kontakten med passasjerer og kolleger og crew fra forskjellige selskaper. Som regel går alt bra, hvis det ikke gjør det er det om å gjøre å være best når det går dårlig. Legge inn det lille ekstra, sier Morten, som har 39 års erfaring.

– Jeg har fått lov å gjøre mye, blitt sendt rundt i verden og har vært stasjonert både her og der, forteller han. Morten råder også passasjerene til å ha god tid.

– Vær forberedt, møt i tide. Oppfør deg ordentlig mot dem som jobber, vi er bare mennesker vi også, sier han.

Den kabinansatte
Maria Kanstad (23)
Ansvar for sikkerhet og service ombord.

– Kollegaene og passasjerene er det som gjør det hyggelig å jobbe her. Det er trivelig å møte nye folk, og å være til stede hvis de trenger hjelp, sier hun.

– Jeg jobber med forskjellige folk hver dag, men vi har en mentalitet som gjør at vi har det hyggelig sammen.

Passasjerene som reiser om sommeren er litt annerledes enn dem hun treffer resten av året.

– Passasjerene er hyggelige – i vinterhalvåret er det flere businessreiser, mens om sommeren får du de som reiser sjeldnere og er i feriemodus. Og det er bare hyggelig, sier Maria, som ønsker at passasjerene skal føle seg hjemme om bord.

– Jeg håper de får en fin sommer med SAS, vi skal gjøre vårt for at reisen blir så god som mulig, sier hun.

Piloten
Troy Nøstdal (27)
Styrmann, ansvaret for å drifte hele flygningen sammen med kapteinen

– Å bli pilot var «love at first flight», smiler Troy, som aldri blir lei av å se solen hver dag når flyet bryter gjennom skylaget.

– Vi jobber i team, hvor kapteinen er ansvarlig. Det er en viktig del av jobben, sier han.

– Dette er en fantastisk plass å jobbe. Det er artig å være med å levere en god reise for passasjerene. Noen gleder seg, andre gruer seg, og de har mange historier. Det er fint å være en del av dette. God sommer og velkommen om bord, hilser han..

Trafikk-koordinatoren
Jo Haugen Bakke (48)
Irregularity Coordinator i SAS Passenger Care Center (PCC)

Ansvarlig for å koordinere og følge opp passasjerer som blir berørt av forsinkelser og kanselleringer og sørge for at de blir informert via sms og e-post. I tillegg intern koordinering i tett samarbeid med rekke andre avdelinger når det er behov for alternativ transport ved værproblemer og lignende, eller hvis passasjerene trenger hotell.

– Ingen dag er lik. Vi samarbeider tett med andre avdelinger og kollegaer i SAS, ikke bare på Gardermoen men også i Skandinavia og Europa og det gir en variert og morsom arbeidsdag, forteller Jo.

– Vi prøver alltid å finne den best mulige løsningen for våre passasjerer, og vi bruker ganske mye tid på å finne en best mulig løsning. Det ligger jo på en måte i ryggraden, at de skal merke minst mulig og at de skal føle seg ivaretatt. Vi er jo i servicebransjen, sier han, og avslutter med følgende hilsen til passasjerene:

– God reise hvis du skal ut og fly i sommer. håper reisen går smertefritt, hvis ikke er vi der for å hjelpe deg.

Fakta: Parat på Gardermoen

Parat har medlemmer i følgende bedrifter på OSL:

SGH (SAS Ground Handling)

NOKAS (sikkerhetskontrollører)

Menzies (handling for flyselskaper)

Gate Gourmet (catering)

LSG (catering)

GFS (Gardermoen Fuelling Service)

Sodexo (renhold av fly)

I tillegg har Parat flygende medlemmer i en rekke flyselskaper. De viktigste er organisert i disse klubbene:

SAS Norge kabinforening

ScanNor flygerforening (SAS-piloter)

Norwegian kabinforening

Norwegian Pilot Union

Widerøe kabinforening

Widerøe flygerforening