Komisk sisteplass

Ørjan Burøe er mer treffsikker som komiker enn som skytter.

Av: Svein Arstad og Arne Flaaten (foto)


– Huffameg, dette var ikke bra altså!

Ørjan Burøe ser oppgitt på blinken som er gjennomhullet av ti skudd. Samlingen er såpass spredt at det nesten ser ut som han har brukt hagle.

– Jeg er nok ikke noe skarpskytter-materiale. Men jeg hadde vært veldig god på skadeskyting. Det har vel kanskje en funksjon det også, undrer han.

En rask opptelling gir en poengsum på 76 poeng. Det er en foreløpig sisteplass i skytekonkurransen. Forrige deltager var Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen. En tidligere pasifist som aldri har tatt i et våpen før.

– Han slo deg med over 20 poeng. Hva tenker du om det?

– Det er ikke bra i det hele tatt. Jeg får bare håpe at han har løyet og egentlig skutt masse tidligere.

– Når skjøt du selv sist?

– Det er over ti år siden. Etter det har det bare vært til tivoli-skyting på Dyreparken i Kristiansand og Tusenfryd.


Hjertefeil. Burøe er mest kjent som stand-up komiker. Gjennom en lang karriere har Forsvaret vært en av hans viktigste inntektskilder.

– Jeg har gjort over 800 show på militærleirer over hele landet. På alle disse årene har jeg aldri møtt en vernepliktig som sier de hater tjenesten. Det virker som de fleste opplever et godt miljø og en spennende tjeneste. Og så er det flott at man har åpnet opp for jentene, sier Burøe.

Selv gledet han seg til førstegangstjenesten. Men en medfødt hjertefeil satte en stopper for planene.

– Jeg kunne fått tjeneste i en vaktbu. Men det var ikke akkurat det jeg hadde sett for meg. Jeg ville krabbe i søla og være med på noe fartsfylt. Likevel føler jeg at jeg har gjort min verneplikt med tanke på hvor mange oppdrag jeg har hatt for Forsvaret.

– Noen opplevelser du husker spesielt godt?

– Det er alltid stas å reise til Kirkenes. Jeg har fått besøke grense- stasjonene og spise vafler med soldat- ene. I tillegg var det utrolig gøy å spille paintball med soldatene fra Telemark bataljon. Det er gjengen du helst vil være på lag med, konstaterer han.

Garden. Det er tydelig at Burøe ikke er vant med en rifle mellom hendene. Pipa på våpenet havner nede i grusen et par ganger under tørrtreningen. Og grepet må justeres før treffene nærmer seg midten på blinken.

– Å håndtere et våpen er definitivt ikke en del av min hverdag. Men jeg forventet jeg det skulle gi en mye kraftigere trøkk i skuldra. Heldigvis var HK416 et mye «snillere» våpen enn AG3, sier han.

Skytingen foregår på Løvenskiold-banen som også brukes hyppig av Garden. Og det er for gardistene på Huseby at Burøe skal ha sitt neste standup-show.

– Hva slags humor slår an i Forsvaret?

– De fleste soldatene er tidlig i 20-årene så da funker det ofte med litt underbuksehumor.

Jeg har både innrykk- og dimmeshow. Det er ganske stor forskjell på hvordan publikum responderer. Ved innrykk sitter alle andektig og har sikkert mest lyst til å ringe hjem til mamma. Når de dimmer er de en veldig sammensveiset gjeng med lave skuldre, forteller han.

– Kommer du til å bruke dine egne skyteferdigheter som et poeng på neste opptreden?

– Helt sikkert. Men det er viktig å pynte litt på sannheten. Så da forteller jeg at selvsagt at det ble toppscore.

Ørjan Burøe

- Komiker og tidligere blogger

- Bor på Majorstua

- Militær bakgrunn: Gjort over 800 stand-up show for Forsvaret.


Resultatliste «Blinkskudd»:

- Lars Mytting: 96 poeng

- Espen Egil Hansen: 95 poeng

- Ørjan Burøe: 76 poeng