En pjolter til jul

Les dagbok fra
førstegangstjeneste i 1965.
Slik var julefeiringa. 

JUL i 1965: Slik var jula som menig i Indre Troms i 1965. 

– Jeg lurer litt på hvordan vi fikk tak i sprit? Jeg ser at jeg skriver at jeg ligger og tar en pjolter på juledagen, sier Alf Fagersand. 

– Kanskje det var på postordre eller gjennom noen som var på perm til Tromsø eller Narvik?  


– Juleaften var den første borte fra hjemmet. Det var sikkert litt rart. Sånn var det, og det var slik det skulle være. Men det var nok mange som hadde noen stille stunder på køya. Og rikstelefonen stengte klokka 16. Men dagen starta med marsj til Bardu kirke, som er en kopi av Tynset kirke, i 30 minus. Det var middag og dessert i messa, og på kvelden kaffe og kaker på kaserna. Jeg tror jammen vi fikk pakker av velferden eller av de nord-norske lottene, Kroppen var ikke trent til brakkeliv, så det var nok kjedelig ikke å ha noen harde økter, forteller han. 

I 1965 skrev Alf Fagersand dagbok fra året han var inne til førstegangstjeneste.

– Det var litt tilfeldig at jeg skrev dagbok akkurat da, sier Fagersand fra Mjerven i Søndre Høland helt øst i Akershus, rett før grensa mot Sverige.

– Det er det eneste året jeg har skrevet regelmessig.

Han blar i den syvende sansen fra 1965. Sidene er tettskrevne. Der står
det om kamerater og befal. Om våpentyper og uniformer. Og maten de fikk servert. Fisken var verst, ifølge Fagersand. Først var han på rekruttskole på Evje. Så dro han til Trandum før han endte opp på Setermoen. Fagersand var i støttetroppen til jegerkompaniet.

– Vi hadde det tøffest i Sør-Norge. Jeg husker befalet som strikse – men det er de kanskje fortsatt? Vi ble ofte straffet
– og måtte ta armhevinger. Da var det bedre på Setermoen. Det jeg husker best er noen av de skiturene vi var på. Men at det var kald krig, var det ikke så mange som tenkte på. Jeg gjorde i alle fall ikke det.

Etter førstegangstjenesten dro Fagersand hjem til Søndre Høland og ble landbruksmekaniker. I 1987 ble han lærer. 

Under kan du se alle sidene fra dagboka hans. Les flere av Fagersands egne kommentarer på fofo.no.