Etter 32 år på «tannkremen» står Terje Kvalsvik, Mr. Solidox, i fare for å miste jobben. Mandag 25. april avgjøres skjebnen til Ello i Kristiansund.

TEKST OG FOTO: LINE SCHEISTRØEN

Terje Kvalsvik har et sterkere forhold til tannkrem enn folk flest. Kallenavnet «Mr. Solidox» sier alt; Kvalsvik har et lidenskapelig forhold til produktet som han har vært med å produsere i 32 år. Kvalsvik sies å være en av få eksperter i Norge på produksjon av tannkrem.

- Jeg drømte om nytt utstyr og satset på å avslutte arbeidslivet på tannkremen, men dessverre ser det ikke ut til at det blir slik, sier Kvalsvik til LO-Aktuelt.

Kvalsvik og kollegaene står i fare for å miste jobben når Orkla nå endrer fabrikkstrukturen i konsernet. Ello i Kristiansund kan bli lagt ned og produksjonen flyttet til Ski og til Falun i Sverige. På Ello produseres kjente norske merkevarer som Lano, Lypsyl, Solidox, Define, Sterilan og Dr Greve

Styret i Lilleborg, et selskap i Orkla-konsernet, er ventet å ta en endelig beslutning mandag 25. april. Velger styret å legge ned i Kristiansund mister 58 personer arbeidsplassen sin.

- Det er forferdelig trist, rett og slett, sier Kvalsvik. De ansatte håper i det lengste at eierne skal ombestemme seg og la Ello bestå.

- At de foreslo å legge ned hele butikken så jeg ikke komme. Selv om det fortsatt er håp, er jeg styggelig redd for at eierne ikke kommer til å gjøre om vedtaket. Jeg er forberedt på at de legger ned, og jeg tror jeg kommer til å ta en slik beslutning med fatning. Men ingen av oss vet hvordan vi kommer til å reagere, så idet en slik beslutning kommer så er det viktig å ta vare på hverandre, sier Kvalsvik og legger til:

- Akkurat nå er det mange av oss som takler situasjonen med galgenhumor.


Møre og Romsdal gikk inn i det nye året med den høyeste arbeidsledigheten på over 10 år. Nordmøre, og særlig Kristiansund, har en markant økning i arbeidsledigheten. Nordmørsbyen gjennomlever en tøff tid, ettersom sykehuset flyttes til Hjelset i Molde kommune og politimesteren og hans stab har havnet i Ålesund. Oljeindustrien har kuttet hundrevis av stillinger i flere omganger bare de to siste årene.

- Framtida ser ikke akkurat lys ut, i hvert fall ikke her på Nordmøre, sånn som det er i dag med oljebaserte jobber som er så godt som bort, og ja alt er egentlig bare negativt. Det er veldig, veldig trist, sier Kvalsvik.

Gjennomsnittsalderen på arbeidstokken er høy. Mange er kvinner i aldersgruppen 55 +. Det er også flere ektepar som jobber på fabrikken.

Han fyller 60 neste år og kan altså bli arbeidssøker for første gang på flere tiår. Han tror sjansen for å få seg ny jobb er liten, og i hvert fall ikke i en bedrift med en AFP-ordning.

- Det er ekstra surt å tenke på at AFP'en min ryker, sier Kvalsvik.

Han er ikke flyttbar.

- Jeg har bodd her på berget i hele mitt liv og her skal jeg bli om jeg så må sulte i hjel.

Gunn Liabø forsvant ut døra på Ello for to år siden, men det var frivillig. I disse dager er hun imidlertid stadig innom. Liabø jobbet på fabrikken i 29 år. Hun var tillitsvalgt i nesten like mange år. Under forrige nedbemanningsrunde, en av flere runder fabrikken har vært igjennom, tok Liabø imot tilbudet. Hun var 66 år da hun gikk av.

-Dette er bare forferdelig trist. Bedriften har vært i Kristiansund i 116 år. Vi har omstilt oss fra smør og til det vi er i dag. Det har aldri manglet på forandringsvilje, sier Liabø.

Ello er en overskuddsbedrift, noe som får ansatte og tillitsvalgte til å ha null forståelse for eierens forslag om å legge ned fabrikken. Eierne på sin side argumenterer for at forslaget om nedleggelse er et ledd i å sikre produksjon som er konkurransedyktig på sikt.

- Det vil være en samfunnsmessig katastrofe å legge ned bedriften, mener Liabø som peker på at hele regionen er preget av nedgangstider.

Ello er en av de største private arbeidsplassene som fortsatt er i kommunen.

- Det er litt rart, men samtidig litt godt og kunne stå utenfor når dette skjer, sier Liabø. Hun har mye kontakt med Unni Garberg, dagens tillitsvalgte på fabrikken.

I ukene før Ellos skjebne avgjøres har Garberg sammen med gode kollegaer og tillitsvalgte jobbet iherdig for å få eieren til å ombestemme seg. Til styrets møte mandag legges det ved et dokument der tillitsmannsapparatet argumenterer sterkt for at Ello består. De mener at argumentene, blant annet på økonomi, er gode, men frykter likevel at eieren har bestemt seg.

- Men det er fortsatt et lite håp, så vi gir oss ikke uten kamp, sier Unni Garberg, tillitsvalgt i Industri Energi. Flesteparten av de ansatte er organisert i IE.