Kronprinsen

Anders Baasmo Christiansen stilte mange «dumme» spørsmål for å forstå militæret.

– Jeg følte meg som en toppidrettsutøver og tidvis var det et hardkjør. De kiloene jeg gikk ned for å bli kronprins Olav, kom dessverre kjapt tilbake.

Hamarsingen Anders Baasmo Christiansen forteller om innspillingen av «Kongens nei» og ukene det medførte i en sunnere livsstil uten en dråpe alkohol og mer trening enn normalt.

Storfilmen er ventet å bli en publikumssuksess når den vises i høst. Gjennom måneder med filming og forberedelser til innspillingen har Christiansen blitt bedre kjent med den daværende kronprinsen som vokste til å bli den folkekjære kongen.

– Olav var på dette tidspunktet ikke «folkekongen» vi kjenner ham som. Jeg har vært nødt til å finne fram til personen Olav var under krigen, som kronprins, general og dyktig yrkesmilitær, forteller Christiansen.

– Han var veldig opptatt av detaljer, og han hadde også et kraftig temperament.

For å gå inn i rollen som kongelig ble skuespilleren foret med anekdoter fra kronprins Haakon, og han rådførte seg med tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

– Han svarte villig vekk selv om jeg stilte dumme spørsmål om hva det innebærer å være militær. Det var en god støtte, forteller Christiansen

Flere mener at kong Haakon er den største «politikeren» vi har hatt. Det er ikke sikkert kongehuset hadde stått like sterkt i Norge uten ham.
Anders Baasmo Christiansen spiller kronprins Olav i «Kongens nei». Foto: Agnete Brun

Heltehistorie. «Kongens nei», som er regissert av Erik Poppe, tar blant annet for seg angrepet på Oscarsborg 9. april, flukten til kongefamilien og kong Haakons nei da han nektet å godta utnevnelsen av Vidkun Quisling som statsminister 10. april 1940. Anders Baasmo Christiansen tror at kongehusets sterke oppslutning i Norge er en følge av hvordan kong Haakon opptrådte under 2. verdenskrig.

– Det er jo en heltehistorie.

– Flere mener at kong Haakon er den største «politikeren» vi har hatt. Det er ikke sikkert kongehuset hadde stått like sterkt i Norge uten ham, sier Christiansen.

Er du for kongehuset?

– Jeg er i hvert fall for kongehuset vårt.

– Av prinsipp er det problematisk å bli født inn
i en rolle uten selv å ha mulighet til å ta et valg. Jesper Christiansen (spiller kong Haakon) der har du en som er mot monarkiet. Han har jo til og med fått utmerkelse som årets republikaner av Ekstrabladet i Danmark.

– Jeg synes det er vanskelig å ta stilling fullt og helt for en side i saken. Kanskje er vi ennå ikke helt modne for en annen styreform, sier Christiansen.


Quisling. Anders Baasmo Christiansen er spent på hvordan «Kongens nei» blir mottatt og hvordan hans rolle blir tolket.

– Det er jo forbundet med en viss grad av ærefrykt å spille kronprins Olav. Likevel er jeg trygg på at vi ikke kommer til å bli «tatt» på noen historiske feil, sier Christiansen som mener det er viktig at vi har fått fram flere sider ved den norske krigshistorien de senere årene. Skuespilleren føler ikke at krigen har utspilt sin rolle, det er flere historier å ta fatt på.

– Å spille Vidkun Quisling, det hadde vært drømmerollen.

PS! «Kongens nei» har premiere 23. september.

ØYVIND FØRLAND OLSEN ofo@fofo.no 

FOTO: ARNE FLAATEN