Tilbake etter 72 år 

Erling Lorentzen (93) gjorde ære på Kompani Linge.

I Skottland: Paal Ravnaas og Erling Eikli

Midt i «ingenting» på det skotske høylandet kikker Erling Lorentzen ut gjennom vinduet på bussen som tar ham tilbake på kjente trakter. Det er mange minner som sitter i, men først når 93-åringen ankommer Glenmore, gnistrer det til. Han nærmest småløper opp til det stedet hvor han tilbragte 13 måneder under krigen.

– Ja, dette bringer frem mange minner. Her sov vi, sier han og fortsetter:

– Og så trente vi hardt. På alt fra å plassere sprengladninger til «cold killings».

Erling Sven Lorentzen: (28.1 1923), norsk industrigründer og skipsreder. Lorentzen var offiser i Kompani Linge under 2. verdenskrig. Lorentzen er enkemann etter prinsesse Ragnhild av Norge, datter av kong Olav V.

Veterantur. Det er Forsvarets forum som bringer krigsveteranen tilbake der han fikk sin spesialtrening 72 år tidligere. Lorentzen var i begynnelsen av 20-årene da han ankom Norge som flyktning, med fly fra Bromma i Sverige til London.

Han meldte seg umiddelbart til tjeneste, og ble sendt til Skottland.

– Jeg ville kjempe, forklarer han. Fredag la han ned blomster på minnesmerket over Kompani Linge i Glenmore.

Spesialtrening. Lorentzen ble sendt til det norske treningssenteret i det skotske høylandet. Langt fra Norge fikk han og flere andre nordmenn sin spesialtrening i det som het Norwegian Independent Company No.1, senere berømt som Lingekompaniet. Treningen og historikken fra kompaniet brukes den dag i dag av norske spesialsoldater.

– Historikken er viktig for oss, sier rittmester Tomas Adam i Forsvarets spesialkommando.

Vervet motstandsfolk. Etter endt trening i april 1944 ble Lorentzen sendt til Bergen med Shetlandsbussen over Nordsjøen. Oppdraget var å verve motstandsfolk i Hallingdal.

– Jeg måtte starte fra null. Det gjaldt å bli kjent med folk ... og det klarte jeg jo. På det meste hadde jeg ansvaret for 800 mann i Milorg, forteller Lorentzen.

Da krigen var over, bosatte Lorentzen seg i Brasil der han ennå bor. Han hadde aldri før vært tilbake i Skottland og Glenmore før Forsvarets forum tok ham med tilbake.

– Det er så mange minner som kommer tilbake når jeg er her, forteller han.

Under Skottland-turen skal Lorentzen videre til Edinburgh og London.