Lakseeventyret

Laksen har brakt arbeid og velstand til Lovund i Nordland.

Tekst: Hanne Kullerud Nielsen
Foto: Håvard Sæbø

Fire havørner letter fra en holme idet MS Lundstein legger til merda. Det er en halvtime siden vi forlot kaia på Lovund i grålysninga med 10 tonn pellets ombord.

Røkterne Paul Seim (29) og Mats Wright Johansen (25) i Lovundlaks AS starter arbeidsdagen med å klargjøre båten og heise 13 sekker laksefôr ombord. 12 merder med sulten laks venter. Det gjør også ravneparet de har kalt Grete og Ante, som følger fôringsbåten og alltid dukker opp når det er tid for mat.


I januar i år ble en sløyd og pakket laks på 4-5 kilo omsatt for 65 kroner kiloet, eller 292 kroner, mens et fat nordsjøolje ble omsatt for 276 kroner. Lakseprisen holder seg fortsatt over 60 kroner per kilo, og det er et eventyr som kommer til å fortsette veldig lenge, ifølge bransjeeksperter.

– Det står folk og venter på hver eneste laks vi sender ut herfra

Lakseeventyret

– Det står folk og venter på hver eneste laks vi sender ut herfra, sier Odd L. Strøm, daglig leder i Nova Sea AS, den desidert største lakseaktøren på øya. Han frykter ingen konkurrenter.

De to bedriftene Lovundlaks og Nova Sea ble etablert av to venner og kolleger, nyutdannede lærere med røtter i lokalsamfunnet. Hans Petter Meland står bak Lovundlaks og Steinar Olaisen etablerte Nova Sea, som med sine nær 250 ansatte og 1,8 milliarder kroner i omsetning i fjor, er blitt et lokomotiv i nord-norsk fiskeoppdrett.

Nova Sea tar seg av hele kjeden fra smolt til ferdig slaktet og pakket laks, og til og med helt fram til en sushirestaurant i Oslo som de også er medeier i.

Lovund har i uminnelige tider vært mest kjent for lundefuglen, som i tusentall kommer inn fra havet i april for å hekke i lundeura på øya. Og folket i fiskeværet har levd av det havet har gitt fra dag til dag. Det er ikke mange jordteigene det kan dyrkes mat på. 

På 70-tallet var befolkningen nede i 220 innbyggere, skolen var i ferd med å bli lagt ned.

Men så vendte altså to lærere hjem igjen med tanker om en ny bransje de hadde fått ferten av. I Trøndelag kjøpte de 2.000 laksesmolt som de satte ut i hjemmesnekrede merder. 

Da to (!) av de 2.000 fiskene overlevde, anså de det som en suksess. Og etter mye prøving og feiling, så var lakseeventyret et faktum. Og de fant ut hvordan de kunne forbedre de åttekantede merdene da de koblet ideen sin til ringene etter drammeglass på en serviett. Dermed ble PolarCirkelmerden en realitet med en flytekrage med 40 meters omkrets.

Ringvirkninger

Steinar Olaisen gikk bort i 2011, men livsverket føres videre av hans datter Aino og hennes samboer, Odd L. Strøm, som altså er daglig leder i Nova Sea. Han tar Magasinet med på omvisning på fabrikken der 50.000 laks formelig svømmer selv inn i slakteriet der de i løpet av sekunder slås i svime før de bløgges og skylles og pakkes i kasser med is og sendes ut til ventende trailere.


Kassene de bruker, lages av en nabobedrift, en av mange spinoffs fra oppdrettsvirksomheten. En annen bedrift tar seg av alt avfallet fra fiskeslaktingen.

– Hvorfor kjøper dere ikke opp disse andre bedriftene?

– For oss er det viktigere å holde liv i det lokale næringslivet her på Lovund enn å eie alt selv, sier Strøm. Derfor er børsnotering også uinteressant for eierne.

Heliport

Og selv om neste generasjon «laksebaroner» har overtatt, så er idealene de samme. Det som skapes på Lovund, forblir på Lovund.

Innimellom den gamle kystidyllen som utgjør tettstedet på øya, med godt vedlikeholdte nordlandshus og etterkrigsbebyggelse, finner vi store villaer og moderne rekkehus. Iøynefallende er også den dyre bilparken.

I tilknytning til skolen og barnehagen, med i alt 140 barn, ligger den nye flerbrukshallen som det lokale næringslivet har sponset.

En maskinentreprenør har så mye å gjøre på det lille stedet, at de nå bygger hangar til maskinparken sin. Rett ved er det en annen hangar under oppføring, til helikopteret Nova Sea har kjøpt. To piloter er ansatt for å drive det. En nyttig investering for selskapet som har sine 15-16 produksjonsanlegg fra Gildeskål i nord til Vega i sør, og et godt stykke med båt for å komme til nærmeste flyplasser.


Familien Olaisen har en finger med i det meste som skjer på øya. Bjørnar Olaisen forlot jobben som professor og rettsmedisiner i Oslo og satte kursen hjemover til Lovund. I tillegg til å sørge for å få demmet opp ei bukt og laget ei badestrand med fin sand, har han også kastet seg over lokalhistoria etter at de fant et gammelt skipsvrak fra 1400-tallet i fjæra. Nå er det et museum på beddingen i samarbeid med Tromsø Museum. På hurtigbåten fra Sandnessjøen treffer vi kona hans, Bjørg Stemland, som er med i det nye koret der ute, Kor i Havet, og ivrig forteller om et aktivt miljø både for squash og seiling og kino. 

En annen Olaisen, Sivert, driver Lovund Rorbuhotell, der entreprenørfirmaet Momek Group, riktignok fra Mo i Rana, har byggeoppdraget på en ny, moderne fløy. Momek har hatt andre signalbygg på øya, som flerbrukshallen og lakseslakteriet. Og heller ikke derfra skal alle pengene ut av bygda. Bygningsarbeiderne må bo i rorbuer ved hotellet, egen brakkerigg fikk de ikke lov til å ta med seg, ifølge prosjektleder Sondre Rødsand i Momek.

SVENSK: Sandra Walmstedt er en av flere svensker som har gjort lovundværinger av seg. Tre barn er med på å fylle opp barnehagen og skolen. I tillegg til deltidsjobb i fiskeindustrien har hun også startet butikken Lundeli i et anneks ved huset sitt.


Drypper på ansatte

Fellesforbundets klubbleder Paul Seim i Lovundlaks forteller at de merker at bedriften går godt. Vi merker det på det moderne utstyret. Det er det ikke alle av våre kolleger langs kysten som har, sier han.

I Nova Sea drypper det på de ansatte i form av bonuser, «faste» bonuser på rundt 100.000 kroner.

– I fjor hadde vi i Nova Sea et resultat før skatt på 530 millioner kroner. Det ga over 30 millioner kroner til overskuddsfordeling blant de ansatte i selskapet. Alle ansatte får omtrent like mye, sier Odd L. Strøm.

Daglig slaktes det 50.000 laks på Nova Seas fabrikk, og hver dag hele året kjører det bortimot 18 trailere med nyslaktet laks med ferja fra øya ute i havet. Den ferske fisken lander på matbord over hele verden. Gjennomsnittsalderen på befolkningen er nede i 29 år, sier de som har telt over, og årlig omsetter den lille øya med sine 500 innbyggere for 4 millioner kroner per innbygger, barn og eldre inkludert.

Takknemlig

En av dem er øyas eldste innbygger, 87 år gamle Hans Jacobsen. Som treåring kom han flyttende til Lovund med foreldrene sine fra ei øy i nærheten, og har rodd fiske fra han var 16 til han var tett på 80 år.

– Det var en fin plass å vokse opp. Det var så fritt og fint, sier han.

Men at det ikke alltid var bare glede og velstand på øya, kan han skrive under på.

– Jeg var jo sjøsjuk hver eneste dag på jobb ombord, helt til jeg fikk egen båt og sto med alt ansvaret alene, sier han, og forteller at han vokste opp på en husmannsplass der de ikke hadde større jordlappen enn den huset sto på, og ikke kunne holde seg med kjøtt sjøl.

– Vi samlet lundeegg og fanget lundefugl med nett vi la ut over lundeura, og så spiste vi lunden, forteller han.

– Selv om jeg ikke selv har tatt del i den rikdommen som er skapt her ute på Lovund, så er jeg veldig glad for at disse guttene kom hjem igjen fra Oslo og jeg er så takknemlig for alt de har gjort for oss og plassen, sier Hans Jacobsen.

Utenfor den nye butikken i bygda, treffer han Odd L. Strøm fra Nova Sea og de prater og får seg en god latter før 87-åringen rusler bort til Helseheimen der han og kona flyttet etter at synet hans sviktet.


– Godt liv

Ute ved laksemerdene jobber røkterne Paul Seim og Mats Wright Johansen i team. De bytter på å kjøre krana og hoppe på plattformen for å åpne luka og sørge for at all pelletsen havner oppi fôringsautomaten. Det som spretter utenfor blir kjapt nappet opp av ravneparet og andre kråker. Seim er ungkar med eget hus og båt, som han blant annet bruker når han drar på den årlige Trænafestivalen 40 minutter rett vest i havet. Johansen har også etablert seg på Lovund med svensk samboer og en liten ettåring. For svensker er det blitt noen av der ute. Null arbeidsløshet og ny skole.

– Dette er et godt liv, sier de begge to. Men det er klart at når rokket går og snø og sludd pisker vannrett. Når båra bryter over og iser ned anleggene så de må hakke is av båt og redskap, ja da er det tøffe tak på jobben.

– Men det er sjelden vi har landligge. Vi har jo ansvar for levende fisk i merdene, sier Paul Seim. Og legger til: – Men når været står på som verst, da er det fint å minnes lyse sommernetter vi kanskje må ut her og jobbe i bare t-skjorta. Da er alt glemt, sier han og smiler bredt.


Lovund

Øy i Lurøy kommune på Helgelandskysten

Har et areal på 4,9 km?

Kjent for tusenvis av hekkende lundefugl

Cirka 500 innbyggere

Gjennomsnittsalder 29 år

Produserer 45.000 tonn laks i 2016

Omsetter for 4 millioner per innbygger