Finansbom

Det ble mye bom for Siv Jensen på skytebanen. Traff hun bedre med statsbudsjettet?

Av Svein Arstad og Olav Standal Tangen

Det knaser i grusen idet tre sorte BMWer svinger inn på skytebanen. Ut stiger finansminis- ter Siv Jensen sammen med to livvakter i mørk dress. Hun kommer rett fra statsråd på slottet til den regnvåte skytebanen på Løvenskiold. Heldigvis er finstasen byttet ut med turbukse og allværsjakke.

– For litt siden satt du ved kongens bord. Det er store kontraster?

– Helt klart. Og jeg var nok mer komfortabel i den situasjonen. Jeg har ingen erfaring med våpen i det hele tatt. Dette blir nok et tilfelle av at «Siv gjør ting hun ikke kan».

Skyteerfaringen begrenser seg til noen få skudd med luftgevær. Sånn sett gjør hun kanskje rett i å skru ned forventingene.

– Har du et velutviklet konkurranseinstinkt?

– Jeg liker ikke å tape, men det hjelper lite når man føler seg som Bambi på isen.

Jegerdrømmen. – Du går faktisk ned i en perfekt skytestilling. Det er en god start, kommenterer skytebaneleder og lader et magasin med ti patroner.

Siv Jensen får en HK416 mellom hendene og håndterer det noe skeptisk.

– Dunker den veldig mot skulderen når jeg skyter, lurer hun?

– Ikke tenk på det. Det er egentlig lite rekyl, men har du ansiktet helt inntil siktet så kan du ende opp med et blått øye.

– Det skal jeg i hvert fall ikke ha! Men det er alltid gøy å lære seg noe nytt. Jeg har lyst til å ta jegerprøven, men har aldri hatt tid til det. Kanskje dette blir første steget i den retningen, sier Jensen.

Forbedring. Livvaktene står på avstand og betrakter skytingen med interesse. Ti prøveskudd senere er det fram til skivene.

– Jeg synes det er litt skummelt. Men når jeg skyter er jeg så konsentrert at det går fint. Jeg ble nok litt utålmodig og dro av noen skudd litt for fort.

Treffene på skiven viser at det er et forbedringspotensiale. Heldigvis er det slik at en dårlig generalprøve ofte gir et godt resultat til slutt.

Har du selv vurdert Forsvaret, spør vi på vei tilbake til standplass;

– Det har aldri vært aktuelt, men jeg kunne faktisk tenkt meg det. Jeg tror man får testet ut verdiene sine. Også lærer man å gjøre ting under krevende forhold, svarer hun.

Sisteplass. Krevende er det i hvert fall på skytebanen. Men det våte høstværet stopper ikke finans- ministeren. Hun tar plass på liggeunderlaget og skyter finaleomgangen. Fasiten blir 71 poeng. Det er en foreløpig sisteplass i F-serien Blinkskudd.

– Jeg er faktisk godt fornøyd med resultatet. Det er tross alt første gangen jeg skyter. Med dette kan jeg klare å treffe en hjort. Hvis den står stille, legger hun til.

– Treffer du blink også med statsbudsjett?

– Jeg mener det. Vi er en veldig forsvarsvennlig regjering som mener alvor med langtidsplanen. Den må finansieres.

– Hadde du egnet deg som soldat basert på skyteresultatene?

– Nå gjør dagens soldater veldig mye mer enn å skyte på blink. Det er mye disiplin, harde øvelser og trening. Jeg er ikke den som gir meg så lett, sier Jensen.

Siv Jensen (47)

- Finansminister og leder for Fremskrittspartiet 

- La fram statsbudsjettet 6. oktober

Resultatliste «Blinkskudd»:

- Lars Mytting: 96 poeng

- Espen Egil Hansen: 95 poeng

- Ørjan Burøe: 76 poeng

- Siv Jensen 71 poeng