Et dypdykk i japansk historie

Rundt år 300 f.Kr kom innflyttere fra det kinesiske og koreanske fastlandet til det som i dag er Japan.

 På 600-tallet vokste Heianriket fram, med Kyoto som hovedstad. På 1100-tallet fikk mektige krigerslekter mer og mer makt, og fra 1200-tallet var keiseren i praksis bare en symbolsk figur. 

På 1600-tallet ble Japan samlet til ett rike. Etter 200 år satte keiseren i gang moderniniseringsreformer i hele samfunnet. på kort tid ble Japan et av de mektigste landene i Øst-Asia

Under 2. verdenskrig kjempet Japan på Tysklands side.

Etter at de allierte slapp atombomber over Nagasaki og Hiroshima endte andre verdenskrig og USA tok over kontrollen i Japan,å. Den beholdt de frem til 1952, da ble igjen Japan selvstendig.

I årene etter 1952 har Japan vært et fredelig og demokratisk land med sterk økonomisk utvikling.

Japan er i dag viktig i internasjonal og regional politikk. Landet styres fortsatt etter den pasifistiske grunnloven som ble skrevet av seierherrene fra andre verdenskrig i 1947.


 I 2015 godkjente parlamentet imidlertid lovendringer som åpner for at Japan kan bidra i militære operasjoner i utlandet under enkelte omstendigheter. 

 Keiseren er statens formelle overhode, men den reelle makten utøves av statsministeren. Han/hun danner regjering med utgangspunkt i jevnlige valg. I etterkrigstiden har politikken vært dominert av det konservative liberaldemokratiske partiet LDP.

 Energitilgang og bruk av kjernekraft er sammen med treg økonomi og en aldrende befolkning blant de største utfordringene Japan står ovenfor. I tillegg har forholdet til Kina blitt mer anspent, og det har ført til økt nasjonalisme. 

Levestandarden i Japan er høy, og forbedringene som har kommet som følge av økonomisk vekst er ganske jevnt fordelt.