TEKST: LINE SCHEISTRØEN

FOTO: SISSEL M. RASMUSSEN

Aud Klausen kan stå uten jobb før året er omme. Orkla vurderer å flytte Fun Light-produksjonen fra Gimsøy Kloster i Skien til Kumla i Sverige. 80 års industrihistorie står i fare for å bli borte og 24 ansatte kan miste jobben.

– Vi har ikke gitt opp. Vi står på. Det vil bli veldig trist hvis fabrikken legges ned. Jeg trives utrolig godt på jobben, sier Pavena Løkslid. Hun har mistet jobben en gang tidligere på grunn av nedskjæringer og håper virkelig hun unngår å oppleve det samme på Gimsøy Kloster.

Løkslid har vært ansatt i syv år og er sånn sett en «fersking». Mange av de ansatte har lang fartstid. Selv med 20-25 år på fabrikken så er du nesten «nettopp begynt». For ta for eksempel Aud Klausen. Til sommeren har hun jobbet på fabrikken i 37 år.

Gjør det meste

- Det er et veldig godt samhold. Vi tar vare på hverandre. Det blir veldig trist hvis fabrikken blir nedlagt. Jeg hadde jo håpet at jeg skulle få jobbe her til jeg ble pensjonist. Nå er det mer usikkert, sier Klausen, som er 59 år.

- Jeg har vært med på det meste. Som ansatt er vi som «poteten». Vi kan brukes til alt og har derfor varierte arbeidsdager. Og så har jeg smakt på det meste. Herregud, så mange smaker det har vært opp igjennom årene. Og jeg må jo smake, for det er alltids noe nytt. Årets smak? Den er god den, men min favoritt er jordbær og kiwi, sier Klausen.

Duften av søtt

Uansett hvor du går, i de store lagerrommene eller i produksjonshallen, så lukter det litt søtt. Du kan nesten kjenne smaken av bringebær, vanilje og sukker. Fun Light-produksjonen, som fabrikken begynte med på 1970-tallet, er desidert størst, men i tillegg produserer de husholdnings- og bakeartikler, drinkmiks og essenser. Og hvis du er av dem som sverger til Solo i påska, ja da kan du vite at grunnlaget som drikken er laget på Gimsøy Kloster.

Enn så lenge.

Årlig går det om lag ti millioner flasker med leskedrikk fra fabrikken. Her er et kanskje mer talene tall: På produksjonslinjen lages det 1140 flasker i timen, helst 8 timer i strekk. Produksjonsstopp er fy-fy, det betyr tapt tid og tapte penger.

Mandag i forrige uke ble de ansatte innkalt til allmøte og fikk høre at eieren vurderer å legge ned Gimsøy Kloster på Kjørbekk i Skien og flytte produksjonen til Kumla i Sverige. 24 ansatte kan stå uten jobb allerede før året er omme. Mange av dem NNN-medlemmer.

Sjokk og sorg

De ansatte mottok meldingen med vantro. De mener fabrikken tjener gode penger og leverer populære produkter.

- Meldingen kom som et sjokk. Vi er som en stor familie og i noen dager har vi vært i sorg. Men vi gir oss ikke uten kamp og kampen er ikke tapt. Fabrikken er liten i Orkla-sammenheng, men jeg er overbevist om at eieren må ta til fornuft til slutt. For vi er best i klassen! Dessverre er det ikke alltid det hjelper, innrømmer tillitsvalgt Ingvild Søndergaard for NNN-klubben på Gimsøy Kloster.

Meldingen fra eieren kommer om så mer overraskende fordi det allerede er gjort flere omstillingsgrep på fabrikken. I løpet av det siste året er antall ansatte redusert med fem, med frivillig avgang og AFP. De har også gått fra å to-skift til et-skift. I begynnelsen av 2015 ble det investert i et nytt og moderne flaskeblåseanlegg inkludert automatisk palleteringsanlegg. Investeringen var på rundt 20 millioner kroner.

- Det er alvorlig når eieren vil legge ned en fabrikk som tjener gode penger, sier Søndergaard.

Fabrikken kan være historie før året er omme.

-Vi er ikke redd for at Orkla ikke skal ta vare på oss som ansatte, for det har de vist at de er flinke på. Men når det gjelder å få seg ny jobb i Skien så er vi ikke veldig optimistiske. Det er jo ikke akkurat sånn at arbeidsplasser «vokser på trær» her i Grenland, sier Søndergaard.

Mål: Sikre arbeidsplasser

LO-Aktuelt er på besøk bare noen dager etter at de ansatte fikk beskjeden. Samme dag er blant andre ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap) på besøk på bedriften. Hun har med seg representanter fra Vekst i Grenland og Telemark fylkeskommune. De møter fabrikksjef Ole Rolf Tufte og de tillitsvalgte.

- Det er en trist nyhet, sier Foss Five. Hun vil i ukene fremover jobbe for at eieren skal snu og beholde fabrikken i Skien. Det handler om at Orkla må vise samfunnsansvar, mener hun.

- Mitt mål er å redde arbeidsplassene og beholde dem her i Skien. Det er bare en drøy måned siden jeg var her på besøk og fikk høre om hvor godt fabrikken går. Vi møter ansatte som er stolte av arbeidsplassen og viser at de kan omstille seg for nye tider, sier Five.

Det er i styret i Orkla Foods Norge som har fattet en intensjonsbeslutning om å legge ned Gimsøy Kloster. Ifølge fabrikksjef Ole Rolf Tufte har de nå fire-seks seks uker på seg til å argumentere for sitt syn.

-Dette er trist og leit, men vi skal se hva vi kan få gjort. Jeg mener at fabrikken er «liv laga». Vi har kompetente ansatte, moderne utstyr og om vi ikke har en optimal beliggenhet, så ligger fabrikken sentralt med tanke på kundene våre. Jeg mener at fabrikken her er «liv laga», sier Tufte.