Eventyreren

I dag spenner han på seg sekken og legger ut på turen som skal vare i ett år.

Sekken veier 20 kilo. Han nærmer seg toppen av Ulriken i Bergen. Det er en torsdag og en ren rutinetur for Andreas Orset (23). Hver dag, etter at timene i lesesalen på Norges handelshøyskole er fullført, spenner han på seg sekk og støvler. Han er rimelig sikker på at han har fått drømmejobben. I ett år skal han traske i skog, mark og fjell og teste turstøvler. For det får han en årslønn.

Skal du gå Nimegen-marsjen i år? Se tips lenger nede i saken!

Bachelorstudenten er en ivrig hobbyfotograf. Det kommer godt med når han skal skrive, fotografere og blogge om opplevelsene sine underveis. Andreas håper at det blir et sosialt år, selv om han også skal gå mye alene.

Du kan følge turen på bloggen hans, på Facebook alfaeventyreren, Instagram @alfaeventyreren  og Snapchat @alfaeventyreren. 

– Programmet er lagt opp slik at jeg skal møte folk i fjellet og på ulike friluftsliv-arrangementer. Det blir mange kilometer i beina, men også klatring, kajakkpadling og jakting.

Andreas skal blant annet innom fjellfestivalen Vinjerock. Ruta er lagt opp slik at han skal gå både i nord, sør, øst og vest. 

Førstegangstjenesten hadde han i fjernoppklaringseskadronen i Hæren. Det er en tid han har gode minner fra.

– Naturopplevelsene jeg fikk der ga mersmak. I tillegg til det militærfaglige fikk jeg med meg mange gode tips til tur.

Tjenesten besto blant annet av å trene på å ligge bak fiendens linjer. Andreas mener tiden i Forsvaret har gitt ham selvtillit til turer alene i skog og fjell.

– Jeg vet at jeg klarer å ta vare på meg selv dersom været slår om. 

– Det er kjekt å ha erfart hvordan kroppen reagerer på storm, kulde og regnvær. Nå vet jeg at kroppen tåler det, hvis jeg gjør de rette tingene.

–Hvilke tips har du til andre som skal ut på tur?

– Begynn med lett sekk. Men pakk de riktige tingene slik at du får en fin tur. Det er bedre å pakke riktig enn å pakke lett. Jeg vil heller ha med en ullgenser og ha det komfortabelt på tur, enn å ha litt lettere sekk. 


Lars Monsen er et forbilde når det kommer til å bruke naturen. Selv drømmer Andreas om å krysse Grønland og Nordpolen. 

Han håper å lære mye i løpet av året på tur. 

– Litt av konseptet er at jeg skal gjøre ting jeg ikke kan og prøve noe nytt. 

Andreas har tatt jegerprøven, men har ikke hatt tid til å teste ferdighetene som jeger. Det ser han fram til i året som kommer. Dessuten regner han med det både blir klatring, skigåing, kajakkpadling og mange netter i telt. 

– Det er kanskje en litt uvanlig ting å gjøre for en student på Handelshøyskolen. Men jeg har lyst til å bryte opp. Jeg tror det er sunt å gjøre litt ulike ting. 

Andreas tror det vil bli et annerledes år. 

– Dette blir helt klart noe annet enn å lese til eksamen. Jeg gleder meg til å utfordre seg selv psykisk og fysisk i naturen. 

Noe av det jeg savner fra tiden i Forsvaret er å være ute over lenger tid.




Den Norske Turistforeningen har mange tips til deg som skal ut på tur i sommer.  Skal du gå i fjellet er det greit å huske på at det kan komme sludd og snø også om sommeren. Varme skift er viktig, men ta bare med det du trenger til turen, slik at sekken ikke blir for tung. I skogen kan du klare deg med mindre utstyr, det samme gjelder i skjermete områder langs kysten. 

– I Forsvaret lærte jeg blant annet å tørke klær på kropp, forteller Andreas. 

– For eksempel kan man legge våte hansker på lårene når man går, eller tørke ting i soveposen om natten. Ellers lærte jeg også hvordan man kan tenne bål uten å ha så mange hjelpemidler.

Er du usikker på hvordan du bør tape føttene før en langtur? Prøv tipsene til tidligere grensejeger og deltaker i tv-serien «Norges tøffeste», Caroline Willemine Hagelien. Hun har laget en bruksanvisning på bloggen sin.

Jeg håper jeg kan inspirere nordmenn til å bruke naturen

Andreas anbefaler å øve på å gå med sekk, før du legger ut på langtur. Selv har han brukt sekk med alt fra 10-35 kilo under opptreningen til året i naturen. Nå som han nærmer seg turstart, holder han seg til 20 kilo for å unngå belastningsskader.Skal du på tur i fjellet i sommer? Her er pakkelistene for det viktigste. En slik utrustning veier totalt 7-12 kilo. 

Nederlansk marsj.

19-22. juli reiser totalt 425 forsvarsansatte og reservister til Nederland, for å gå Nijmegen-marsjen. Det er en fire dager lang marsj som arrangeres hvert år. Mellom 40 og 50.000 personer fra hele verden går marsjen hvert år, noe som gjør den til en av verdens største marsjer. Dagsetappene varierer fra 30 til 50 kilometer, med og uten ti kilo pakning, avhengig av alder, kjønn, og om en går som sivil eller militær. 


I år skal 325 personer med tilknytning til Forsvaret gå i avdeling- det vil si at de går sammen som tropp. Det blir ti kilo på ryggen, uniform og 40 kilometer hver dag. Hver avdeling har en marsjerende leder som sørger for å få alle gjennom Nijmegen-løypa. 

I år er det  Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF) som har ansvaret for den norske deltagelsen i Nijmegen.

– Plassene ble revet bort. I løpet av 15 minutter var alle avdelingsplassene borte, sier Camilla Gamborg Briså, som er informasjonsansvarlig i NROF. 

– Plassene for de som vil gå individuelt ble fullbooket i løpet av fire minutter og det er mange på venteliste. 

Norge har lang tradisjon for å delta i Nijmegen-marsjen. I år feirer marsjen 100 års jubileum og arrangørene vil gjerne at så mange som mulig marsjerer sammen i avdeling. De består av grupper på alt fra elleve til noen og trevde stykker. Innsatsstyrke Derby, innsatsstyrke Grebe, Luftkrigsskolen, Krigsskolen, Bodø Garnison og Telemark bataljon er blant noen av de 18 avdelingene som er påmeldt. 

Hovne og verkende føtter er ikke uvanlig under Nijmegen. Mange undervurderer hvor hardt det er å gå med oppakning på asfalt- i høy sommertemperatur. 

– Alle har sin måte å legge opp treningen i forkant. Noen trener mye, andre trener ikke i det hele tatt. Noen teiper beina, andre gjør det ikke, noen sverger til sportssokker, andre vil helst bruke ullsokker, forteller Briså, som selv har gått marsjen flere ganger. 

Men ett stalltips mener hun alle som skal gå bør følge:

– Sørg for at du har stelt beina skikkelig før du drar. Det vil si at du har klippet neglene, filt bort hard hud og smurt dem slik at de er myke. 


Her er noen råd til deg som skal gå Nijmegen-marsjen:

Uniform: bruk uniform og utstyret på trening slik at det har fått noen omganger i vaskemaskinen og har fått et mykere preg. Da oppleves uniformen og utstyret som mer behagelig. Ta med minimum to uniformer. Man svetter mye og noen bruker sinksalve som etter hvert trekker ut i uniformen. 

Støvler: Må være minst to nummer større enn hva du vanligvis bruker. Legg inn en god, støtdempende såle. Bruk støvlene under trening slik at de er inngått til marsjen starter.

Sokker: Kjøp dobbelt lag eller anbefalte idrettssokker i en sportsbutikk. Vreng dobbelt-lag sokken slik at sømmer kommer på utsiden. Klipp bort løse tråder, slik at du unngår gnaging fra sømmene. 

Under selve marsjen: Marsjen går på asfalt og brostein som er varmet opp av godvær over lang tid. Det gjør at varmeeffekten inn i støvlene skjer mye raskere enn hva du er vant med i Norge. Tren på asfalt, og tren på gå-teknikk som gjør at du ikke løfter bena mer enn du må. Rull på foten, og unngå å "smelle” støvelen i bakken. Alle har forskjellige lengder på bena, så det er viktig å bytte plasser når man går, slik at de med de lengste bena får skrittet ordentlig ut innimellom.

Ta en pause etter ca. en times gange. Sjekk føttene, spis og drikk litt og gå videre etter ca. 15 – 20 minutter. Ta gjerne med deg noen bananer, rosinboller, sjokolade og ikke minst husk vannflaske. Epler er ikke noe sjakktrekk, det er for mye syrer.