Stille før stormen

Flyktningestrømmen til Europa og videre til Norge er stor. På Politiets utlendingsinternat er det fortsatt relativt rolig.

Tekst og foto: Vetle Daler

Ved utgangen av oktober var det ifølge politiet 24 819 mennesker som bodde på asylmottak i Norge. I tillegg bodde 9500 mennesker i akuttinnkvarteringer rundt om i landet per 8. november 2015. De fleste flykter fra krig og har et reelt behov for beskyttelse, men noen får avslag på asylsøknaden og må returnere.

"Lukket mottak"

I enden av østre rullebane på Gardermoen, med stadige flypasseringer lavt over hustakene, ligger Politiets utlendingsinternat. Ved første øyekast ser det ut som et ordinært fengsel, med høye gjerder, piggtråd og kameraovervåkning. Men dette er ikke et ordinært fengsel. Her sitter personer som ikke har lovlig opphold i Norge, og som skal sendes ut med tvang. Mange av dem har begått kriminelle handlinger i Norge eller hjemlandet. «Lukket mottak» er et begrep som ofte brukes om internatet på Trandum.

Vanskelige saker

- En stor andel av de innsatte har begått lovbrudd, og det er også en rekke vanskelige id-saker. De fleste er her mindre enn 14 dager, men noen sitter over lang tid, enkelte mer enn ett år, for eksempel hvis det er problemer med å fastslå identiteten til vedkommende, forteller Morten Alexander Hovelsrud (29). Han er transportledsager og vaktleder - og ett av 16 Parat-medlemmer på utlendingsinternatet. Hovelsrud understreker at de fleste som skal uttransporteres ikke kommer innom utlendingsinternatet.– De fleste reiser frivillig, og da er det vårt utreisesenter borte på flyplassen som tar seg av utreisen. Hvis de som skal ut overholder pålegget om utreise får de ikke noe med oss å gjøre, sier Morten Alexander Hovelsrud.

Relativt rolig

Mens kollegaer i Politiets utlendingsenhet ved mottakene på Råde og Storskog har sin fulle hyre med å registrere alle flyktningene og asylsøkerne som ankommer, er det fortsatt relativt rolig på utlendingsinternatet på Trandum.
- En del av dem som nå kommer til Råde og Storskog vil få et opphold på Trandum før de blir sendt ut igjen. Det blir stor aktivitet her i årene som kommer, så vi blir ikke arbeidsledige med det første, sier Morten Alexander Hovelsrud.

- Det er ikke like stort press på utsending akkurat nå, fordi man prioriteter å bruke ressursene på å registrere alle som kommer, supplerer Morten Tanum Sigvartsen (41), Parat-tillitsvalgt og transportledsager.

- Men med den bølgen vi får nå av innvandrere og flyktninger så er det klart at det kommer til et punkt hvor en del eventuelt skal ut igjen. «Stille før stormen» er et godt uttrykk for stemningen her, sier han.

- Det er klart at enkeltskjebner gjør inntrykk, vi er jo mennesker. Noen setter seg hardere fast i hjerterota enn andre, sier  Morten Tanum Sigvartsen.

Behov for utbygging

Utlendingsinternatet bygges nå ut for å være forberedt på et større innrykk av personer som skal sendes ut av landet, og 70 nye stillinger i ferd med å bli besatt. Allerede jobber det rundt 130 mennesker på internatet, som i dag huser rundt 100 innsatte.
– Når utbyggingen er ferdig, blir vi på størrelse med de største norske fengsler. Vi er allerede suverent størst på antall innsettelser, sier Morten Alexander Hovelsrud. Han forteller at de ansatte ved internatet hovedsakelig rekrutteres fra fire yrkesgrupper: Kriminalomsorgen (fengselsbetjenter), militære, politifolk og folk fra flybransjen. I likhet med Morten Alexander Hovelsrud og Morten Tanum Sigvartsen, har de fleste av de ansatte på Trandum likevel bakgrunn fra kriminalomsorgen. Begge har de vært fengselsbetjenter ved Ullersmo landsfengsel, som ligger noen kilometer syd for Gardermoen.

- Man får tettere kontakt med innsatte i et fengsel, der de innsatte sitter lenger. Men de ansatte her på internatet har også gode relasjoner til de innsatte. Vi er ofte sammen med dem, spiser mat, spiller spill og ser på tv sammen med dem, sier Morten Tanum Sigvartsen.

- Noen har vært i Norge i 20 år og snakker norsk, andre snakker kun sitt eget morsmål, så vi bruker mange kreative kommunikasjonsmetoder. Det går mye i kroppsspråk og engelsk, forteller Morten Alexander Hovelsrud.

Reiseuker

Selv om Morten Alexander Hovelsrud og Morten Tanum Sigvartsen begge har tittelen «transportledsager», består jobben stort sett i å fungere som fengselsbetjenter på internatet. Fra tid til annen er de imidlertid også med på uttransporteringer.
– Ja, vi har noen «reiseuker» hvor vi er med på transporter – enten med chartrede fly eller transporter av enkeltpersoner. Da reiser vi i sivil, og prøver å gjøre minst mulig av oss. Du har kanskje sittet på et fly sammen med oss uten å legge merke til det, forteller Morten Tanum Sigvartsen.

– Transportene går stort sett bra, men det er klart at noen slår seg vrange. Problemene oppstår gjerne før vi går på flyet, og det hender vi må bruke håndjern og såkalte «body cuffs», som festes på kroppen til vedkommende og setter ham ut av spill, forteller han.
– Det er derfor veldig viktig med en god samtale før vi reiser herfra.

Utlendingsinternatet bygges ut for å være forberedt på et større innrykk av personer som skal sendes ut av landert.

Godt samhold

De to Parat-medlemmene skryter av arbeidsmiljøet på internatet.

- Vi har et veldig bra arbeidsmiljø. Det er stort arbeidspress til tider, noe vi takler veldig bra fordi vi har et såpass godt samhold som vi har her, sier Morten Tanum Sigvartsen.

- Jeg trives godt med å jobbe her, men det kan være krevende i perioder. Akkurat nå har vi mange innsatte med dårlig oppførsel. Senest i går var det en som knuste en tv, kastet stoler og kastet kaffe på en annen innsatt, forteller Morten Alexander Hovelsrud.

Desperat situasjon

I mars i år gikk det enda hardere for seg på Trandum. Da gjorde rundt 60 innsatte opprør.
– Det var en krevende situasjon, med massive skader på inventaret, men heldigvis uten personskader på de ansatte. Vi har verken ressurser eller mannskaper til å håndtere det når det er så store krefter i sving, forteller Morten Alexander Hovelsrud, som skryter av god hjelp fra politiet og brannvesenet.

- De innsatte gjorde det imidlertid klart at det ikke var oss de var frustrerte på, men behandlingen av deres saker. Det er viktig for oss å behandle folk på en bra måte, De fleste synes oppholdet her stort sett er greit, sier Morten Tanum Sigvartsen.
– Men det er klart mange er i en desperat situasjon, og ser for seg døden når de blir sendt tilbake til hjemlandet. Derfor tar vi også sikkerheten veldig alvorlig, understreker Morten Alexander Hovelsrud. Morten Tanum Sigvartsen supplerer:
- Vi er gode på å ha tid til å prate med de innsatte, man blir en slags psykolog. Den viktigste egenskapen man må ha her, er å beholde roen. Ikke la seg stresse opp av innsatte som er i fyr og flamme, ikke fyre seg opp selv. Det er ikke alle som kunne jobbet her, sier han.

Skjebner gjør inntrykk

Selv om det store flertallet av mennesker som kommer til utlendingsinternatet er menn, hender det også at barnefamilier blir sendt hit.

- Barn er heldigvis ikke her lenge, de hentes hit rett før uttransportering, gjerne dagen før. Barnefamilier har veldig tett kontakt med barnevernet, og kan dessuten tas med ut på framstillinger. Men det er klart enkelte skjebner gjør inntrykk, vi er jo mennesker. Noen setter seg hardere fast i hjerterota enn andre, sier Morten Tanum Sigvartsen, og legger til:
- Man må klare å skru av bryteren når man går ut av porten her for å reise hjem til sin egen familie.

- Små barn som har bodd i Norge lenge, som snakker norsk og som skal sendes ut dagen etter – det er helt klart det som gjør mest inntrykk på meg, sier Morten Alexander Hovelsrud.

Luftegård for familier med barn.

Fakta:

Politiets utlendingsenhet (PU)

PU er Politiets hovedaktør på immigrasjonsfeltet.

Hovedoppgavene er:

· å registrere asylsøkere som kommer til Norge

· å etterforske for å fastsette identitet

· å uttransportere personer uten lovlig opphold

· å drive Politiets utlendingsinternat på Trandum

PU er et nasjonalt særorgan i politiet, og bistår resten av politiet i utlendingssaker. Politidistriktene har ansvar for straffesaker rettet mot utlendinger.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) fatter vedtakene i oppholdssaker, og PU har som oppgave å tvangsreturnere personer som ikke retter seg etter vedtakene. I dag har PU 600 fast ansatte fordelt på sivile og politi.


Parat har 92 medlemmer i UDI, 16 medlemmer i PU og 22 medlemmer i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, som blant annet jobber med norskopplæring og bosetting av flyktninger.


Fakta

Politiets utlendingsinternat

PU driver Politiets utlendingsinternat på Trandum. Ved utlendingsinternatet oppholder det seg personer som ikke har lovlig opphold i Norge.

Internatet blir i hovedsak brukt for å sikre gjennomføring av tvangsreturer.

De aller fleste er på utlendingsinternatet på Trandum mindre enn 24 timer, men kan fengsles for en lengre periode hvis det er nødvendig for å få gjennomført tvangsreturen eller for å klarlegge identitet. For opphold over 72 timer kreves rettslig kjennelse. De innsatte her sitter fengslet etter utlendingsloven.

Internatet består nå av 108 eneceller som blir brukt av enslige menn. I tillegg har internatet en avdeling med familierom som sørger for at barnefamilier kan være sammen. Det er også fire plasser for kvinner og tre plasser for enslige mindreårige. Til sammen er det 127 sengeplasser på internatet. Det er også en egen sikkerhetsavdeling. Avdelingen blir kun brukt når det er fare for at den innsatte kan skade seg selv eller andre.