–Landslaget i tattoo

– Det er dere som er landslaget. Og det er ikke tull, sier generalmajor Odin Johannessen. 

I Edinburgh, Skottland: ERLING EIKLI og Olav Melan

– Når det handler om musikk og drill er dere i verdenstoppen, sier generalinspektøren for Hæren.

3. gardekompani spiller og opptrer ikke med flagget på brystet, men på skulderen. Årets kontingent har turnert både på den sydlige og nordlige delen av jordkloden. Da generalinspektøren skulle inspisere kompaniet, måtte han til Edinburgh for finne dem hvor de er en del av Edinburgh Royal Military Tattoo. I tre uker har kompaniet vært innkvartert på universitetet i den skotske hovedstaden. Til helgen avsluttes oppholdet i Skottland før gardeball og dimmisjon venter hjemme i Norge.

– Jeg har faktisk fulgt med dere hele tiden. Helt siden jeg for første gang møtte dere i oktober. Vi har all grunn til å være stolte av det dere gjør, fortsatte generalinspektøren da han møtte musikkorpsets dixieland-gruppe.

– Dere gjør en fantastisk jobb og representerer Norge på en meget god måte. Vi er stolte av det dere presterer!

Som takk for rosende ord fikk generalen et ekstranummer.

– Her i Edinburgh har vi fått trene sammen med dixiebandet til The United States Army Europe band and Chorus. Utrolig spennende og lærerikt, sier Anders Rønningen.

I naborommet pusser noen gardister stortrommer da generalinspektøren med følge gjør entre. Her får de en innføring i hvordan en tromme skal behandles og brukes.

– Jeg skal gi dere et godt råd, sier generalinspektøren.

– Ikke legg bort instrumentet! Er det noe jeg angrer på, så er det at jeg gjorde det. Musikk gir så mye, og jeg gleder meg virkelig til å se dere i kveld!

Han bruker god tid på å snakke med gardistene, og superlativene sitter løst når F ber om en kommentar senere samme kveld.

– Jeg visste at de var gode, men dette er bare helt fantastisk. Det er en flott forestilling som virkelig gjør inntrykk.

Den påfølgende dag er det norsk aften, og ett av universitetets store møtesaler er pyntet i rødt, hvitt og blått. Et langbord bugner med norske spesialiteter. På invitasjonslisten står utenlandske kolleger og nærmere 100 gardeveteraner, foreldre og pårørende som har tatt turen til Edinburgh for å se sine håpefulle. Det er duket for fest.

Gardesjefen, oberstløytnant Geir Pettersen og generalinspektøren retter i sine taler en stor takk til foreldrene for at Forsvaret får låne barna i et år. Foreldre og søsken har all grunn til å være stolte over det som 3. gardekompani presterer. Generalinspektøren rettet også en takk til Edinburgh Royal Military Tattoos for at garden får delta i verdens største event i sitt slag og sa at han håpet at det ville komme nye invitasjoner i fremtiden.

Sjef for Edinburgh tattoo David Allfrey var ikke sen om å garantere at ny invitasjon kommer.

Til F sier han at Garden en unik. 

– Til tross for at de er vernepliktige som avtjener 12 måneders militærtjeneste, så når de en standard for militær profesjonalitet og utførelse som er uvanlig selv i regulære styrker. De er kompetente, de er sosiale og meget godt skikket. De er en modell for hvordan vil at unge kvinner og menn skal være. Dette opplever jeg hver eneste kveld. Det er bare et ord som beskriver det de står for: fantastisk, fastslår David Allfrey, som vet hva han snakker om.

Brigader Nils Olav

Etter 40 års lojal tjeneste ble pingvinen Nils Olav både brigader og baron. 

Det er lett regn og en forventningsfull stemning i Edinburgh zoologiske hage. Drilltroppen har tatt oppstilling ved inngjerdingen til den lille pingvinkollonien. Gardemusikken har lagt igjen instrumentene. Lydnivået må holdes på et minimum, pandaen Tian Tian skal kanskje bli mor. I stedet bidrar gardistene med sang. 


Etter mer enn 40 års lojal tjeneste i Hans Majestet Kongens garde skal oberst Nils Olav forfremmes til brigader. Og ikke nok med det. Etter at han i 2008 ble adlet og fikk tittelen sir, blir han nå også baron til Bouvetøya i Antarktis. Den store pingvinkolonien som lever på den norske øya i det sørlige Atlanterhavet skal lenge ha hatt et desperat behov for ett nytt overhode. I utnevnelsesbrevet til baron blir det spesielt påpekt: I utøvelse av sine plikter er han som den eneste norske Baron forpliktet til å bære haler ved alle offentlige anledninger. De to dokumentene som bekrefter forfremmelse og utnevnelse er signert av generalinspektøren for Hæren, generalmajor Odin Johannessen. På programmet står hilsningstaler fra Norges generalkonsul David Windmill og David Allfrey, direktør og produsent i Royal Edinburgh Military Tattoo.

– Kongens Garde innehar en ekstraordinær rekord i tattoens lange historie med sine ti deltakelser, sa Allfrey i sin tale. 

Han roste de norske soldatene for måten de utfører sitt arbeid på. Norske soldater kan være et forbilde for alle lands forsvar. 

– Som offiser har jeg har hatt det privilegium å få tjenestegjøre sammen med norske soldater i Kosovo. Store utfordringer ble alltid løst lett og forsiktig, sa Allfrey.

Den norske pingvinkolonien i Edinburgh zoo var en gave fra nordmannen Edward Theodore Salvesen i 1913. Han donerte også penger slik at det kunne etableres en pingvinkoloni i Edinburgh. I dag er dette blitt en av parkens hovedattraksjoner. I 1972 adopterte garden en kongepingvin og ga ham navnet Nils Olav. Siden den gang har den zoologiske hagen vært et fast innslag på programmet når Garden besøker den skotske hovedstaden. 

NB! Barontittelen ble innført i Norge av kong Magnus Lagabøte i 1277. Frem til i dag er det bare knyttet en barontittel til et len og det er Rosendal. Som leder for den første Norvegiaekspedisjonen gjorde kaptein Harald Horntvedt landgang på Bouvetøya i 1927. Ved kongelig resolusjon av 23. januar 1928 ble Bouvetøya trukket inn under norsk statshøyhet, og i 1930 ble øya gitt status som biland.

Pingvinen Nils Olav

1978: Nils Olav adopteres av Hans Majestet Kongens garde og får graden visekorporal

1982: Utnevnt til korporal

1987: Forfremmet til sersjant, Nils Olav dør kort tid etter utnevnelsen

1993: Hans etterfølger får graden stabssersjant

2001: Forfremmet til hederlig sersjantmajor, som er den høyeste underoffisersgraden i Skottland

2005: Utnevnt til oberst

2008: Slått til ridder av generalmajor Euan Loudon og skal tituleres som sir

2016: Utnevnes til brigader og baron til Bouvetøya