Treffsikker toppsjef

Espen Egil Hansen beviste at entusiasme trumfer manglende skytetrening.

Av Gro Anita Furrevik og Arne Flaaten (foto)


– Jeg har gruet og gledet meg til dette, sier sjefredaktøren i Aftenposten.

– Trine Eilertsen, politisk redaktør hos oss, var skikkelig misunnelig da jeg dro avgårde i dag.

Espen Egil Hansen strutter av energi. Det han mangler av erfaring med våpen, kompenseres med guttaktig iver og konkurranseinstinkt.
– Og så har jeg sikkert et fortrinn fra årene som pressefotograf, da handlet det jo også om å sikte og å være stø på hånden.


Vil slå Mytting. Hansen følger godt med når Peter Meyer fra Garden instruerer under den innledende testrunden på Løvenskioldbanen.

– Jeg har veldig lyst til å slå Lars Myttings poengsum, sier Hansen.
– Ti rolige skudd, ha fokus på hvert enkelt, og nullstill deg for hver gang, sier Meyer.


Nullstilling måtte kanskje også til for å endre oppfatning om et væpnet forsvar for en overbevist pasifist og militærnekter som Hansen.
– Jeg mente at det rett og slett var bedre måter å løse konflikter på enn å ta til våpen.
– Dette var midt i atomvåpentiden, med voldsomme spenninger i verden. Så å gå inn i Forsvaret var helt uaktuelt for meg.Ikke lenger pasifist. Førstegangstjeneste ble det aldri noe av, men likevel har han personlig opplevd mer krig enn de aller fleste nordmenn noen gang vil.

Vendepunktet kom nok da jeg som ung fotograf i VG var med å dekke konflikten i Bosnia. 

– Jeg opplevde å bli beskutt, å ligge i en bygning mens den ble bombet en hel natt. Neste dag var bygningene i brann rundt oss, og likene til sivile mennesker lå i gatene.

– Situasjonen satte i gang tankeprosesser i meg: Om at vi må ha et forsvar, vi må kunne forsvare sivile og de verdiene vi står for. Samtidig hadde jeg fått en dyp erkjennelse av at vi må unngå krig, nesten for en hver pris.

Han dro tilbake til Bosnia flere ganger som fotograf.
– Disse reisene lærte meg at krig ødelegger alt. Det ødelegger menneskelige relasjoner og hele sivilsamfunnet.
– Men jeg er ikke lenger pasifist, og i dag ville jeg gått inn i Forsvaret. Hansen mener Norge skal fortsette å delta internasjonalt med militære styrker.
– Jeg tror det er riktig at det norske Forsvaret skal ta et ansvar for å drive militær opplæring i Syria. Norge må bidra til et felles ansvar for å stoppe IS.

Konsistent om Forsvaret. Espen Egil Hansen gis ofte æren for å ha ledet den digitale revolusjonen i VG, der han jobbet i til sammen 25 år. Så, i 2013, gikk digitalgeneralen over til «fi», for å føre Aftenposten inn i den nye multimediale tidsalderen for alvor.

Forsvaret er et viktig stoffområde for Aftenposten.

– Jeg vil påstå at vi har vært konsistente i forsvarsdekningen i alle år. Blant annet skal vi være kritiske til kampflykjøpet, den største offentlige investeringen i Norge noensinne.

Espen Egil Hansen er åpen homofil og opptatt av mangfold.
– Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har flere ganger blitt oppfordret til å delta i den årlige Gay Pride paraden i Oslo, men har takket nei. Hva tenker du om det?

– Det må han jo velge selv. Men samtidig er det viktig at han står for en inkluderende kultur. For vi trenger de aller beste til å delta i Forsvaret, og da er det ikke seksuell legning som er det viktige, men den jobben du kan gjøre for Norge.Redd for å bomme. På Løvenskioldbanen har Hansen nå brukt alle skuddene sine.

Jeg skal innrømme at dette var mye morsommere enn jeg trodde. 

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente av våpenet. Fra før har jeg hørt mye om AG3-geværet og rekylen på det. Med HK416 var det veldig lite rekyl, erkjenner han.

Meyer fra Garden gjør offisiell opptelling på skyteskiven.
– 95 poeng!
– Ja det synes jeg er ganske bra. Jeg var jo redd for at jeg skulle bomme på skiven!

– Hva skal du si til kolleger når du kommer tilbake på jobb?
– Jeg tror alle i Aftenposten har vært skikkelig nervøse de siste dagene for at jeg skal drite meg skikkelig ut og sette avisen i et dårlig lys. Så nå skal jeg sende en tekstmelding og hovere litt.

Med dårlig skjult stolthet, poserer Espen Egil Hansen med geværet og tar en selfie.