TOP GEAR RØMTE NORGE

Lensmannen i Rauma krasjet fartsfesten 

BBC skulle bruke godt over 2,5 millioner kroner på innspilling av fartsmonstre kjørt av superstjernene Matt LeBlanc og Chris Evans langs Nasjonale Turistveger. Atlanterhavsvegen og Trollstigen skulle vises frem i sine mest spektakulære drakter for et globalt tv-publikum. 

LES OGSÅ: Disse millionbilene skulle de kjøre i Romsdal

Programleder-stjerna Chris Evans greide ikke å holde på hemmeligheten i et intervju med NRK, og norsk media kastet seg over denne begivenheten på bakgrunn av de enorme seertallene showet har verden over, samt programmets enorme standing i den elektroniske verden.

Innspillingen var planlagt til 27., 28. og 29. mai. Men som lyn fra klar himmel - avlyste BBC og markedsverdier i millionklassen gikk dermed tapt for reiselivet i regionen. 

Lensmann i Rauma, Andreas Hustad, stoppet festen før en gang vorspielet fikk starte. Han la ned forbud mot å bryte fartsgrensene, selv når veiene var lukket for annen trafikk.

Gigantproduksjon

BBC og produksjons-teamet bak Top Gear brukte flere uker på å frakte superbiler til Norge og Møre og Romsdal for en planlagt, spektakulær episode langs Nasjonale Turistveger og i tuneller som ga de enorme motorene en vanvittig lydtrykk. 

Bare timer før innspillinga skulle starte tikket det inn et vedlegg fra Politiet til Statens Vegvesens godkjenning av søknadene om å stenge Atlanterhavsveien, Trollstigen, Vågstrandatunellen og Måndalstunellen. 


Da ble nok BBC fortvilet, innså at dette ble for tamt med sine planer for superbilene, Matt LeBlanc og Chris Evans som hadde ordnet seg egne kjøretillatelser for å kjøre bilene på motorsportsarrangementer.


At Top Gears kjøring i perioder skulle foregå som et motorsportarrangement, var nettopp for at andre regler for fart, sikkerhet og forsikring gjelder der. Men dette godtok ikke politiet for fylkesvei 63. Etter å ha pratet med flere personer rundt dette på engelsk side, er konklusjonen klar på at BBC  trakk seg stille og rolig tilbake, uten å uttale seg til pressen.

Dokumenter begjært utlevert i henhold til offentlighetsloven og den allmenne innsynsretten, forteller ganske klart historien om hvorfor Top Gear dro. Dermed slipper man å lure på om noe annet, mindre hyggelig, men kanskje mer skandaløst har inntruffet. 

Hvordan andre nasjoner eller landsdeler gjør det med fartsgrenser på lukket og sikret vei, forteller ikke dokumentinnsynet noe om.