Musikkboksen på Oslos østkant

I 1967 sto gitaristen i Led Zeppelin på scenen på Folkets Hus Abildsø

                           TEKST OG FOTO: MARTIN G. SLØRDAL

– Vi tar «I Just Called To Say I Love You» en gang til. Husk at dette er ikke «Valdresmarsjen», sier Svein Arne Larsen, dirigent for storbandet Østensjøvannet Blanda Blæs, og understreker med armene at utøverne må være litt mjukere i framføringen av låta. 

Bandet med nærmere 40 faste medlemmer blåser i trompeter, saksofoner og fløyter hver tirsdag på Folkets Hus Abildsø, også kalt «Kassa» (du skjønner det når du ser formen på huset. jour. anm.), på Oslos østkant . De fleste bandmedlemmene bor i nærheten og har tilknytning til huset. Til helga skal Østensjøvannet Blanda Blæs spille til dans, nå må Svein få orden på alle blåserekkene.

Populær konsertscene  Svein bor bare noen steinkast unna «Kassa» og har en liten stilling som vaktmester og altmuligmann på huset. Eller administrerende direktør som han sjøl fleiper om. Han kjenner godt husets historie. Fra det sto ferdig i 1936 har dette vært et samlingssted for kulturlivet på Abildsø. Her har det vært teater, kino og fagforeningsarbeid om hverandre. På 60-tallet var «Kassa» også en populær konsertscene i hovedstaden. På Folkets Hus Abildsø gikk det skikkelig for seg, sier ryktene.

 – Visste du at Jimmy Page fra Led Zeppelin har spilt her, spør Svein Arne, og LO-Aktuelt skvetter til. 

Mytisk konsert  Odd «Oddemann» Gulbrandsen bor i en av leilighetene som leies ut på Folkets Hus Abildsø. Han går for å være en av Norge mest kjente roadier, og var sjåfør for mange store artister som gjestet Oslo helt fram til 90-tallet. Oddemann forteller at i en aprildag i 1967 fraktet han bandmedlemmene i The Yardbirds med Jimmy Page, en av rockehistoriens største stjerner, til konsertstedet på Oslo Øst. På den knøttlille scenen på Abildsø Folkets Hus spilte The Yardbirds sammen med det norske bandet The Misfits. Etter konserten skal Jimmy Page med resten av bandet ha blitt med hjem til mora til Oddemann på Bøler for å spise kjøttkaker med ertestuing. The Yardbirds skiftet navn til The New Yardbirds i 1968, før de ble til et av verdens største rockeband senere samme år, nemlig Led Zeppelin.


Squaredans og utleie  Abildsø Folkets Hus er ingen gullgruve, ifølge Svein Arne. Økonomisk går det rundt på grunn av dugnad og innsats fra ildsjeler. For fire år siden sto en seriøs tilbyder klar til å kjøpe huset fra Abildsø Arbeiderpartilag. Bjørn Olsen er trommeslager i Østensjøvannet Blanda Blæs og nabo til «Kassa». Han er glad for for at handelen gikk i vasken. 

– Huset er mye brukt av nabolaget. Bursdager, konfirmasjoner og fester arrangeres jevnlig. Det er behov for dette forsamligshuset på Abildsø, mener Bjørn. 

Svein forteller at Abildsø Folkets Hus leier ut tre leiligheter i toppetasjen. På bakkeplan er det forretningsvirksomhet, og huset blir brukt regelmessig til yoga og squaredans. Full fart flere dager i uka, altså.

Vil ha med ungdommen Østensjøvannet Blanda Blæs blåser seg gjennom «Route 66» og «Kjærlighetsvisa». Dirigent Svein gir klar beskjed om at alle i storbandet må møte opp nystrigla til helgas spillejobb. «Kassa», har alltid vært fylt med musikk, og vil forhåpentligvis være det i framtida også. Svein håper at de får med seg nye generasjoner på laget også. 

– Mange som har vokst opp på Abildsø flytter tilbake hit. Selv om ikke alle har vokst opp med arbeiderbevegelsen, så håper vi at vi klarer å overføre tankesettet som sitter i veggene i Folkets Hus til generasjonen etter oss, sier han.