På tokt med F-16

«Borat» øver på å angripe en fregatt. 
Vi satt på. 

(Artikkelen ble første gang publisert i juni 2015)

– Der brøt vi lydmuren, sier «Borat» rolig fra forsetet.
I baksetet merket jeg fint lite til det, fortsatt fortumlet etter en heftig takeoff og noen krappe svinger. Ingen smell, tunnelsyn eller nye dimensjoner.
– Smellet er det de på bakken som får høre, fortsetter han, før han slår om til engelsk for å kommunisere med de andre flyene.
Vi befinner oss i 12 800 meters høyde, nordvest for Bodø og har en fart på omtrent 1200 kilometer i timen.

– Her oppe er det vanskeligere for fienden å rekke oss med missilene sine. Samtidig har vi lengre rekkevidde på våre, sier «Borat».

I dagens øvelse deltar ti norske F-16 jagerfly. Fem på hvert lag. Vi er på rødt lag og skal angripe. Det blå laget har i oppgave å beskytte en fregatt plassert i havet utenfor Andøya. «Defensive Counter Air», kaller de scenarioet.

(artikkelen fortsetter under bildene) 

MAKKERPAR: «Borat» linker opp med en lagkamerat.
LUFTKAMP: Det går heftig for seg når luftkampen er i gang. Liksommissiler avfyres fra begge lag, lenge før man kan se hverandre.


Game on. Plutselig er vi opp ned. Så drar piloten spaken bakover, til nesa på flyet peker nesten rett ned. G-buksene klemmer rundt legger og lår. Kameraet på fanget er brått fire ganger tyngre. Flyet jager nedover. Igjen raskere enn lyden, selv med motoren på tomgang. Vi flater ut 300 meter over havet. Det føles mer som 30.– Alle fem på rødt lag angriper samtidig, for å gjøre det komplisert for de blå å forsvare seg. Vi er to fly som angriper fra lav høyde. Resten kommer inn høyt. De skal først bekjempe missilene fra det blå laget, før de fortsetter angrepet, sier «Borat».

Liksom-missiler blir avfyrt lenge før man ser både fiender og fregatt. Passasjerens mage er for så vidt glad for at det ikke blir noen «dog fight».


Skutt ned. Kaptein «Borat» vet hva han driver med. Han har over 800 timer bak spakene i F-16. Mens resten av deltakerne i Artic Challenge Exercise er opptatt med å pakke sammen, tar nordmennene en ekstra runde med luftkrig før noen av flyene returnerer direkte til Ørland. Målet for øvelsen er å gi det blå laget trening. Det røde laget, som vi er på, har jobben som markører.

– Hvordan gikk det?
– For oss gikk det ganske så dårlig. Vi ble skutt ned alle sammen. Så det blå laget gjorde en god jobb i dag, sier «Borat».
– Vil du prøve å fly litt selv?Laget av: Christian Nørstebø @chritsian