Når halvparten dør i smerter på sykehjem, så haster det med HOSPICE !


Døden er ikke noe vi snakker om. Det er ikke noe vi planlegger for eller forholder oss til. Ikke før vi plutselig er der, når en som står oss nær skal dø, eller når vi selv nærmer oss livets avslutning. For døden angår oss alle, og det er på tide vi tar den på alvor. Sist høst ble det referert til en ny studie som forteller at nesten halvparten av sykehjemspasientene i Norge har en smertefull død. For de som laget studien var resultatet overraskende, og Hospiceforum Norge tror det er en overraskelse mange deler. 

Vi har stor tro på at velferdsstaten tar vare på oss fra vugge til grav. Dessverre er det ikke bare på sykehjem vi kan dø med smerter og utrygghet. Mange alvorlig syke og døende, i alle aldre, er i dag kasteballer mellom hjemmet og forskjellige institusjoner. De blir fratatt selvstendigheten og valgfriheten når livet skal avsluttes. De opplever utrygghet, uro og uverdighet, både for seg selv og for de som skal leve videre.

Bettina Husebø, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, sier at «Omsorg ved livets slutt er veldig komplisert. Vi antar at personalet trenger mer undervisning for å kjenne symptomene og tilpasse behandlingen.» 

Hospiceforum Norge kunne ikke vært mer enig. Men omsorg for døende er noe mer enn kun behandling av smerter og symptomer. Det mennesker ønsker når døden nærmer seg er tid, rom og ro som skaper trygghet og verdighet rundt døden. Døende ønsker trygghet for at man får kvalifisert hjelp av kompetente personer. De ønsker fleksibilitet, som sikrer at relevant hjelp gis ut fra skiftende og ulike behov. Og døende må ha forutsigbarhet – både den som skal dø og de nærmeste må vite at hjelpen er der over tid, når de trenger det. Hospice er en internasjonalt velprøvd, respektert og anerkjent løsning for å sikre en verdig død for pasienten og de pårørende, samtidig som man avlaster sykehus og sykehjem.

- Hospice er helhetlig omsorg

Det sikrer personale med spesialkompetanse til å hjelpe døende og de som står dem nær. Det gir rammer med tid, rom og ro som skaper trygghet og verdighet rundt døden. Kunnskap og kompetanse er nøkkelfaktorer for å skape et bedre omsorgstilbud for døende. 

En av de viktigste faktorene er at mennesker ikke bare skal dø på sykehjem, og at den pleie og omsorg som døende skal få, tilpasses at mange også vil dø hjemme. Andre har spesielle behov som kun kan ivaretas på spesialiserte enheter med høy kompetanse. For å få dette til må det utvikles fyrtårninstitusjoner som kan dele kompetanse, og som er lokalisert slik at alle kan benytte seg av dem. Det må legges til rette for at ambulerende team kan gi tilbud om hospice til de som vil dø hjemme, og som kan understøtte det tilbudet som gis til døende på sykehjem eller sykehus

Over den kommende generasjonen skal 25.000 flere nordmenn dø - hvert eneste år. Vi kan derfor ikke institusjonalisere omsorgen for døende. Det er verken ønskelig, eller bærekraftig. 

Et verdig omsorgstilbud for døende handler om å gi mennesker et reelt valg om å kunne dø hjemme, om de ønsker det. For de som ikke ønsker det eller har sjeldne og komplekse smertetilstander, handler det om å ha fyrtårninstitusjoner med trygge tilbud i nærheten.Først og fremst handler det om å sikre alle den samme retten til å dø med verdighet.

Hvordan mennesker dør, forblir som viktige minner for de som lever videre...