Fotfolket i nord

Flere og flere soner med fotlenke i eget hjem. Line Marie Wold og Ray Jakobsen reiser land og strand for å besøke dem.

TEKST OG FOTO: KATHARINA DALE HÅKONSEN katharina@lomedia.no

– Jeg skulle jo egentlig i fengsel. Så jøss og bevares. Dette klarer jeg. Skulle bare mangle, sier «Harald». 
55-åringen henter fram et lite porselensfat med hjemmelaget sitronkake fra kjøleskapet. På benken står kaffekoppene klare. Rundt kjøkkenbordet i den romslige leiligheten i Sørreisa i Troms sitter kriminalomsorgskonsulentene Ray Jakobsen og Line Marie Wold. På «Haralds» høyre fot har Wold akkurat montert en fotlenke.
– Jeg tror det blir bra. Jeg må jo bare innrette meg, sier «Harald» som skal sone med elektronisk kontroll i 30 dager.

Promilledom. I de neste ukene må han følge klokka slavisk. På bordet ligger timeplanen med oransje, blå og gule felter som forteller når han skal være hjemme, når han skal jobbe og når han skal møte på friomsorgskontoret i Tromsø. Men «Harald» er lettet. Lettet over å være i gang med soningen, lettet over at han slapp fengsel og lettet for at det ikke gikk verre den kalde januarnatta da han satte seg bak rattet for å kjøre bilen hjem. Sammen med venner hadde han festet og drukket alkohol på hotellet i nabobygda. Hotellansatte så han kjøre avgårde og kontaktet politiet. Plutselig hørte «Harald» sirener og så blålys. Politiets alkometer viste over to i promille.
– Jeg har takket politiet for at de stoppet meg. Tenk hvor ille det kunne gått.

Nulltoleranse. På soverommet til 55-åringen har Jakobsen montert en mottakerboks som registrerer «Haralds» bevegelser i boligen. Er han ikke på jobb eller hjemme innen tidsfristen, må han ringe vakttelefonen. Bryter han tidspunktene i timeplanen, får kriminalomsorgen beskjed. Ved hyppige brudd, kan han ende i fengsel. Men fotlenkesonere oppfører seg stort sett pent. Kun fem prosent er overført til fengsel etter brudd på reglene. Line Marie Wold har allerede besøkt den domfelte for å vurdere om han er egnet til å sone med elektronisk kontroll. De har planlagt soningen sammen. For å få fotlenkesoning må en ha et sted å bo og være i jobb eller i aktivitet, gå på skole eller få behandling. Det er nulltoleranse for alkohol og andre rusmidler under soning.

Vellykket prosjekt. Wold og Jakobsen startet arbeidsdagen på kontoret i Tromsø før klokka sju og har vært på landeveien i mange timer. Sørreisa ligger 17 mil sør for Tromsø. Men Wold klager ikke. Med utsikt til snødekte fjelltopper og sola som glitrer i fjorden kaller hun det verdens vakreste arbeidsplass. Hun har jobbet med elektronisk soning i Troms og Finnmark siden det startet som et prøveprosjekt i 2008. For to år siden ble det landsdekkende. I 2015 sonte 3198 mennesker med fotlenke. Det er en økning på 17 prosent sammenlignet med året før og flere enn noen gang. Tallene peker i samme retning i Danmark.

Hjemme hos. Ikke alle hjemmebesøk er like hyggelig som hos «Harald». De siste årene soner flere som sliter med rus og psykiatri med fotlenke.
– Et hjem sier mye om hvem den straffedømte er og hvilke behov han har. På møter på kontoret kan en være pen i tøyet og oppføre seg ordentlig selv om en sliter med rus. Men hjemme kan vi se om de har brukerutstyr og annet liggende, sier hun og legger til at dersom det går en alarm, er det lettere å vurdere situasjonen når de kjenner hjemmesituasjonen.
Wold og Jakobsen jobber turnus. Når de er på jobb, har de alltid med seg vakttelefonen. Ringer den, må de agere innen 24 timer. Noen ganger er det bare noen som har kommet borti mottakeren med støvsugeren. Andre ganger er det mer alvorlig.

GOURMET: På noen arbeidsdager kjører Line Marie Wold og Ray Jakobsen 30-40 mil. Da smaker det godt med pause og kortreist mat på restauranten Senjastua.


Tikkende bombe. Wold er utdannet sosionom. Jakobsen er fengselsbetjent og har jobbet ved Tromsø og Åna fengsel. Teamene som jobber med elektronisk soning består av ansatte med fengselsfaglig og sosialfaglig bakgrunn.
– Vi skal dra det beste ut av hverandre, sier Wold.
De jobber alltid to og to sammen. De bytter på å kjøre bil og har ulike oppgaver under hjemmebesøkene. Wold har bare følt ubehag to-tre ganger på jobb. En gang besøkte hun en straffedømt som hadde dratt fra Tromsø for å unngå en narkotikagjeld. I huset hang flere balltrær, og brukerutstyret lå strødd rundt omkring.
– Han var en tikkende bombe. Tenk om det hadde kommet en torpedo da vi var der.

Forebygge. At soning med fotlenke er samfunnsøkonomisk lønnsomt har konsulentselskapet Vista Analyse kommet fram til i en fersk studie bestilt av Justisdepartementet. Målet med elektronisk kontroll er at straffedømte ikke skal miste kontakt med arbeidslivet. I en pressemelding sier justisministeren at han skal utrede om gjennomføringstiden skal utvides og om flere kan sone med elektronisk kontroll. Det er gode nyheter, synes Line Marie Wold.
– Elektronisk kontroll er ikke bare en straff, men en støtte. Forebyggingstanken er viktig. Vi og den domfelte må ha tro at de kan gjøre en endringsjobb, sier hun.

Snekrer paller. En av de som har holdt kontakt med arbeidslivet er Thomas. Det lukter sagmugg og skuddene fra spikerpistolen gjør det vanskelig å snakke sammen. Wold og Jakobsen møter den straffedømte 37-åringen på arbeidsplassen hans, sysselsettingsbedriften Mitra, hvor han lager paller. Thomas står med armene i kors over den kraftige brystkassa. Gliset er stort. Han startet fengselskarrieren i det åpne fengselet på Verdal. De siste fire ukene av dommen soner han med fotlenke hjemme hos moren i bygda Silsand.

Elektronisk kontroll 

• Straffedømte soner hjemme hos seg selv med en fotlenke istedenfor fengsel

• Fotlenken sender signaler til en mottaker montert i hjemmet 

• Målgruppen er domfelte med inntil fire måneder ubetinget fengsel eller folk med lengre straffer og som har fire måneder til løslatelse 

• Kriminalomsorgen kan komme på uanmeldte kontroller 

• Ingen dømmes til fotlenkesoning, en må søke 

• Personer dømt for vold- og sedelighet soner i hovedsak ikke med fotlenke 

• I 2015 var halvparten dømt for brudd på veitrafikkloven eller promillekjøring 

Kilde: KDI