På innsiden av murene

En annerledes prestetilværelse

Rino Rudsli har over 20års erfaring bak murene. Opprinnelig er pastoren fra Fevik, men funger nå som fengselsprest i Arendal fengsel. Daglig jobber han med mennesker som har begått grove lovbrudd og straffbare handlinger.

- Det viktigste for meg er å kunne være tilstede for de som har det vanskelig. Jeg ønsker å være en trygg og tilgjengelig samtalepartner som ikke dømmer noen.
Rino Rudsli

Arendal fengsel er et høysikkerhetsfengsel med 32 plasser forbeholdt menn.

I fengselet har vi både ordinære gudstjenester, samtalegrupper, sosiale kvelder og samtaler på tomannshånd. De innsatte snakker sjeldent om sine kriminelle handlinger med meg. Ofte har vi dype samtaler om helt andre ting og mange gir uttrykk for lengsel etter en bedre hverdag,et liv på utsiden, forteller pastoren.

Dømmer ikke

Mange av de innsatte kjenner på sorg, savn, skam, ensomhet og skyldfølelse.

- Det er viktig for meg å vise respekt for alle mennesker. Jeg dømmer aldri de jeg møter, uansett hva de har gjort eller sagt som gjorde at de kom skjevt ut er vi alle bare mennesker.

Hvorfor ville du bli fengselsprest?
Jeg brenner for å ta vare på de som faller utenfor samfunnet. Jeg ønsker å kunne utgjøre en forskjell, vise at jeg bryr meg om de som kanskje ikke så mange andre bryr seg om. Det er en krevende jobb, men også en utrolig takknemlig jobb. Det fineste ved jobben er å se at mennesker som har sittet inne klarer å få til en positiv endring i livet sitt og klare seg godt på utsiden.

Hva er det vanskeligste med jobben?
Det vanskeligste er å gå med budskap om dødsfall. Å få en slik beskjed er aldri noe okei. Da er det viktig for meg å vise at jeg er der, at jeg bryr meg og er tilsted om den innsatte skulle ha behov for samtale.

Et viktig tilbud for de innsatte

Robin (28) har tidligere tilbrakt tid bak murene. Han syns fengselsprest tilbudet er en fin avveksling fra en ellers grå og trist fengselshverdag.

- Det er et viktig tilbud, særlig for de som har mistet noen på utsiden. Fengselspresten kan ordne med permisjon, slik at man får deltatt i begravelsen. Det er fint for mange. Av og til er det ikke mulig å få permisjon og da er det ekstra godt at det finnes noen på innsiden som har tid til å lytte til akkurat deg og dine behov, særlig i en sorgprosess.

Opplever du at fengselspresten er dømmende i møte med de innsatte?

- Overhode ikke, prestene er flinke til å lytte og bryr seg mer om å bli kjent med deg som person, enn å dømme deg for hva du har gjort feil her i livet.

Det henger lapper med informasjon om fengselsprestens tilbud flere steder i fengselet og vaktene er veldig flinke til å informere de innsatte om at det finnes en fengselsprest.

Presten har med seg kake

Robin forteller at han har deltatt på flere av gudstjeneste selv om han ikke er personlig kristen.

- Det er deilig med et avbrekk fra fengselshverdagen. I samtale med andre innsatte er det lett for at praten fort havner inn på fengselsrelaterte ting. I samtale med presten kan man snakke om alt og ingenting, livet på utsiden osv., man glemmer litt tid og sted. Også får man kake da, det er alltid allright, smiler han.

Fengselspresten tilbyr både samtaler i enerom, gudstjenester og oppfølging i livet på utsiden, etter løslatelse.

- Man trenger ikke være kristen for å kunne snakke med fengselspresten, det er mer som en forståelsesfull samtalepartner enn en prest. Presten går med vanlige klær når han besøker de innsatte.

Føler du at samtaler med presten bidrar til å sørge for at du ikke havner inn igjen?
 - Både og, jeg vil heller si at presten er der for å lytte til deg. De kommer ikke med noen moralpreken akkurat. Men selvsagt vil jeg forandre meg, selv om norske fengsler er bra, er det ikke et sted du ønsker deg tilbake til, avslutter han.


Robin er i dag løslatt og har funnet seg fast jobb på utsiden.

 Les også: sykehusprestene i Kristiansand forteller om sin arbeidshverdag :

https://social.shorthand.com/KatrineLH/n2njpiRuVn/yrke-prest