Det er lite glamour i kabinen

- men sveisen må likevel være på stell


Det er langt fra palestinske kjoler med gullpryd og arabisk kaffe i Royal Jordanian Airlines, til SAS' effektive blå drakter og pulverkaffe. Mye har skjedd i flybransjen siden 1982. Ann Lisbeth Briseid har vært med i 34 år.


TEKST OG FOTO: SISSEL M. RASMUSSEN   sissel@lomedia.no


Denne arbeidsuka består av 44,5 arbeidstimer og 20 flyturer (leg) for Ann Lisbeth Briseid. For henne innebærer det 20 landinger og 20 avganger på 5 arbeidsdager. De fleste stoppene på bakken er på 25 minutter. Check. Clear. Cabin crew - take your seats for landing. 


Teller minutter 

Det er torsdag når vi går fra Ann Lisbeth Briseids leilighet og ned til Skøyen stasjon for å ta flytoget til Gardermoen. 10 minutters gange i sola er viktige minutter når arbeidsdagen er timet på minuttet. Briseid logger inn 16.25 og ut 21.25 denne torsdagen. Neste dag klokka 10.35 skjer innloggingen på Værnes. Det betyr 14 timer og 10 minutters hvile, ifølge lista. For Ann Lisbeth Briseid og kollegene Lisbeth Glemming og Barbara Andersson di Pace betyr det at de må reise fra Værnes og inn til Trondheim for å sove. Er hviletiden over 14 timer, får de ikke bo på hotellet nærmest flyplassen. - Jeg skjønner jo at det må være et system, sier Briseid, men for oss som går av jobb så sent, er timene dyrebare. Det tar ekstra tid å komme seg fram og tilbake til byen, og det viktigste er å «lande» for å spise og sove. 


Det var tider, det 

Gamle Fornebu var arbeidsplassen til Ann Lisbeth Briseid på tidlig 80-tall. Hun jobbet på bakken for SAS. 

- Det var en kjedelig dag på jobben. På den tida kom det et fly hver tredje time; ellers leste jeg aviser. Jeg ryddet inne på et av flyene og fant Berlinske Tidende. Denne dagen stod det en annonse der fra Royal Jordanian Airlines: «Why don't you join the sunny climate of Jordan and see the world?» Ja, why not? tenkte jeg, og søkte. Hun var 22 år og fikk jobben i Amman. Til foreldrenes store sjokk. - Midtøsten liksom, ler hun. Briseid ble der i to år, og har fremdeles venner i Amman fra den tiden. 

 - Midtøsten liksom, ler hun. Briseid ble der i to år, og har fremdeles venner i Amman fra den tiden. 

Det ble en livsstil. 
Oslo og omegn ble litt lite etter å ha sett verden. Ann Lisbeth Briseid måtte ha luft under vingene. Hun begynte å fly med SAS.  

Å jobbe i kabin fordrer evne til multitasking, som å gjøre minst fire ting samtidig. 


 - Passasjerene var mer snobbete før. Folk fløy jo sjeldnere. Nå tror folk jeg husker alle prisene på menyen. Det gjør jeg ikke. Latteren og kommentaren sitter løst hos purseren Ann Lisbeth Briseid. Purseren er kabinsjef og har ansvaret for at alle sikkerhetsrutiner er fulgt. De andre rapporterer til henne.

 "Nå tror folk jeg husker alle prisene på menyen"
Ann Lisbeth Briseid

Sikkerheten først

De drilles til fingerspissene på sikkerhet. Rutinene gjentas før hver landing og hver avgang. Når Briseid har logget seg inn på crewrommet på Gardermoen, ser hun hvem hun skal fly med, og de samles for en sikkerhetsgjennomgang før de går om bord. All informasjon om flightene må printes ut og tas med. I dag går turen først fra Oslo til Stavanger og tilbake til Oslo, før siste tur til Trondheim. Alle turer med samme maskin - en Boing 737, som har fire nødutganger på midten av flyet i tillegg til foran og bak. Det betyr at de må være fire i kabinen. To bak, to foran. Kollegene Lisbeth Glemming og Barbara Andersson di Pace får med seg Siri Rossebø som den fjerde i dette crewet. 


De avtaler seg imellom hvilke posisjoner de skal ha ansvar for i flyet, bortsett fra purseren som alltid er foran og ønsker velkommen til passasjerene. De fleste av oss er vant til å få et hyggelig «velkommen» og «hei» når vi går om bord i flyet. Men det er ikke bare for å være høflige de står der og smiler. Vi blir vurdert i det korte øyeblikket vi passerer. 

- Vi vil helst se hver enkelt i øynene, sier Briseid. Det handler om sikkerhet, om noen er beruset, om noen er redde for å fly, for eksempel. Alle har avvist fulle passasjerer. Briseid har også opplevd slåsskamp i kabinen, på 1. klasse. 

- Da er det bare å ta på seg jakka og blåse seg opp, sier hun. Men legger til at det er mange menn som heldigvis kommer til og vil hjelpe. De skjønner at det kan være en potensielt farlig situasjon.
- Vi får ikke noe hjelp fra cockpit. Det første vi gjør er å låse døra. De har én oppgave, og det er å lande flyet. Then you're on your own. 



For kabinpersonalet er sikkerheten alltid det viktigste. De skal kunne evakuere et fly på 90 sekunder.

I Boing 737 er det ro og orden. Vinterferiebarn som skal hjem alene, babyer og store damer som trenger ekstra sele, det meste ordnes på sekunder eller minutter, mens folk ønskes velkommen, bes om å gå til siden, slippe medpassasjerer fram, før Ann Lisbeth får klarsignal fra bakkepersonalet i døra, og passasjerlisten i hånda: «Boarding completed».

Glamour og glamour

Jobbene i flybransjen har blitt til lavlønnsyrker med store belastninger. Likevel er trivselen stor. Det blir en livsstil hvor det kollegiale miljøet har alt å si. 

- Det virker på meg som folk har to oppfatninger av vårt yrke. Den ene er at det er glamourøst, med reiser hit og dit og festlige lag etter jobb. Den andre er at vi er unødvendige og kun serverer kaffe, sier Briseid, lettere ironisk, for ingen av delene holder vann. 

Mens arbeidsforholdene kan være særdeles slitsomme. Fra servering og rydding til 120 passasjerer på 40 minutter, til flyruter på seks timer, en halv times stopp og seks timer tilbake. Hvor kabinpersonalet sitter på klappseter rett ved toalettet, der passasjerene står i kø for å gjøre sitt fornødende rett bak ryggen deres.

"Vi får det jo ikke til, dette med maten"
Lisbeth Briseid

 - Fakta er at det første vi sjekker når vi får flyplanen, er når vi kan spise, og når vi kan gå på do i løpet av dagen. Vi får det jo ikke til, dette med maten. I kveld blir det for seint å gå ut og spise når vi kommer frem. Kanskje de har noe på hotellet, sier Briseid, som har med en krukke med peanøttsmør for nødsfall.
 - Jeg har hatt magesår, sier hun tørt. Lisbeth Glimming har bare med uniform, hun har ikke tenkt seg ut, og Barbara Andersson di Paca har med mat i bagasjen. Det går i instante suppeposer og grøtrasjoner.

De trives jobben og i miljøet. Team dannes i løpet av minutter. Utenfra kan det virke som de har kjent hverandre i årevis, selv om de møttes for et øyeblikk siden. 

Teambuilding på høyt nivå

 Ann Lisbeth og Lisbeth har riktignok flydd sammen kanskje sju ganger før, men det er ikke all verden når begge har vært med i lufta i over 30 år. De andre har ikke møttes før.
- Vi er jo inni denne boksen som bokstavelig talt forlater jorden. Vi er prisgitt hverandre der oppe, sier Briseid, som viser til at det er forsket på dette.
- Vi danner team veldig fort, men de brytes også like raskt. Er ditt «leg» over, er du ute av teamet.

Ensomt yrke

Selv om du som Cabin Crew kan møte 800 mennesker på en dag, er det ikke mange som ser deg. På det meste kan crewet byttes flere ganger på én dag. Om du er den som fyller opp teamet som ekstra, eller blir en slenger, blir det i hvert fall ensomt. Barbara Andersson di Pace er 29 år, og kommer fra en annen transportsektor. Hun har jobbet sju år i Stena Line, men fikk aldri fast ansettelse.

- Jag blev så trött på det, sier den unge svenske jenta, som nå har hatt fast jobb i SAS i to år.

Hun syns hun har det bedre i SAS enn hos Stena Line. Hun pendler fra Uddevalla til sin base i Oslo. I begynnelsen kjente hun på ensomhetsfølelsen.


På eget ansvar

Å jobbe i en flykabin med SAS betyr en døgnkontinuerlig skiftordning på opptil 47, 5 timer - det vil si om det ikke er forsinkelser. I så fall kan de jobbe opp til 60 timer i strekk. Det er ditt eget ansvar å være frisk og opplagt på jobb. Til tross for at de ikke lenger får transportutgifter dekket om de må sjekke inn midt på natta.

- Om min jobb starter på Gardermoen klokka 03.15, må jeg ta det siste flytoget klokka 01 fra Oslo. Hvilerommet får vi ikke bruke om natta, men det forventes av meg at jeg skal sitte i en stol og sove fram til jeg sjekker inn, være klar og opplagt i 13 timer, selv om jeg har vært mer eller mindre våken hele natta. Dersom jeg velger å ta drosje ut, må jeg betale den selv. For nye ansatte har de nå lagt inn at de må disponere egen bil. Alt legges til individnivå. Ditt ansvar. Jeg har ikke bil. Da jeg begynte, ble vi hentet dersom innsjekktiden var på nattestid, forteller Briseid. 

I tillegg kan kabinpersonalet risikere å jobbe seks helger på rad før de har krav på en frihelg, om turnusen klaffer slik.


Konflikt og løsning i Sverige

Samtidig som vi flakser rundt i Midt-Norge, sitter de svenske kollegene til Briseid og de andre flyvertinnene og forhandler om at de innleide kabinansatte i SAS' fly i Sverige, skal få tariffavtale og like vilkår som de fast ansatte. Nyheten om at streikefaren er over og tariffavtalen undertegnet, er positiv. Men lønna ligger likevel langt under det de fast ansatte tjener. Pilotene gjør det samme. De streiket og trappet opp sympatiaksjoner før de fikk en avtale på plass. At SAS i Sverige i det hele tatt bruker innleide piloter og kabinpersonale fra bemanningsbyråer, bekymrer organisasjonene i Norge. SAS Norge bedyrer at de kun bruker fast ansatte. Men organisasjonene følger med. 

- Vi skal ikke tro at det ikke kan skje her. All erfaring tilsier det, understreker Ann Lisbeth Briseid, som i løpet av disse fem arbeidsdagene har hatt tid til å trekke i sivil, sitte ved et bord og spise middag, én eneste gang - en lørdagsmiddag i Tromsø.

- Vi skal ikke tro at det ikke kan skje her. All erfaring tilsier det, understreker Ann Lisbeth Briseid, om innleide kabinansatte i Sverige. 

Hei og velkommen

Første tur var Oslo – Stavanger, deretter tilbake til Oslo. Der gikk pilotene Wilhelm og Jan Viggo av. Det skulle også flyvertinne Siri Rossebø, til tross for at hun har sin base i Stavanger. Hun jobber 60 prosent. Med tre barn er det umulig å ha full stilling, mener hun. 

Inn kommer flyvertinne og pursher Gunn Stugstad i full fart. Hun er flyets tredje pursher i dag (Lisbeth Glemming er også pursher), men Ann Lisbeth Briseid har lengst ansiennitet. Gunn bor i Steinkjer og har Trondheim som sin base. 

Hun hilser, orienterer seg, og i løpet av et par minutter vet vi at hun jobber i 50 prosent stilling som sykepleier, tok sykepleierutdannning etter fylte 50, og er 60 prosent i flyfart. Frihelg? Nei, det er lenge siden, svarer hun på vei ned midtgangen for å finne sitt ansvarsområde bakerst, sammen med Barbara. Hun protesterer høylytt over beskjeden fra pilotene Asle og Gisle om mulig snø over Værnes. 

- Jeg vil hjem! Hun har bil og skal kjøre til Steinkjer etter endt økt. Vi går av og får bil til trønderhovedstaden. Pilotene Asle og Gisle tar av fra Værnes i mørket. Ann Lisbeth Briseid fant en salat, før hun kunne synke ned i hotellstolen med en avis og la natta komme. 

Endelig i havn for natten. Ann Lisbeth Brrised elsker å lande med  en haug aviser.

Fakta om arbeidstid og lønn:

·  En kabinansatt tjente rundt 33 000 kroner i måneden inkludert uregelmessige tillegg og overtid i 2014, ifølge Statistisk Sentralbyrå. 

· Arbeidstiden utgjør 5 dager i strekk, 3 dager fri (SAS) - fra 47, 5 timer og opptil 60 timer ved forsinkelser.

· De kan jobbe 6 uker på rad uten helgefri, om turnusen tilsier det.