Folket vil ha god lindrende omsorg - der de bor... 

Når regjeringen nå ønsket å vite hvordan omsorgen for de døende i Norge er, og ønsker å forbedre den, ba de 12 mennesker med bred erfaring undersøke saken. De har utført jobben, og overleverte regjeringen sine svar i "NOU- På liv og død" den 20 desember 2017. Vi begeistres over konklusjonene til flertallet. 

Økt kompetanse, fokus på etterutdanning i palliasjon (lindrende behandling/omsorg for døende), pasientrettet fokus (hva ønsker/vil pasienten?) Bedre tilrettelegging for å dø hjemme, samt  å øke, og styrke, antall lindrende enheter i kommunene. Oppfølging fra tidlig sykdomsforløp, samt opprettelse av flere kompetente steder for de som skal dø, og deres familier, for å nevne noe. 

Noe av det mest gledelige er å se at sykehjemmene her kan få et løft. Det er nå slik at det er der flest folk i Norge dør. Mange har det som sin siste boadresse i lengre tid, og vi ser stadig at flere eldre har et sammensatt sykdomsbilde (Ikke bare alderdom). Vi vet av studier at opptil 48% av sykehjemspasienter dør en unødvendig smertepåvirket død. At utvalget fremhever viktigheten av økt kompetanse og integrering av palliasjon for denne pasientgruppen gledes stort! 

Det er med stor fordel om vi i stedet for å dividere palliasjon og hospicefilosofi, heller integrerer hospicefilosofien i det norske helsevesen, og bygger videre på det allerede eksisterende tilbud. Det er utførelsen av de helhetlige tankene ved sykepleien til alvorlig syke og døende, som til syvende og sist er avgjørende. Ikke i hvilket bygg omsorgen finner sted. 

La oss smitte alle landets sykehjem, sykehus og hjemmebaserte tjenester med en god dose hospicefilosofi. Bruk de stedene som per i dag utmerker seg på området, til fyrtårn. Til inspirasjon og faglig oppbygning og utvikling. En helhetlig utvikling landet over, som ikke splitter, men gir likhet for alle. 

På noen steder i Norge har vi i dag utmerkede lindrende enheter. Noen få steder finner vi hjemmehospice, hospice og ambulerende team. La oss ønske velkommen en vidstrakt satsning innenfor lindrende behandling, slik at alle landets kommuner får et tilfredsstillende tilbud til sine alvorlig syke og døende og deres familier. 

La oss fokusere på å heve kompetansen på alle landets sykehjem, og utvide antall lindrende sengeplasser. Kommunalt, - og ved sykehusene. 

La oss stå sammen om å kjempe frem den gode omsorgen til alle, uansett diagnose og uansett hvor i landet vi bor, slik at alle blir sikret et godt omsorgstilbud. Måtte alle erfare den gode omsorgen som hospicefilosofien utgjør. Hvorfor skal ikke noe som er så bra;- Hospicefilosofien, og det å jobbe ut i fra dens prinsipper, gagne flest mulig? Måtte den ikke stenges inne i et eget bygg. 

Det finnes dessverre flere historier om dårlig omsorg. En døende har ofte flere pårørende som tar med seg de dårlige opplevelsene videre i livet, og mange utvikler stor redsel. Hva når de selv skal dø...? 

Undersøkelser viser at mer enn halvparten av befolkningen ønsker å tillate aktiv dødshjelp. Debatten er pr i dag ganske het, og sies å vokse i intensitet i 2018. 

Kan det være slik at ønske om aktiv dødshjelp øker i takt med folks dårlige erfaringer og redsel for døden? Det betyr i så fall at omsorgen for døende er langt fra god nok i dag. Sykepleien som gis, informasjonen, oppfølgingen, samt støtten underveis... Vi har en jobb å gjøre, ved å snu den økende utviklingen om ønsker om aktiv dødshjelp. 

Vi må, i landet vårt, gi god omsorg til alle. Uansett diagnose. Uansett geografisk område. Dette så alle opplever den omsorg og verdighet som vi fortjener ved livets slutt. En død så trygg og verdig, at den utrydder ønskene for å avslutte livet tidligere enn nødvendig. 

Det er lett å applaudere NOU`en. Flertallsinnstillingen vil absolutt bedre omsorgen for alvorlig syke og døende over det hele land. Bygge videre på, utvikle og integrere palliasjon, så flere av oss får oppleve den gode lindrende omsorgen. Takk til disse medlemmene, som har utført et godt stykke arbeid. Vi gleder oss til å se oppfølgingen videre fra regjeringen.