WakaWaka's voor Bangladesh

Kerstcadeau voor medewerkers Van der Heide brengt ook licht aan de andere kant van de wereld

Afgelopen december deed het bedrijf Van der Heide haar medewerkers een WakaWaka cadeau. Maar niet alleen de werknemers hier kregen een lamp op zonne-energie, ook gezinnen in Bangladesh kregen dankzij deze mooie actie "veilig licht". Begin september deelde Habitat for Humanity 380 WakaWaka lights uit in drie dorpen in Badekapla, één van de meeste kwetsbare gebieden in Bangladesh. De gezinnen hier kwamen in aanmerking voor een WakaWaka als ze meededen met een grote schoonmaakactie van hun leefomgeving. Naast het schoonmaken zelf kregen ze ook training in goede hygiënische gewoontes en leerden ze meer over het gebruik van de WakaWaka.

Rokeya Khatun is dolblij met de WakaWaka op zonne-energie. "We hoeven niet meer bang te zijn voor vuur en zijn een stuk gezonder. De WakaWaka helpt ons enorm!"

Rokeya Khatun en haar man Yeasin Ali hebben vier dochters. De oudste twee zijn getrouwd en wonen op zichzelf, de jongst twee – Afroja (2 maanden) en Tanjuna (13 jaar) wonen nog thuis. Rokeya: "Onze dochter Tanjuna zit in groep 8 en moet veel huiswerk maken. Maar bij de olielamp kon ze niet lang lezen, dan werd ze misselijk van de giftige dampen. Met de WakaWaka kan ze veel beter en langer studeren!" 

Ook voor Rokeya zelf is de WakaWaka een enorme verbetering. Als ze 's nachts uit bed moest om haar baby te voeden en verschonen, lukte het niet altijd om de olielamp snel aan te krijgen. En bij het koken was het ronduit gevaarlijk, die olielamp bij het open vuur. “De WakaWaka helpt ons enorm! We hoeven geen olielamp meer te gebruiken binnen, daarom voelen we ons veiliger en gezonder. Als ik ’s nachts mijn baby moet verschonen heb ik het lampje zo aan en ook als we zelf naar buiten naar het toilet moeten gebruiken we de zonnelamp. Allemaal voordelen én we besparen ook nog eens veel geld. We voelen ons heel gelukkig dat we de lamp hebben gekregen!”

De zonnelamp maakt écht verschil voor deze families. De meesten hier hebben niet voldoende inkomsten om een aansluiting op het elektriciteitsnet te betalen en gebruiken daarom noodgedwongen olielampen. Dat is duur – tussen de 7% en 10% van het maandinkomen gaat op aan olie. De lampen zijn bovendien erg gevaarlijk en ongezond. Zo ontstaat er gemakkelijk brand door een olielamp en blijven de giftige gassen van de brandende olie lang hangen in huis. Bewoners krijgen last van hun luchtwegen en worden kleding en andere spullen in huis vies van de zwarte walm.

Gezinnen in Badekapla kwamen in aanmerking voor een WakaWaka als ze meededen met een schoonmaakactie

Taru Miah en zijn vrouw en dochter zijn heel trots dat ze een WakaWaka hebben gekregen en zijn erg blij met het licht in huis. Maar voor Taru, die zijn geld verdient als riksja-chauffeur, is er nog een groot voordeel: met de WakaWaka op een slimme manier aan zijn riksja vastgemaakt kan hij nu ook 's avonds werken en verdient elke dag aanzienlijk meer geld!

Taru Miah 's avonds op zijn riksja 
met WakaWaka verlichting

Habitat for Humanity Nederland werkt samen met WakaWaka aan de droomdoelstelling om zoveel mogelijk Habitat gezinnen te voorzien van veilig licht en elektriciteit. Een eigen huis mét veilig licht en elektriciteit verbetert de gezondheid, zorgt ervoor dat kinderen ook 's avonds kunnen studeren en maakt de families zelfredzaam. In 2014 kregen 450 gezinnen in Haïti al WakaWaka lights en dankzij de kerstactie van Ven der Heide gingen er 380 lights naar Bangladesh. Daarnaast gingen er dit jaar 1.000 zonnelampen naar Malawi en staat de eerste verzending naar Zambia op stapel. Zo krijgen gezinnen die voorheen in donkere en vochtige onderkomens leefden nog meer kansen een beter bestaan op te bouwen.