#WatWerkt

jongeren hebben recht op hun droomjob

Wat werkt echt voor jonge werkzoekenden?

De jeugdwerkloosheid staat hoog op de politieke agenda. Vlaamse en federale beleidsmakers herkennen het probleem en hebben in hun regeerakkoord een duidelijk engagement opgenomen om er iets aan te doen. Toch verandert de situatie van jonge werkzoekenden onvoldoende: in februari was in Vlaanderen 19,6% (Arvastat) van de werkzoekenden jonger dan 25 jaar, in België was dat in januari 22,6% (Eurostat). 

Als bureau voor jonge zaken zoeken we een antwoord op de vraag: "Wat werkt echt voor jonge werkzoekenden?". Daarom zijn we met 100 jonge werkzoekenden met verschillende achtergronden in gesprek gegaan. Het resultaat zijn 4 persoonlijke verhalen die een unieke kijk geven op hoe jongeren de zoektocht naar werk ervaren. Cheralva, Jessica, Charles en Assia, elk op een verschillend moment in de zoektocht naar werk, vertellen ons met welke problemen en uitdagingen ze worden geconfronteerd. Hierover hebben we een interactieve web-documentaire gemaakt die je hier kan bekijken.

Met hun getuigenis hebben we twee maand lang via sociale media een dialoog gevoerd met jongeren, werkgevers, beleidsmakers en andere partijen. Samen zijn we op zoek gegaan naar wat werkt.

Hieronder volgt het relaas. 

Cheralva is voor de eerste keer op zoek naar werk

Cheralva is afkomstig van Amsterdam en verhuisde naar Antwerpen om werk te zoeken, maar het loopt niet zoals verwacht. Ze mist een persoonlijke begeleiding bij haar zoektocht naar werk door het arbeidsbureau.

Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters heeft in het kader van EU-jeugdgarantieregeling de ambitie om elke jongere binnen de 4 maand een aanbod op maat te geven. Helaas is dit voor Cheralva niet het geval.

Ook geeft ze aan dat haar naam en afkomst sommige werkgevers afschrikt. 

Reacties op facebook en twitter



Jessica is op zoek naar een nieuwe job

Jessica haar tijdelijk contract loopt af en ze is binnenkort opnieuw werkloos. Ze kijkt op tegen deze periode want haar eerste zoektocht viel flink tegen. Ze dacht namelijk dat ze met haar diploma's en de nodige portie motivatie snel een job zou vinden. Dat bleek niet het geval...

Slecht 37% van de Vlaamse
HR-managers vindt dat jongeren goed 
voorbereid zijn op de arbeidsmarkt.
(OfficeTeam, 2013)

Jessica vindt het jammer dat ze zo weinig leert uit het solliciteren omdat ze zelden tot nooit feedback van werkgevers heeft gekregen. Na een paar maanden intensief solliciteren, weet ze bijvoorbeeld nog steeds niet of haar CV goed is opgesteld. 

Het verplichten van werkgevers om feedback te geven, is nochtans onderwerp van discussie in het federaal parlement. Het artikel kan je hier lezen.

Reacties op facebook en twitter




Jessica deed vrijwilligerswerk om de periode van werkloosheid te overbruggen, haar netwerk te vergroten en zo haar eigen leerkansen te creëren. Maar tijdens sollicitatiegesprekken stelde ze vast dat vrijwilligerswerk voor werkgevers niet meetelt als relevante werkervaring.  

Reacties op facebook en twitter


Charles wil zijn eigen job creëren

Charles probeerde al verschillende jobs, maar kan zijn creativiteit niet kwijt bij een werkgever. Na veel aarzelen heeft hij beslist om zijn eigen job te creëren als zelfstandig meubelmaker. Maar Charles geeft aan dat dit een risico is.

"Na vijf jaar stopt 31% van de startende ondernemers. 
(Unizo, 2015)"

De stap naar ondernemen voor jongeren zoals Charles is moeilijk omwille van financiële redenen, een gebrek aan begeleiding en de administratieve rompslomp. Toch focussen beleidsmakers in hun maatregelen tegen de jeugdwerkloosheid op het stimuleren van jong ondernemerschap.

Reacties op facebook en twitter

Charles zegt dat hij heel wat procedures moet doorlopen, maar het bos door de bomen niet meer ziet. Het vraagt veel tijd, maar die heeft hij als jonge ondernemer niet. Concreet mist hij begeleiding en advies op maat.

Reacties op Facebook en Twitter

Jeugdwerkster Assia heeft na een lange zoektocht op de arbeidsmarkt haar droomjob gevonden

Assia draagt als jeugdwerkster bij JES vzw haar hoofddoek tijdens de werkuren. Ze zegt dat dit voor haar een enorme meerwaarde is omdat ze zo volledig zichzelf kan zijn en gewoon mensen kan helpen. Voor haar een belangrijke voorwaarde voor een kwaliteitsvolle job.

Kwaliteitsvolle jobs voor jongeren staan echter onder druk (OESO, 2016). Volgens een Eurobarometer (2015) is een derde van de jongeren in de EU bang om geen lange termijn job of stabiel contract te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt, de grote concurrentie en de druk om werk te vinden, maakt dat vele jongeren zich gedwongen voelen om vrede te nemen met slechtere arbeidsvoorwaarden.

Reacties op facebook en twitter

Er zijn ook andere elementen in een job die jongeren belangrijk vinden.


 Opvallende conclusies uit de campagne

Op basis van de verhalen van jongeren die wij tijdens de campagne van #watwerkt hebben gesproken, stellen we enkele opvallende zaken vast:

1. Jeugdwerkloosheid staat hoog op de politieke agenda en dat laat zich voelen in allerlei beleidsmaatregelen. Toch ervaren jongeren dat niet zo in de realiteit en geven zij aan dat het steeds moeilijker wordt een goede job te vinden en dat de regels strenger worden.

2. Er is nood is aan meer open dialoog en uitwisseling. Zowel tussen jonge werkzoekenden onderling, als tussen jongeren, werkgevers, beleidsmakers en andere partijen. De aanpak van jeugdwerkloosheid vraagt de betrokkenheid en de bereidheid tot een open dialoog van alle belangrijke actoren.

3. De zoektocht naar een job als jongere met een andere huidskleur of vreemde naam loopt moeilijk. Jongeren ervaren dat ze anders behandeld worden en minder kansen krijgen. Etnisch-culturele discriminatie op de arbeidsmarkt is een feit, maar jongeren weten nog te weinig wat ze daar tegen kunnen doen.

4. Jongeren voelen zich niet voorbereid op de zoektocht naar werk. Zowel praktisch (administratie, cv, vacatures zoeken) als mentaal (zelfkennis, omgaan met afwijzing, soft-skills). Jongeren willen beter begeleid worden door het arbeidsbureau. Ze verwachten duidelijke antwoorden op hun specifieke vragen en situatie. Een warm onthaal, een persoonlijk contact en een coachende houding vinden zij belangrijk.  

5. Jongeren vragen meer realiteitszin en duidelijkheid bij werkgevers rond de verwachte werkervaring en meer erkenning voor vrijwilligerswerk, studentenwerk of stages. Ze vinden het frustrerend om weinig tot geen feedback te krijgen van werkgevers. Jongeren staan er open voor, willen uit hun sollicitaties leren, maar krijgen hier niet de kans toe. 

6. Ondernemen mag eenvoudiger en begrijpbaarder. Jonge ondernemers vragen meer financieringsmogelijkheden, meer begeleiding op hun maat (procedures, businessplan, administratie...) en meer flexibiliteit bij opstart.

7. Jongeren hebben het graag over hun droomjob, maar vinden daarin heel verschillende dingen belangrijk: Maatschappelijk impact, flexibiliteit, uitdaging, waardering en erkenning, respect en menselijkheid, een goed loon...