Livet i Bakgården

Fagforeningenes Hus i Arendal 

Mens bandet står for musikken i Bakgården, tar dugnadsgjengen på Fagforeningenes Hus
ansvar for skjenkingen. 

TEKST: LINE SCHEISTØEN 

FOTO/VIDEO: SISSEL M. RASMUSSEN

Sommerkvelden er varm og vakker. Publikum strømmer inn i Bakgården. Snart er det knapt en stol ledig.

Noen får ståplasser. Andre blir vennlig henvist til å sitte i vinduskarmen i husets 2. etasje. Det er stinn brakke i gårdsrommet til en av de finest bevarte bygårdene på Tyholmen i Arendal sentrum. 

– Fullt? Nei da, ikke i kveld. Det er det først når det er 200 personer. Da er det fullt da! 

Styreleder og ildsjel Liv Johansen i Fagforeningenes Hus har fri denne kvelden, men er tilstede. Hun guider publikum på plass, organiserer litt her og der, snakker med dugnadsgjengen og får med seg litt av konserten.

Bakgården i Fagforeningenes Hus i Arendal er en svært populær kulturscene. 

Skjeve vegger og god klang 

Bakgården sies å være favorittspillestedet i Arendal for kjente og mindre kjente artister. Her er skjeve vegger som gir god klang og en intim utescene som skaper ekstra magi mellom publikum og artister. Og skulle det regne – noe det faktisk av og til gjør også i Arendal – så er det fortsatt tørt under seilet som da tas i bruk. 
– Og så er det en fredet plett for all slags reklame. Det er jeg jaggu stolt av, sier Liv Johansen.
Før på dagen har hun med større stolthet vist rundt i Fagforeningenes Hus, bygården som stammer helt tilbake til 1700-tallet. 
– Det er mye historie i veggene. Den skal vi ta vare på med respekt, sier Johansen.

Fagforeningenes Hus i Arendal sentrum.

Sted for arbeiderbevegelsen 

Første del av Fagforeningenes Hus ble bygd i 1723 av Peder Thomasson, samme året som Arendal fikk bystatus. I de neste to hundre årene ble huset bygd på og bygd om. Det har huset mange, og mye forskjellig opp gjennom årene. Først i 1957 ble huset kjøpt av Samvirkende Fagforeninger. Målet var å skaffe til veie kontor- og møtelokaler til arbeiderbevegelsen. I dag er Fellesforbundet og Fagforbundet i huset, mens en god del av de andre forbundene holder til andre steder, noe som også gjelder LOs distriktskontor. Politiske partier har vært og er leietakere, det samme gjelder andre interesseorganisasjoner.

Faner og historiske bilder i en av de mindre salene.

Huset rommer små og store møtelokaler, en storsal og to mindre saler, og også en leilighet hvor vaktmesteren bor.  – Vi har en vaktmester på deltid og to pensjonister som deler på en liten vaskejobb. Det er egentlig greit at vaktmesteren, som vi kjenner, bor i huset. Det gir trygghet, sier Johansen.

Historisk tapet: Helt til høyre: Orginaltapeten fra 1778, som var limt over de opprinnelige dekorerte takfjølene fra 1660-tallet. Restaurert av Riksantikvaren i 1979. De n andre tapeten er dagens kopi. Så; ta det piano - kun til bruk i Storsalen. 

Det er kulturenheten i kommunen som står for serien av sommerkonserter, men serveringen – og her kommer det geniale – tar husets eiere, Samvirkende Fagforeninger, seg av. Og i og med at det skjer på dugnad, så blir det et pent overskudd som igjen kan brukes til drift og vedlikehold av Fagforeningenes Hus.

Ifølge Liv Johansen hører det med til sjeldenheten at det er vanskelig å få folk på dugnad. En gjeng på 10-15 personer fordeler vaktene. 

– Men når september kommer, så er det slutt! Da puster vi ut, sier Liv Johansen med et smil.

– Mye jobb? Ikke i det hele tatt. Publikum kjøper gjerne før konserten og i pausen, men ut over det er det ikke mye å gjøre. Jeg får ofte med meg mye av konserten, helt gratis. Jeg har hørt masse bra musikk, kanskje musikk jeg ellers ikke ville hørt på. Jeg trives kjempegodt, sier Inger Lise Nedenes. 

Sammen med blant andre Svein Thorbjørnsen er hun på vakt denne kvelden. Thorbjørnsen er gammel tillitsvalgt i Fellesforbundet og har sterk tilknytning til huset. Nå er han pensjonist og bytter gjerne ut en kveld på hytta med dugnadsjobben. 

– Jeg var med da konsertene startet og siden den gangen har det vært helt naturlig å være med på dugnaden. For meg som er pensjonist er det veldig sosialt. Jeg møter gamle arbeidskamerater og folk jeg har sittet i foreningsstyrer med, sier Thorbjørnsen.

 – Men når september kommer, så er det slutt! 
Da puster vi ut.
Dugnadsgjeng. De  står i døra, serverer og rydder, men jobber? Nei, de karakteriserer dugnadsjobben som gøy og hyggelig. (midten) Liv Johansen inspiserer ølkassa til Bjørn Gottschlich (FF). Til h:  Svein Thorbjørnsen (midten), Inger Lise Nedenes .

Ruby Red and The Moonshine Brothers går på scenen. Mens vokalist Marte Vaaje Herwell og musikerne lokker med seg publikum i countryrock-låt etter countryrock-låt, så er det rolige tider for dugnadsduoen bak den provisoriske baren, som er et par enkle bord inne i gangen.

Sosial dugnad

Den aller første konserten i Bakgården fant visstnok sted allerede for 24 år siden, men først for 15 år siden ble sommerkonsertene et fast innslag for fastboende og turister. Når august kommer og Arendalsuka inviterer til politiske debatter og kulturelle innslag, er Bakgården også et av stedene det samles folk. Det er kulturenheten i kommunen som står for serien av sommerkonserter, men serveringen – og her kommer det geniale – tar husets eiere, Samvirkende Fagforeninger, seg av. Og i og med at det skjer på dugnad, så blir det et pent overskudd som igjen kan brukes til drift og vedlikehold av Fagforeningenes Hus.

Huset: Første del av Fagforeningenes Hus ble bygd i 1723. Først i 1957 ble det overtatt av fagforeningene. 


Vellykket samarbeid 

Husets eiere og kommunen er godt fornøyd med samarbeidet om konsertene. – En perfekt symbiose, sier både Liv Johansen og Frank Kvarstein, sistnevnte er leder av arrangementkontoret i kulturenheten i Arendal kommune. 

– Vi har førsteretten på Bakgården og tar oss av alt som har med konsertene og gjøre. Det blir finansiert med kommunale kroner. Så er det flott at huset står for salget på dugnad og at overskuddet går til vedlikehold av huset. Det er noe vi i kommunen setter stor pris på, sier Kvarstein. Huset er kanskje overraskende nok ikke vernet, men eierne opptrer som om det er det. – Det er grusomme greier å vedlikeholde. Men så lenge vi har penger til drift og vedlikehold så skal vi klare å holde huset i stand. Alt overskudd fra salget på konsertene går til huset. Det holder oss flytende, sier Johansen. 

Fagforeningens Hus i Arendal ble besøkt i juni 2015.

· Ligger i Nedre Tyholmsvei 16, Arendal
· Første del ble bygd i 1723. Solgt til Samvirkende    Fagforeninger i 1957.
· Eier: Samvirkende Fagforeninger
· Husbruk i 2015: Kontor- og møtelokaler for  fagbevegelsen, utleie, kulturarrangementer i  Bakgården.

Bakgårdens kriker og kroker.