"Huset vårres"

Folkets Hus i Bodø

Da folk på talerstolen 1. mai i år snakket om Folkets Hus i Bodø som «Huset vårres», var det en seier for mangeårig styreleder Knut Ilstad.

TEKST: LINE SCHEISTRØEN

FOTO: SISSEL M. RASMUSSEN

Huset i Prinsens gate har vært igjennom flere ombygginger.
Fra denne stol skal opplysning spredes til kampens ildglød og seierens makt. Fra pol til pol skal motstander reddes flokk og følge over til vår sak. Med kameratslig hilsen og beundring for reisingen av Folkets Hus. 
Bodin Herredsarbeiderparti.
Talerstolen er fortsatt i bruk, likeså pianoet, på scenen.

Talerstolen fra 1932 står på scenen den dag i dag og brukes ved anledning. Som inskripsjonen forteller ble den gitt i gave fra Bodin Herredsarbeiderparti til Folkets Hus i Bodø til åpningen av huset.

Huset rommer mye historie, fra ny og gammel tid, spesielt hvis du som styreleder Knut Ilstad leter godt i kjeller og på loft, og i krinker og kroker, og i papirer og mer papirer.

- Vi forsøker å rydde her minst et par ganger i året, men du ser nå hvordan det ser ut.

Ilstad viser vei til kjelleren. Innerst inne i et mørkt rom med lavt tak, slår han på en liten lyskilde og Ilstad peker på de tydelige tegnene i gulvet på at det en gang i tiden har vært en slags bowlingbane her.

Flytter du litt på gamle paroler ser du sporene etter kulebanen i kjellergulvet.

Folkets Hus i Bodø har aldri nådd opp til å bli byens samlende kulturhus. Flere forsøk er gjort, men til det har motstanden fra borgerlig side vært for stor opp igjennom historien. Men at her har vært aktiviteter og festligheter forteller historiske skrifter og bilder.

Nede i kjelleren står de og pisser på gulvet overalt, så det flyter.

Til tider har det gått såpass festlig og høylytt for seg at noen har funnet grunn til å bemerke det skriftlig. Noen av brevene er funnet, og enkelte er så fornøyelig lesning at de henger på veggen i glass og ramme.Særlig siste lørdag var det fryktelig. De hadde fått stemplet 300 billetter, men det var noe 4-500 mennesker inne, Det sto også fuldt av folk ute i bakgården og på gaten, og bråket hørtes lang vei. Nede i kjelleren står de og pisser på gulvet overalt, så det flyter. Folk som går på slike fester, eier jo ikke kultur. Det er en skam for huset at der er slike fester.

Brev fra husets vaktmester til styret, 1946

Knut Ilstad, som har vært styreleder i Folkets Hus Bodø, siden år 2000, samler på historien. Han er lidenskapelig opptatt av å ta vare på den og han har brukt uante timer på å lese, arkivere og scannet dokumenter og bilder.

I 2020 er det 100 år siden det opprinnelige Folkets Hus ble kjøpt. Det brant ti år senere. Det nye huset av mur, som fortsatt står, ble innviet i desember 1932. Ideen er å presentere historien i jubileumsåret.

- Boka blir en antologi der vi planlegger 10 kapitler med forskjellige forfattere. Tre forfattere er i gang med de tre første kapitlene. Professor Steinar Aas er redaktør for boken, forteller Ilstad.

Flere ganger har folk pantet hus og heim for å berge huset.

- Opp igjennom årene forsvinner mye historie, men jeg lar meg stadig overraske når jeg ser igjennom papirene over hvor mye av det som er verdifullt som faktisk er tatt vare på. Vi mangler dessverre bilder av det opprinnelige Folkets Hus slik det så ut da det sto ferdig i 1932. Skulle noen som leser dette ha bilder og annen informasjon om Folkets Hus i Bodø, så er vi veldig interessert i det, sier Ilstad.

Folk i kø utenfor Folkets Hus i Bodø 1. mai rundt 1960.

Huset har vært igjennom flere utbygginger og mange perioder med oppussing. Aktivitetene og populariteten har svingt i takt med det. Det er mer attraktivt å bruke et «nytt» hus enn et hus i forfall. Eierne har forsøkt å finne penger til å holde huset i stand. De har bidratt økonomisk og det er lånt penger i Folkets Hus Fond. Det er vel knapt nødvendig å nevne at også dette Folkets Hus står mye takket være de mange dugnadstimene som folk har brukt her.

- Historien forteller at flere ganger har folk pantet hus og heim for å berge huset, sier Ilstad. Etter mange år med underskudd, kan eierne i dag glede seg over at de har et hus som går i pluss.

Storsalen er mye brukt av fagbevegelsen og andre leietakere.
Veggmalerier med ulike motiver fra arbeidslivet pryder storsalen.


Folkets Hus i Bodø samler mange; kontorer, saler og møtelokaler leies ut. Konkurransen er imidlertid stor på dette markedet i byen.

Det er viktig for huset at eierne tar ansvar og at de bruker huset.

- Vi forsøker å holde mest mulig av huset utleid hele tiden. Det er ikke bare arbeiderbevegelsen som leier kontorer, men blant annet Norges Jeger og Fiskerforbund. Vi har et ledig kontor i kontorfellesskapet i 3. etasje nå, så er det noen der ute som trenger kontorplass så er det bare å ta kontakt, reklamerer Ilstad med et smil.

Saler og møtelokaler leies ut til kurs, konferanser og private arrangementer.

- I helga var det for eksempel kurs for blomsterdekoratører. I dag kommer Fagforbundet og Grete Roede. Mange er veldig fornøyde med lokalene, forteller Britt Croston, mens hun gjør i stand til dagens arrangementer. Croston jobber i Bodø Selskapsservice, selskapet som tar seg av det praktiske rundt utleie av Folkets hus.

Britt Croston i Bodø Selskapsservice tar seg av driften av Folkets Hus i Bodø.

Fagforbundet er blant dem som alltid legger møter og kurs til Folkets Hus.

- Det er viktig for huset at eierne tar ansvar og at de bruker huset, mener Ilstad. Og flere av de største eierne har kontorer på Folket Hus. Her er partiene på venstresiden samlet, og flere fagforeninger. Ilstad håper fellesskapet kan gi huset en «ny vår».

- Årets 1. mai var sånn sett en skikkelig opptur. Et par hundre mennesker var i huset og fra talerstolen ble det snakket opp «huset vårres». Vi har jobbet i mange år for at arbeiderbevegelsen skal oppleve huset som nettopp «huset vårres». Det tar tid å framsnakke noe, men kanskje vi er der nå, sier Ilstad.

Litt gjemt, men ikke glemt er fagforeningsfanene bak kleshengerne.

Folkets Hus Bodø

Ligger i Prinsens gate 115

Opprinnelig fra 1932

Eiere: Bodø Arbeiderparti, Bodø Arbeidersamfunn, Nordre Nordland Handel og Kontor, Fagforbundet Bodø, Bodø Losse og Laste forening, NNN avd. Bodø, Fellesforbundet Salten fagforening, NTL Forsvaret Bodø, Saltvern Arbeidersamfunn, Bodø AOF, Fagforbundet Nordlandssykehuset, Bodø Elektrikerforening, Hunstad og omegn arbeidersamfunn, Nordland Fylkes Fiskarlag, Norsk Folkehjelp Bodø, LO i Bodø, Polarsirkelen Transportarbeiderforening, Nordland SV.

Husbruk i 2015: Leietakere er Fellesforbundet, Salten Fagforening, Målekontoret, Norsk pensjonistforbund, FO, Norsk Folkehjelp. Norges jeger- og fiskerforbund, Nordland SV, Bodø SV, Bodø Arbeiderparti, Partiet Rødt, LO Bodø, Bodø Elektrikerforening og Bodø Selskapsservice. Utleie av saler og møterom til foreninger, organisasjoner og privatpersoner.

Historiske plakater gir øyet noe å hvile på også i trappene.