Hamresanden i fritt forfall?

- Jeg syns det er trist å se Hamresanden slik

Det som engang ble omtalt som Sørlandets vakreste perle, minner nå mer om en rusten spiker.

På område Hamresanden finner vi både, kommunale områder, Hamresanden camping, Hamresanden Apartments og Hamre Familiecamping.
Hamre Familiecamping har ikke uttalt seg i denne saken. 

Skinnet bedrar 

Ved første øyekast fremstår Hamresanden som en idyllisk slørlandsperle, med sin tre km lange strand, isblått hav på alle kanter og Varoddbrua i det fjerne. 

Men man skal ikke gå lenge langs stranda for å se at Hamresanden anno 2017 bærer preg av forfall og forsøpling.


Uutnyttet potensiale 

Selv om det sitter mange gjester på stranda denne varme mai dagen, er det ikke alle som er like fornøyde. Helene Viknes tilbringer dagen på stranda med mann og baby. Hun er ofte på Hamresanden, men mener stedet har et stort forbedringspotensial.

- Jeg savner et stellerom for eksempel, do fasilitetene her er helt elendige. Det at ikke doene er åpne engang på en dag som dette begrenser jo hvor lenge vi kan være her, og hvor mye væske vi kan innta. Det burde vært mye mer tilrettelagt for småbarnsfamilier, vi savner både lekepark og skikkelig grillplass, sier Viknes.

Dårlige anmeldelser

Et raskt søk etter Hamresanden på Trip Advisor og Google, avslører at også flere turister er svært misfornøyd med fasilitetene på Hamresanden. Fredrik Skaret skrev denne anmeldelsen på nettstedet Trip Advisor:

«Elendig service, elendig sanitæranlegg, elendig oppstillingsplass, dyrt og Trådløst Internett fungerte ikke. Alt i alt helt elendig, anbefales IKKE !!!.»

Også Harald Øvsthus er misfornøyd med Hamresanden. I sin Google anmeldelse skriver han:

«Leide leilighet i rekke hos Hamresanden Resort. Heilt fantastisk elendig leilighet. Stor glipe under hoveddør. Badet var falleferdig, gulvet ødelagt og bølgete.
Ikke avsug på bad, måtte bruka kjøkkenvifta som var rett utafor. Muggent og råttent, heldigvis var me i Dyreparken frå me stod opp til ungane skulle leggast.
Aldri meir!!»


Engasjert

En av de som syns det er forferdelig at Hamresanden er i så dårlig forfatning er turgåer Karin Lømsland. Karin skrev et Facebookinnlegg om forfallet på Hamresanden på sin egen Facebookside. Innlegget fikk stor oppmerksomhet med 165 delinger, 244 «sinte fjes» reaksjoner og over 50 kommentarer. En av kommentarene er fra Synnøve Byklum Koland. Hun skriver:

«For en del år siden var Hamresanden en vakker perle, full av sol tilbedere. Og Kjevik stranda med sin hvite pulverliknende sand, kunne jeg ha helt for meg selv når jeg kom tidlig på formiddagen. Der var det også herlig å ligge på fjellet og skue utover sjøen. Det var den gang…»

Vi møter Karin utenfor den nedlagte gamle kiosken på Hamresanden stranden.

- Se på dette her, forferdelig! Konkluderer Lømsland.

Hun står ved siden av det hvite bygget nede ved stranden som for mange år siden var en kiosk. Nå er den lille kiosken ugjenkjennelig og falleferdig med grønn mugg oppetter veggene. Karin forteller at det eneste den blir brukt til nå er å oppbevare seilbrett.

- Før var dette en godt besøkt kiosk, det syns jeg godt det kunne blitt igjen. Det synet her er bare trist! Kommunen kunne i det minste kostet på et malingspann, sier en hun tydelig opprørt.

Drømmer om en opplyst gangsti

Karin tar oss med på en rundtur rundt på strandpromenaden.

- Det er egentlig et helt nydelig område her fra Grovika og til Fugleøyene, men det er veldig gjengrodd og vi mangler en trygg gangsti. Flere steder langs veien her er det umulig for rullestolbrukere å komme frem. Gangstien er humpete og steinheller har falt ut. På kvelden er det bekmørkt her, jeg må gå med hodelykt for å se noe som helst, forklarer Karin.



Søppel overalt

Vi går ikke langt før vi møter på søppel som flyter langs strandkanten.

- Nå er jeg lei, jeg plukker med meg søppel her hver enste dag. Det finnes jo ikke service eller søppelbøtter her. De få søppelbøttene som står her må man gå flere kilometer for å finne. Dunkene er her kun på sommeren og de tømmes for sjeldent og da er det ikke rart det blir forsøplet forklarer en oppgitt Lømsland.

Når vi kommer til sanitæranlegget sier Karin:

- Det var en mann fra Østlandet som fortalte meg at han lengtet tilbake til festival doene på Dyrsku'n etter å ha brukt toalettfasilitetene her, det sier det meste!

Hun mener at kommunen må ta grep nå.

- Både doene og kiosken burde absolutt blitt prioritert. Når turistene forteller at de aldri mer kommer tilbake hit har jeg full forståelse for det, men det gjør meg veldig, veldig trist, sier Lømsland.

Stengte toaletter 

Mens vi står utenfor toalettene møter vi Chia Ahmadi og datteren. De hadde tenkt seg en tur på toalettet, men til deres forbauselse var toalettene faktisk stengt denne solfylte mai-dagen.


Nå vet jeg rett og slett ikke hva vi skal gjøre. De voksne klarer jo å holde seg litt, men barn klarer jo ikke det!
sier Chia Ahmadi

Kommunens talsperson Aase Margrethe Hørsdal forklarer at toalettene kun er åpne i sommersesongen og at mai ikke regnes som sesong.

- Det syns jeg er utrolig dårlig, det er jo mange mennesker her nå som det er så fint vær, behovet melder seg jo for alle og enhver i løpet av dagen, sier Ahmadi.

Mener kritikken er ufortjent

Daglig leder ved Hamresanden Resort (Hamresanden Apartments AS), Sally Verkerk stiller seg uforstående til kritikken.

- Folk er veldig negative veldig fort og har lett for å skrive ting på sosiale medier, det gjorde de ikke for 10 år siden. Vi har ikke merket en nedgang i omsetning hos oss, og det ville vi gjort hvis folk virkelig var misfornøyd, forteller Sally Verkerk.

Noe av kritikken går ut på at turister og campinggjester mener det har vært for få søppeldunker og for dårlig søppelhåndtering på Hamresanden.

Hvis folk klager på søppelproblemer så tar de feil! Det er nok av søppeldunker. Det er bare det at folk ikke gidder å kaste søppelet sitt i de. Du kan ikke ha to meter mellom hver søppeldunk! Jeg går ofte tur på Hamresanden stranda og syns ikke det er stygt der. 
Sally Verkerk

Hun ønsker ikke å kommentere kritikken som går på sanitetsanlegget på campingplassen. Når det gjelder Hamresanden strand, ber hun oss om å ta kontakt med Kristiansand kommune.

Vi har ved flere anledninger prøvd å få kontakt med daglig leder for Hamre Familiecamping, Erik Moen, men han ønsket ikke å uttale se i denne saken.

Kristiansand kommune:
- Vi har hatt feil fokus

Aase Margrethe Hørsdal, parksjef i Kristiansand kommune forteller at forfallet på Hamresanden kan skyldes mange ting. Det er et sammensatt problem med kompliserte ansvarsforhold og noen uenigheter i leieforhold. Det kan være mange faktorer som har gjort at det nå har blitt så stygt som det har blitt.

-  Kommunen har en en avtale med Hamresanden Apartments AS, som også må ta på seg deler av ansvaret for forfallet. Kanskje skulle det vært gjort mer for å vedlikeholde Hamresanden også fra kommunens side. Vi har nok hatt fokus andre steder, men alt ansvaret ligger ikke hos oss, forklarer Aase Margrethe Hørsdal.

Hørsdal forteller at det mangler penger til å gjennomføre videre tiltak på Hamresanden i år.

- Vi må ta en helthetsvurdering og se om dette er noe vi kan gjøre noe med til neste år. Per i år er det lite vi kan gjøre med våre ansvarsområder knyttet til Hamresanden.

Tar ikke selvkritikk for kritikken på Trip Advisor

- Jeg har sett anmeldelsene, det er ikke kommunens arealer som får kritikk. Det er vel flere grunner til at turistene slutter å komme til Hamresanden, tilgjengelighet kanskje, sier Hørsdal.

På spørsmål om hvem som egentlig har ansvar for vedlikeholdet av toalettbygget på Hamresanden forteller Hørsdal at det er kommunen som fysisk eier bygget, men leieavtalen gjelder for Hamresanden Apartments AS ved Sally Verkerk.

- Det er ikke Kristiansand kommunes ansvar å holde toalettbygget vedlike. Det er inngått en avtale med Hamresanden Apartments AS om vedlikehold, det er deres ansvar å følge opp dette.

Flott at Hamresanden engasjerer

Hørsdal forteller at hun syns det er fint at folk bryr seg om Hamresanden og at det viser at å fikse opp Hamresanden er noe kommunen burde prioritere.

- Jeg har vært på befaring på Hamresanden og har sett at det er en mur som har falt ut, det må vi få gjort noe med. Det kan sikkert også ryddes litt og åpnes opp, kanskje klippe plenene oftere, men per i dag er det pengene det står på. Vi må få laget en prioriteringsliste og finne ut om det er noe vi kan gjøre før neste sesong,

Det er ikke stygt, men det kan nok bli enda bedre, Aase Hørsdal etter å ha tenkt seg litt om.

- Jeg er ikke uenig med Karin Lømsland, Hamresanden har et større potensiale. Akkurat der må kommunen ta litt selvkritikk. Vi har nok kanskje ikke hatt godt nok fokus på vedlikehold. Dette er noe vi ønsker å finne en løsning på til neste år, uttaler Hørsdal.