TERUGVLUCHT

Een fotoreportage over terugkeer naar het vaderland

Rond 60.000 migranten zijn sinds 1992 vanuit Nederland met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) - The UN Migration Agency - vrijwillig teruggekeerd naar het land van herkomst.  

Het jaar 2016 was een recordjaar met 4.635 migranten die terugkeerden naar 93 verschillende landen. IOM ondersteunt migranten gedurende het hele traject, van voorbereiding tot herintegratie.

Weken, maanden, soms zelfs jaren van voorbereiding - praktisch, maar vooral mentaal - eindigt hier. De luchthaven, de vlucht... het besluit staat vast.
Garin (gefingeerde naam), een migrant uit Indonesië die na een verblijf van vier jaar in Nederland met een paar landgenoten terugkeerde naar Jakarta, legde het vast. 

Een reportage van een ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenis. 

Tekst: Olivier Sprée (IOM)
Fotografie: Garin

Een groep migranten die terugkeert naar Indonesië onder het IOM programma 'Assisted Voluntary Return and Reintegration (AVRR)'.

Een inreisverbod gestempeld in een paspoort bij het passeren van de douane op Schiphol, Amsterdam. Ongedocumenteerde migranten kunnen bij vertrek uit Nederland een inreisverbod opgelegd krijgen van verschillende termijnen.    

Transit in Istanbul, Turkije. 
"Mijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen van sociale thema's, zoals migratie. Het kan mensen aan het denken zetten. Fotografie stelt me in staat bepaalde ervaringen om te zetten in iets positiefs."     
Transit in Changi, Singapore.

"Het is tegenwoordig als ongedocumenteerde migrant best lastig in Nederland. Heimwee is ook een van de redenen voor mij om terug te keren."  

Laatste deel van de vlucht naar Jakarta, Indonesië.

Jakarta, Indonesië vanuit de lucht, vlak voor de landing. 

Onderweg naar de douane vlak na de landing in Jakarta, Indonesië. 

Huis in Jakarta, Indonesië van teruggekeerde migrant.  

Slaapkamer van teruggekeerde migrant, onveranderd sinds vertrek.  

Vaak het startpunt van migratie: TV en internet als onbeperkte informatiebron.      

Het familiealbum van een teruggekeerde migrant dat is beschadigd tijdens een overstroming.

Het graf van een familielid van een teruggekeerde migrant dat is overleden tijdens zijn verblijf in Nederland. (Op verzoek van de familie zijn de persoonsgegevens uit de foto gewist.)  

Teruggekeerde migrant in gebed in de Moskee. 

Thuis: verkeer in Jakarta, Indonesië. 

Thuis: regenseizoen in Jakarta, Indonesië.

Tijdens zijn verblijf in Nederland verdiende Garin geld met huishoudelijk werk en fotografie. Met dat laatste ontdekte hij een talent dat hij graag verder wil ontwikkelen in Indonesië. IOM heeft hem geholpen met het opstellen van een businessplan en de aanschaf van fotografiemateriaal. Het is hem gelukt een basisinkomen te genereren uit vooral opdrachten als huwelijksfotograaf. Hij hoopt echter uiteindelijk rond te kunnen komen van journalistieke opdrachten.  

Voor meer informatie over de IOM hulpprogramma's in Nederland klik hier